1.4.2007

Hyvä työpaikka

Edellisen kirjoitukseni jälkeen tuli mieleeni mielenkiintoinen organisaatio. Kansainvälinen yritys nimeltä Great Place to Work on jakanut Suomessakin jo useamman vuoden ajan hyvä-työpaikka oscareita.

Viimeiset tulokset löytyvät tästä

Minäkin eksyin ihmettelemään tällaisen uskomattoman myönteisen kummajaisen olemasssaoloa Suomessa kun kuulin yrityksestä eräässä Classic FM radion haastattelusta. Kas kun korvissani alkoi radiota kuunnellessani särähtää tavanomaisesta suomalaisesta yrityskulttuurista suuresti poikkeavia, lähes kerettiläisiä mielipiteitä kuitenkin esitettyinä tiedenaisen vakuuttavin argumentein. Illalla kotiin tultuani laitoin heti haastatellun nimen Googlen hakukoneeseen ja löysin lähteelle.

Suosittelen lukemista lämpimästi.

Jos työ maistuu puulle hakeutukaa hyvät ihmiset töihin tuollaisiin henkisesti AAAA-luokan Great Place to Work yrityksiin. Todennäköisesti nämä Great Place to Work-palkinnot eivät ole mitään Peppi Pitkätossun "stiiknafuulia" vaan ihan aitoa. Tuohon johtopäätöksenn tulin nörttinä kun havaitsin, että Microsoft on useissa maissa palkittujen yritysten kärjessä. Jokainen vähääkään asioita seuraavan nörtin pitäisi tietää, miten hyvin Microsoft huolehtii työntekijöittensä hyvinvoinnista. Ja mahtavilla voitoillaan sillä on toki siihen varaakin.

Microsoftin kohdalla voi miettiä oliko kana ennen munaa vai päinvastoin :)

Eli luoko hyvä tulos ensin mahdollisuuden palkita henkilökuntaa vai tehdäänkö hyvät tulokset vasta kun henkilökuntaa on osattu oikein motivoida? Minun käsitykseni mukaan henkilöstön myönteisellä kannustuksella ja palkitsemisella on johonkin rajaan saakka eräänlainen multiplikaattori-efekti.

Joskus itsekin yritysjohtajana toimineena muistan kuinka ensimmäisenä myönteisen ilmapiiirin rakennusvuonna henkilöstö ei uskonut silmiään. Ennakkoluuloisina he kuvittelivat, että yrityksen johto yritti tavanomaiseen tapaan vain ns viilata linssiin. Toisena vuonna henkilöstö alkoi ymmärtää työpanoksen, tulosten ja palkitsemisen syy-seurauskorrelaation ja kolmantena vuonna koko yritys oli kuin uusilla raiteilla, viihtyvyys oli hyvä, suoritustaso mahtava ja taloudellliset tulokset mahtavat. Siis todellinen win-win tilanne. Eikä siinä tarvinnut edes työntekijöitä vaihtaa uusiin, mikä on monen kovana saneerajana tunnetun yritysjohtajan ainoa kikka-vitonen jonka osaavat. Kas, kun pitkällä uralla on tullut nähtyä sellaisiakin.

Pitää taas muistuttaa klassisten Clausewitzin, SunTsun, Suvorovin ja muiden sotapäälliköiden opetuksista. Kyllä nämä asiat jo heillä on tiedettu ja osattu. Kannattaa lukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti