9.6.2013

Pastila - vanha venäläinen herkku

Muistan lapsuudestani erään erikoisen herkun - pastilan  Fazer valmisti sitä Suomessa. Sitä myytiin ison konvehtirasian kokoisessa laatikossa, jonka kansi oli muistaakseni täynnä isohkoja pastellinvärisiä ruutuja ja siinä teksti Pastila. Makeinen oli kevyt, pehmeähkö ja tietenkin imelä ja muistutti kuution muotoisia vaahtokarkkeja. Ja näin monien kymmenien vuosien jälkeen muistelen että makukin muistutti vaahtokarkkeja.

Netistä löytyi muutamia linkkejä. Venäläinen nettisivu kertoo englanniksi pastilasta ja sen perinnettä säilyttävästä 'kadonneiden makujen museosta'. Etsiskelin Wikipediasta ja löysin saksankielisen sivun joka kertoi pastilasta. Wikipedia kertoo herkun alkuperän olevan 14. vuosisadalta. Olipahan eräs tapa säilöä omenia.

Venäjältä sai pastilaa vielä neuvostovallan aikaan. Suomesta löysin pastilaa joskus 5-7 vuotta sitten kun käväisin sisareni lähettyvillä sijaitsevassa Eestin herkkuja myyvässä kaupassa Tikkurilan torin vieressä Vantaalla. Vaikka käyn melko usein Eesti kaupoissa ostamassa gruusialaista Borzhomi-kivennäisvettä ja pakastettuja pelmenejä en ole niistä löytänyt enää pastilaa.

Muistan lapsuudessani 1950-luvun alkupuolella miten perheemme venäläisissä emigranttisukulaisissa ja -tutuissa oli useita Fazerin makeis- ja kondiittoripuolella  työssä käyviä. eikä heillä tietääkseni ollut mitään aiempaa alan konditoria tai herkkupuolen koulutusta. Herkkusuita vaikuttivat kuitenkin olevan. Jostain syystä Fazerilla siihen aikaan tunnuttiin suosivan venäläisiä emigrantteja työntekijöinä. Liekö ollut niin, että ruotsinkieliset eivät poteneet monen suomenkielisen tavoin mitään russofobiaa. Seikka joka ilmeni heti vallankumoukseen jälkeen Suomeen vallankumousta paenneille emigranteille.

Eesti kaupat myyvät paljon myös venäläisiä herkkuja. Siihen lienee ehkä parikin syytä. Monet Suomessa asuvat eestiläiset ovat tottuneet vuosikymmenien ajan Eestissä hyvin esillä olleeseen venäläiseen keittiöön ja kaipaavat siitä tuttuja ruokia tai eineksiä täällä Suomessakin. Ja aika paljon tuntuu kaupoissa käyvän täällä asuvia venäläisiäkin tai muita ex-neuvostoliiton kansallisuuksia.

Ihan suomalaisia määräyksiä eivät Eesti-kauppojen tuotteet ehkä täytä koska hyvin harvoissa tuotteissa on esimerkiksi suomenkielisiä tuoteselosteita. Monessa purkissa on tuoteseloste esimerkiksi eestiksi, liettuaksi, latviaksi ja venäjäksi. Minua se ei ole pahemmin häirinnyt eikä varmaan asiakkaitakaan suuremmin kun suurin osa on eestiläisiä tai venäläisiä.

3 kommenttia:

  1. Virolaisista kaupoista saatava Põltsamaa Kange sinep on yksi mainio tuote. Paatuneinkin chili-addikti vetää henkeä sitä maistettuaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minä mikään chili-addikti tunnusta olevani, mutta voisi tuota kokeilla. Pidän yleensä useimmista hot-sinapeista, mutta tuota en ole vielä kokeillut. Pitää seuraavan kerran ostaa. Mieluisin tähän astisista on ollut Chef Wotkin's tulinen sinappi.

      Poista
    2. Muistan muuten tuolta Eestistä Viru Valgee vodkan väkevämmän version. Senkin nimessä oli tuo Kange - Viru Kange. Oli aika kovaa (kankeaa:) ainetta.

      Poista