14.2.2015

Veroviranomaisen ilmiantopuhelin

Veroviranomainen on avannut taas vaihteen vuoksi oikein tiedotuskampanjan myötä uuden ilmiantopuhelimen minne voi tehdä ilmiantoja nimettömänä. On verottajalla aikaisemminkin ollut mahdolllisuus ryhtyä tutkimaan tehtyjä ilmiantoja ilman, että paljastaa ilmiantajaa.

Verottajan tutkinta tuntui joskus vuosia sitten jo hiukan samanlaiselta kuin mitä harrasti Itä-Saksan Stasi tekemällä omia likaisia temppuja dissidentti-aineksille. En ryhdy tässä kertomaan mitä ne ns likaiset temput olivat mutta kyllä niillä saatettiin ihminen nujertaa aivan polvilleen ilman että hän kykeni mitenkään puolustautumaan.

Tunnettu ilmiantaja-sankari oli Neuvostoliitossa kuuluisaksi tullut isänsä viljan piilottamisesta 1930-luvulla ilmiantanut 13-vuotias kommunistinen kansallissankari Pavlik Morozov.

Minusta tämä koko maallikoihin perustuva ilmiantojärjestelmä on vastenmielinen. Erityisen vastenmieliseksi sen muodostaa, jos viranomainen alkaa nimettömien ilmiantojen perusteella suorittaa tutkimuksiaan. Mitä tehdään jos ilmianto osoittautuukin myöhemmin perättömäksi? Ja tutkittava ehtii kärsiä pakkokeinoja käyttävästä tutkinnasta suurta vahinkoa.

Minulla on aiheesta omakohtaista kokemusta verotarkastajista. Paikallisella poliisilaitoksella minulle jopa esitettiin näkemys, että "verotarkastajilla on laajat valtuudet",  jolla lausumalla minut houkuteltiin perumaan verotarkastajista tekemäni rikosilmoitus ja erityisest varoitettiin, että juuri sen vuoksi on suuri vaara joutua itse syytteeseen perättömästä ilmiannosta. Vasta pitkän pohdinnan jälkeen älysin terveellä maalaisjärjellä, että ei missään voida verotarkastajille antaa niin laajoja valtuuksia, että he saisivat virkatehtävissään kirjoittaa perättömiä ja valehdella. Tarkistutin vielä oman todistusaineistoni pitävyyden juristilla. Rovaniemeläinen verotusasiantuntija Liisä Mariapori on kirjoittanut samanlaisista aiheista jopa kirjan "Verottaja tappolinjalla".

Kyllä itseään oikeusvaltiona pitävässä maassa pitää viranomaisilla olla enemmän oikeusvaltioon sopivia harmaan talouden vastaisen taistelun keinoja kuin nimettömät ilmiantopuhelimet.      . 

1 kommentti:

  1. Olen vähitellen muuttamassa asennettani maamme perusolemukseen, emme ole oikeusvaltio. Emme ainakaan kansalaisten tasolla. Ehkä poliitikkojen, mahdollisestio virkamiesten, mutta emme missään tapauksessa kansalaisten tasolla. Taisin asiasta joskus kirjoittaakin. Jotain minkä osalta varmaan mikään ei tässä välillä ole muuttunut.

    http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/07/nimeton-ilmianto.html

    Mitä mieltä olet; voiko tämänlainen kirjoittelu mitään muuttaa?

    VastaaPoista