Kuuntelin tuossa suu ammollaan eduskunnan urheilukerhon entistä puheenjohtaja kansanedustaja Matti Saarista Ylen A-studiossa. Ja selittää ihan vakavalla naamalla että eihän se voi olla rikos jos luottaa toiseen ihmiseen eli tässä tapauksessa noin 100000 euron kavalluksen tehneeseen taloudenhoitajaan. Ja yksi tilintarkastaja kansanedustaja Jukka Gustafsson kertoo tarkistaneensa tilejä ja kuitteja. Toisaalta kerrotaan että urheilukerhon kirjanpitoa ei ole pidetty ollenkaan. Mitenkähän Gustafsson on noita kuitteja tutkinut jos ei mitään kirjanpitoa ole ollut - selaillut vain jotain mappia jossa on kuitteja vai ihan peräti jotain kuitteja sisältävää kenkälaatikkoa? Eräs haastateltu naispuolinen varatilintarkastaja sentään rehellisesti sanoi ettei hän voinut tutkia mitään kuitteja kun hänelle kerrottiin etä nyt on kovin kiire ettei ehdi enempää, nimi vain papereihin. Ja hän taas luotti kun siellä oli varsinaisten tilintarkastajien nimiä.
Kyllä minä tiedän että noinhan usein asuntoyhtiöissäkin tapahtuu. Jotenkin luullaan että on epäkohteliasta olla luottamatta eikä kehdata tutkia sen tarkemmin. Minä olen muutaman kerran ollut sen verran röyhkeä että olen ilmoittanut jo valintatilanteessa tarjokkaille heidän vastuustaan että ymmärtävät.
Huhuh. Tilintarkastajien vastuusäädöksiä ja ammattitaitovaatimuksiahan on aikoinaan oikein eduskunnan itsensä toimesta tiukennettu kun alkoi olla liikaa tapauksia ihan julkisuudessakin ja isoissa yrityksissä jossa tilintarkastajat väistivät vastuunsa selittelemällä että eihän he edes ymmärrä kirjanpitoa yms että kysehän oli tavallaan vain eräänlaisesta kunnia- tai luottamustehtävästä.
Säädöksiä muutettaessa nimenomaan katsottiin että kun ottaa vastaan tilintarkastajan tehtävän niin silloin tietää mihin ryhtyy ja ymmärtää myös ammattitaitovaatimukset ja tehtävään liittyvän taloudellisen vastuun.
Onko nämä kansanedustajat vähän yksinkertaisia hölmöjä vai ainoastaan täysin kieroja ja häikäilemättömiä vastuutaan pakoilevia korkkiruuveja? Veikkaan tuota jälkimmäistä.
Nyt sitten aletaan jo kokonaan hämärtää asiaa että jospa tämä ei ollenkaan ollutkana mikään erillinen rekisteröimätön yhdistys vaan eduskunnan pieni osanen ja kun tämä kaikki on niin epäselvää niin siitä ei sitten vastaisi kukaan - ei siis edes tilintarkastajat.
No niin, Eihän toisiin ihmisiin luottaminen ole rikos. Siinä kansanedustaja Saaruinenon toki ihan oikeassa.
Mutta meillä on säädetty aika tuore Tilintarkastuslaki 13.4.2007/459 ja siellä on § 51:ssä otsikkona Vahingonkorvausvelvollisuus. Taisi laki olla ihan viimeisiä vanhan eduskunnan säätämiä. Mutta ei se sinänsä poista kansanedustajien lainkuuliaisuusvelvollisuutta ja tilintarkastajan vastuuta.
Kyllä minä olen ihan vakavasti sitä mieltä että yhteisvastuullisesti korvausvastuuseen urheiluseuran hallitus (siitä ettei kirjanpitoa ollut järjestetty yms) ja tilintarkastajat (että tilintarkastus suoritettu huonosti ja asiallisesti ottaen kokonaan laiminlyöty). Käsittääkseni hallitus ja tilintarkastajat on n 25 hengen kopla niin eihän siinä 100'000 euron korvaaminen ole kuin 4000 euroa nuppia kohti ettei siinä tarvitse mitään uffesundqvist-armojakaan antaa. Eihän se ole kuin rivikansanedustajan vajaa kuukauden palkka.
Kyllä me tavalliset kansalaisetkin tuollaisista vastuuseen jouduttaisiin.
Pitää vielä muistaa että kansanedustaja Matti Saarinen on toiminut eduskunnan tilintarkastajana ja tilintarkastajien puheenjohtajanakin.
Ja Saarinen puhuu naama pokkana televisiossakin että eihän toiseen ihmiseen luottaminen ole rikos. Jos ei ymmärrä - no ei ole, ei.
21.10.2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vastuuseenhan moiset tilintarkastajat pitää ehdottomasti saada. Kyllä laki koskee myös kansanedustajia. Ei se, että kavallukset tehdään valtiolta, eli meiltä veronmaksajilta, ainakaan vähennä tilintarkastajan vastuuta.
VastaaPoistaAdopt an MP - kirjoitin joskus kauan sitten. Taitaisi edelleen olla paikallaan. http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2007/05/11/adopt-an-mp/
Nyt siihen liittyvää seurantaa löytää esimerkiksi osoitteesta http://www.valistus.net/index.php
Eagles fly singly
Matti Saarisen tapauksessa kysymys on tyhmyydestä. Olen ollut mieheen yhteydessä aikaisemmin ja tämä paistaa läpi heti.
VastaaPoistaHeheh. Minä tarjosin kahta vaihtoehtoa "yksinkertaiset hölmöt" tai "häikäilemättömiä vastuutaan pakoilevia korkkiruuveja". Ilmeisesti noita on nuo kaksi ryhmää. Hyvä tietää että Matti Saarinen kuuluu tuohon toiseen ryhmään. Eihän tyhmyys rikollista ole mutta ei se toisaalta poista vastuutakaan ellei psykiatri toteaisi ihan syyntakeettomaksi. Tosin siitäkin on sellainen tilapäinen syyntakeettomuus-versio jolla vapautuu vastuusta mutta ei tule mielipuoleksi leimattua pysyvästi - oli vain sen hetken syyntakleeton kun töppäsi ;) Taidettiin soveltaa ainakin erääseen poliisitarkastajaan kun jätettiin tuomitsematta.
VastaaPoistaKansanedustaja tilintarkastajana/Eduskunnan urheilukerhon kavallukset
VastaaPoistaTaas paljastui Eduskunnassa, valtiolaivamme pyhimmässä ja arvokkaimmassa paikassa oikea
mätäpaise, joka oli saanut muhia vuosikausua kenenkään vastuullisen siihen puuttumatta. Asiaan lähemmin tutustuessa voi havaita, että kysymys on pitkään jatkuneesta tahallisesta laiminlyönnistä
ja totuudenvastaisen tilintarkastuslausunnon antamisesta, julkisessa asiakirjassa. Menettely ei ole
vähäinen. Jos vastaavaan menettelyyn olisi syyllistynyt pienyrityksen tilintarkastajat, niin häkki olisi heilahtanut ja sekä rikosvastuu, että vahingonkorvausvastuu olisi realisoitunut tehokkaasti
Eduskunnan urheilukerhosta on vuosien mittaan kavallettu kymmeniä tuhansia euroja siihen puuttumatta. Kaikkein törkeintä tässä on, että vastuulliset tilintarkastajat ovat tarkastuskertomuksissaan tahallisesti suoltaneet täyttä totuudenvastaista sontaa laiminlyödessään
tarkastusvelvollisuutensa ja tahallisesti ja valheellisesti antaneet väärät tarkastuslausunnot. Totuus
on, että lainmukaista tilintarkastusta ei ole lainkaan suoritettu, josta on annettu ko. Vuosittaiset lausunnon.
Eräs Eduskunna urheilukerhon tilintarkastajista on Eduskunnan urheilukerhon puheenjohtaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen, verojaoston jäsen, talousvaliokunnan jäsen ja johtaa Eduskunnan tilintakastajia. Kuinka uskottavaa tämän paljastuneen jälkeen on toiminta edellämainituissa valiokunnissa. Koko Eduskunna vuosibudjetti edustajineen ja virkamiehineen on valtavan suuri.
Onko urhelukerhon toiminnassa paljatunut vain yksi pieni paljastunut väärinkäytös. Onko kaikki
muu Eduskunnan toiminta ja (kanslaisten!!) rahankäyttö laillista, tarkaa ja päivänvaloa ja julkisuutta
kestävää? Mitä johtopäätöksiä tapahtuneesta muutoin voi vetää kuin esittää tämä kysymys.
Asian vakavuutta lisää, että tämä tapahtuu Eduskunnassa, jonka toimesta parustuslaki ja muut lait
säädetään, joita nämä lainsäätäjät eivät kuitenkaan itse noudata. Tämä osoittaa syvää halveksuntaa
kanslaisia kohtaan, joiden odotetaan tinkimättä noudattavan lakeja ja niiden rikkomisesta jotuu
kansalainen vastuuseen. Eduskunnassa on säädetty voimassaoleva Suomen perustuslaki ja muut lait
ja perustuslaissa mainitaan kanslaisten yhdenvertaisuus lain edessä ja muitakin kansalaisten oikeksia.
Nyt on mielenkiintoista seurata miten, tämä yhdenvertaisuus toteutuu suhteessa kansanedustaja/
kanslainen asian rikostutkinnassa, syyttäjän ja oikeuslaitoksen toiminnassa, joiden kaikkien on
myös noudattava lakeja, perustuslaki tärkeimpänä.Asia on selvitettävä ja vietävä loppuun ennen
seuraavia eduskuntavaaleja, jotta kanslaisten äänestyskäyttäytyminen saa relistista ja totuudellista
pohjaa, poliittisen “hyvinvointioikeusvaltioliturgian” sijaan.
Onhan Eduskunnan puhemielelläkin vastuunsa asian perusteellisesta ja oikeudenmukaisesta selvittämisestä, vai onko, kysyy
Olli Puolitaival
insinööri