21.6.2014

Vanha mies muistelee nuoruutta :)

En siis kirjoitttanut otsikkoon vanhus vaan ainoastaan vanha mies. Olen ajatellut seurata vähintään isäni jalanjälkiä, kun hän 80-vuotispäivillään piti juhlapuheen ja sanoi, että ehkä hänen on nyt myönnettävä olevansa jo vanhus.

Tämä muistelo tuli mieleeni kun eilen illalla katsoin televisiosta 2000-luvulla filmattua Zorro elokuvaa.

Kun olin alaikäinen, ehkä 12-13 vuotias kävin katsomassa alle 16v lapsilta kiellettyjä Zorro elokuvia. Niitä näytettiin usein Helsingissä Iso Roobertin- ja Fredrikinkadun kulmassa sijaitsevassa elokuvateatteri Alicessa. Alicessa ymmärrettiin tuon 16-v ikärajoituksen turhuus ja minun ikäisiä siellä oli suurin osa katsojista. Jossain vaiheessa tuosta elokuvateatterista taidettiin tehdä jonkun lahkon rukoushuone, mutta sen viimeisin käyttö on tainnut olla biljardisalina.

Piti oikein tarkista IMDB tietokannasta kuka näytteli Zorroa. Jotenkin muistelin, että Zorroa olisi näytellyt Errol Flynn, joka siihen aikaan oli varmaan parhaiden seikkailuelokuvien suuri ja ihailtu  sankari. Mutta näyttelijåä olikin Tyrone Power, kun Errol Flynn oli kiinnitetty jo toiseen elokuvayhtiöön. Tyrone Power oli myös monessa sankariroolissa, vaikka ei ehkä aivan yhtä kuuluisa ollut kuin Errol Flynn.

Samoihin aikoihin ilmestyi Zorron seikkailuja lehden muodossa ei siis sarjakuvana. Mutta vaikka kovasti pidinkin Zorron tarinoista pidin vielä enemmän hiukan vähemmän tunnetuksi jääneestä samankaltaisesta sankarista  El Coyotesta, mikä myös ilmestyi lyhytromaaneina lehtenä. En enää muista tarkkaan miksi pidin El Coyotesta enemmän kuin Zorrosta.

Sitten kun aloin eilen yöllä muistella alkoi palautua kaikkia mutakin sankareita mieleeni. Moni minun ikäisistä piti Tarzan kirjoista ja elokuvista. Minä yritin lukea Tarzan kirjoja mutta en koskaa päässyt niiden makuun vaikka muuten ahmin nuorten seikkailu- ja villin lännen kirjoja. Tarzan elokuvia kävin katsomassa tuossa samaisessa elokuvateatteri Alicessa.

Sarjakuvista pidin erityisesti Apu lehden Taika Jim hahmosta. Hän osasi hypnotisoida ja oli muutenkin habitukseltaan huoliteltu keikari. Minuun teki jo siihen aikaan vaikutuksen eräänlainen tyylikkyys. Ehkä siksi lannevaatteeseen verhoutunut Tarzan ei vedonnut minuun. Mustanaamio taas jotenkin viehätti minua.

Villin lännen sarjakuvat olivat suosittuja. isoäitini taisi tilata minulle Aku Ankan lisäksi Pecos Billin ja Tex Willerin. Muita Villin lännen sankareita olivat cowboyt Hopalong Cassidy ja Tom Mix, joka oli oikea näyttelijä. mutta minun muistikuvani mukaan hänestöäkin oli Suomessa yritetty tehdä joku lyhytikäinen sarjakuvasankari.

Hieno lahja oli kun yhtenä  vuonna sain syntymäpäivälahjaksi oikean cowboy asun - leveälahkeiset housut ja hienot liivit. Isän vanhasta huopahatusta tehtiin kostuttamalla ja venyttämällä cowboy hattu. Asu oli hieno, sillä se oli jostain oopperan puvustosta poistettu ja äitini oli sen saanut käsittääkseni tätini mieheltä, joka oli siihen aikaan Suomalaisen oopperan balettimestari. Sitä piti hiukan pienentääminua varten.

Kirjastosta lainaamieni Viisikko ja Biggles  kirjojen lisäksi luin myös Korkeajännitys sarjan sarjakuvalehtiä. Aluksi niissä oli hyvin monipuolisia ja jännittåäviä seikkailuja mutta sitten ne alkoivat olla lähes joka numerossa  hävittäjälentäjä Battler Brittonin seikkailuja ja taisteluja toisessa maailmansodassa saksalaisia vastaan en oikein jaksanut enää niitä seurata. Oli kai siellä jotain muutakin mutta pelkkiä sotajuttuja kuitenkin. Ehkä pieni sivari minussa oli jo silloin herännyt :)

Nyt en kirjoittanut Pekka Töpöhännästä tai Peppi Pitkätossusta, sillä ne olivat jo nuorempien aikojen lukemisia.ja ihan pakko mainita tässä kirjasarja, joka oli ensimmäinen itse omin voimin lukemani eli Hipsuvarpaan seikkailut, jossa sarjassa oli useita Hipsuvarvas kirjoja.


Sellaista tänään 69-vuotissyntymäpäivänä.. 

4 kommenttia:

  1. Mä luin kaikki El Coyotet lapsena. En edes kehtaa kertoa mitä niille tapahtui myöhemmin, mutta totean vain että enää niitä lehtiä ei hallussani ole. Toinen kova suosikki oli Biggles - mahtoiko kuulua lukuharrastukseesi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoi naurattaa kun huomasin että samanlaista oli KT sinullakin. El Coyote ja Biggles. Tuo Biggles tuli sen vuoksi mieleen, että niitä Biggles kirjoja oli niin paljon. WSOY Nuorten toivekirjasto oli myös oivallinen kirjasarja, missä oli paljon todellisia klassikoita. Osa siellä julkaistuista kirjoista oli todella klassikoita kuten Jules Vernen futuristiset romaanit ja J.Fenimore Cooperin Intiaaniromaanit ja paljon muita mitä en vaan älynnyt mainita. Kun kasvoin ulos sarjakuvista isäni oli hiukan kriittinen noihin kioskikirjoihin kuten esimerkiksi El Coyoteen mutta ei hän sensuroinut lukemisiani. Piti lukemista sen verran hyvänä ja kehittävänä harrastuksena. Aku Ankan lukemisen lopetin vasta lähes 30 vuotiaana kun olin ulkomailla koulutuksessa enkä päässyt seuraamaan ennen lähtöäni alkanutta jatkokertomusta. JA se tauko alkoi minua niin paljon harmittamaan, että lopetin koko Aku Ankan lukemisen vaikka se lapsille tulikin.

      Poista
  2. No perkele. Siellähän se luki yllä :)

    Taitaa olla juhannustaikoja ilmassa.

    VastaaPoista