2.11.2006

Myrskyjen aiheuttamat sähkökatkot, muustakin energiapolitiikasta ja ahneudesta

En muista 60-70 luvulta, että uutisissa olisi jatkuvasti ollut tietoja Suomessa tuhansien kotien olevan vuorokausikaupalla ilman sähköä milloin minkäkin myrskyn johdosta.

En ole syvällisesti analysoinut näitä eri vuosikymmeniä, mutta yhden erityisen havainnon olen tehnyt. Sen jälkeen kun sähköä toimittavat yritykset Suomessa myytiin julkisyhteisöiltä osakesijoittajille osasta sähköverkon ennakoivasta huollosta on luovuttu. Otan esimerkin: aikaisemmin sain kesämökilläni sähkölaitokselta maksuttoman metsuriavun jos piti kaataa sähkölinjoja vaarantaviksi kasvaneita puita tontiltani. Nyt saan tehdä sen omalla kustannuksellani. En tiedä joutuisinko korvausvastuuseen, jos puut myrkyssä kaatuvat ja rikkovat sähkölinjan.

Nykysysteemi ilmeisesti on, että viat korjataan vasta sitten kun ne ilmenevät ja ennaltaehkäisevä huolto on minimoitu. Ehkä näin saadaan parempi osakekohtainen tuotto pidemmällä tähtäimellä. Pahin kärsijä on sähköttä tuhansien arvoiset pakasteensa menettänyt kuluttaja, en ole rohjennut kuvitellakaan mitä tapahtuu suoralla sähkölämmityksellä taloansa lämmittävälle talvipakkasilla kun sähköt on poikki.

Kuulin juuri uutisissa miten Venäjä nostaa Gruusialta perimäänsä maakaasun hintaa yli kaksinkertaiseksi, ilmeisesti vastaamaan aiempaa paremmin maailmanmarkkinahintaa. Tässä tietenkin kaikki Venäjää vihaavat "hurskaat" sanovat "hyi hyi Vladimir Putin", koska asiassa on nähtävä poliittisen painostuksen makua. Mutta jos Yhdysvallat taloussaarrolla boikotoi Irania tai Kuubaa poliittisin tarkoitusperin niin asia on ihan OK, sellaista on suurvaltapolitiikka.

Fortumin jättioptioista en jaksa kirjoittaa. Ahneus ja kansalle yhteisien varojen jakaminen harvojen kavereiden kesken on jo ihan normaaliksi muodostunutta laillista "kähmintää".

En ole ollut mikään suuri Sauli Niiinistön ihailija, ehkä pieni sellainen kuitenkin. Mutta viimeisimmässä Suomen Kuvalehdessä nro 43/2006 Sauli iski Paavo Lipposta takaisin hänen Saulia halveksivasta kolumnistaan oikein kunnolla. Mielestäni jutun ahneus vertaus oli aivan herkullinen: Niinistö totesi olleensa ahneudessaan ilmeisesti "huonompi" kuin Paavo Lipponen tai Tarja Halonen kun on julkisessa toimessa rikastunut heitä vähemmän..

Sauli Niinistön haastattelun ingressissä oli lause joka pani vakavasti miettimään: "Lipposen ja demarien vallantäyteys on valtavaa." Mitäpä jos Sauli on oikeassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti