Mediasta saa jatkuvasti lukea milloin milläkin perusteella, että parhaimmat suomalaiset muuttaisivat ulkomaille jos veroja ei alennettaisi tms. Ja median toimittajat julkaisevat tuota potaskaa kritiikittä.
Miksi ja mihinkä suomalainen kotimaastaan muuttaisi? Suurin osa: ei mihinkään.
Ihmistä kun pitää kotimaassaan kovin moni muu tekijä. Kansainvälisyyden lisäännyttyä on selvää että liikettä on enemmän vaikka olosuhteet olisivat paratiisimaiset. Ulkomailla opiskelu on lisääntynyt ja kansainväliset uratkin saattavat houkutella. On minullakin kolme lasta viidestä opiskellut ulkomailla. Yksi on jäänyt pysyvästi ulkomaille, yksi opiskelee vielä ja yksi palasi valmistuttuaan takaisin Suomeen. Eräs tärkeä osatekijä paluulle oli että sai koulutustaan vastavaa työtä. Tosin tämä suomalainen pätkätyömalli ei ihan kaikkein houkuttelevampia ole.
Ja moni viime vuosikymmeninä ulkomaille muuttanut on tehnyt sen suomalaisten yritysten kansainvälistyttyä tai Suomen kansainvälistyttyä. Taitaa olla niin että vain terveydenhuollon henkilöstö on suuremmassa mitassa lähtenyt "aidosti" ulkomaille - siinäkin suomalaista palkkatasoa huomattavasti paremmista ehdoista johtuen. Eikä ole tarvinnut alistua tähän idioottimaisen pätkätyömalliin. Minun havaintojeni mukaan taitaa julkinen sektori olisi se kaikkein eniten pätkätyömallia jopa selvästi laittomasti hyväksikäyttänyt. Vähän kuten aikoinaan muuttoliike Ruotsiin. Ei sitä veronalennukset olisi pysäyttäneet kun ei ollut kerta kaikkiaan töitä kotimaassa.
Mutta en minä voi näistä vetää johtopäätöksiä että Suomessa opiskelleet ja Suomeen jääneet olisivat huonompia kuin ulkomaille siirtyneet. Tai että Suomen korkea verotus tai kalliit asunnot olisivat ajaneet heitä ulkomaille. Minunkin lapseni olisivat saattaneet opiskella kotimaassa jos olisivat saaneet täällä opiskella itseään kiinnostavia aineita. No, opiskellessaan ulkomailla he todennäköisesti vielä voittivat kielitaidoissa ja kyvyssä sopeutua ja ymmärtää toisia kulttuureja. Ei nekään mitä vähäpätöisiä avuja kansainvälistyvässä maailmassa.
Mutta ne jotka jäivät kotimaahan eivätkä saaneet täälläkään opiskella vaikka olisi ollut ehkä sekä haluja että kykyjä ovat kyllä hävinneet. Kotimaa ei kyennyt tarjoamaan heille opiskelupaikkaa. Nämä nykyiset opiskeluun pääsyn karsintamenetelmäthän ovat aika kaavamaisia. Ulkomaille opiskelemaan lähtö taas edellyttää minun käsittääkseni ainakin jonkinlaista ainakin henkistä tukea kotoakin. Vaikka olisi edellytyksiä ilman kodin tulea sellainen lähtö voi nuorelle opiskelujen alussa tuntua aika pelottavalta vaikka minkälaiset edellytykset olisivat. Tässä voisi tietenkin viitata vanhan mestari Nietzsche sanontaan: Mikä ei tapa se vahvistaa. Kyllä tuollainen 20 v ikäisen hyppy kotoa ulkomaille selviytymään ja opiskelemaan vahvistaa jos siellä pärjää.
19.7.2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti