Kielen käyttö mielikuvien luomisessa on mielenkiintoista. Ja noihin usein liittyvä newspeak. Mietin tässä ilmaisujen taantuma ja lama eroa. Ehkä tässä taantuma sana on vielä oikea ilmaisu kun kyse on kuitenkin aika uudesta alamäestä.
Otsikon asiaa kirjoitti Ilta-Lehden kolumnisti Kalle Isokallio. Jota joskus ihan lempikolumnistikseni olen kutsunut. Niin kai sitä pitää sellaisista joilla on samanlaisia mielipiteitä kuin itsellään.
Tuossa tuoreessa kolumnissaan isokallio kirjoittaa:
"Yritysten etujärjestöjen vaatimuksiin yritysten rahoituksen tukemisesta veronmaksajien varoin ei myöskään pidä suostua. Ei terveellä yrityksellä ole vaikeuksia saada rahoitusta."
ja
"Terveen yrityksen rahoitustilanne onkin tänä vuonna parempi kuin viime vuonna. Huonoja yrityksiä ei kannata tukea nousu- eikä laskusuhdanteessa."
Eli ihan samaa kuin mitä minä olen kirjoittanut. Viimeksi kirjoitin kuukausi sitten asiasta.
Toinen kieleen liittyvä ihmetyksen aihe mutta myös vallankäyttöön liittyvä on pääministeri Vanhasen haastattelu, alkuperäisenä ruotsinkielisenä tässä Hufvudstadsbladetissa, jossa hän kertoo mitä mieltä kansalaisten pitää olla maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta ja mistä ylipäänsä kansalaiset saavat puhua ja mitä kansalaiset saavat ylipäänsä ajatella. No ainakin siltä tuo haastattelu vaikutti.
Vastaavaa ajatuspoliisitouhua en kovin usein Suomessa ole havainnut julkisuudessa. Median tiukkaan poliittista johtoa hännystelevään itsesensuuriin olen törmännyt ensimmäisen kerran yli parikymmentä vuotta sitten. Siihen saakka olin kuin häkissä kasvatettu. Uskoin kuvitelmaan vapaasta länsimaisesta lehdistöstä. No onhan se ihan vapaata. Jos omistat jonkun lehden voit määrätä mitä siellä kirjoitetaan. Eli ei sitä suoraan määrää presidentti eikä pääministeri eikä suoraan mikään puoluetoimistokaan.
Tästä eteenpäin saa pääministeri Vanhasen mukaan siis kaikenlaisesta maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta puhua ja kirjoitaa vain myönteisesti. Jos et ole kiltti sinuun lyödään "rasisti" leima.
Tulee mieleen se takavuosien tilanne Itävallassa jossa meidän nykyinen tasavallan presidentti Halonen etunenässä tuomitsivat vallankäyttäjät oikeistopopulistiksi leimatun Jörg Haiderin vaalivoiton. Eli ikään kuin Itävallan kansa olisi demokraattisissa vaaleissa äänestänyt väärin.
Henkilökohtaisesti en ole yltiöoikeistolainen enkä ole yltiökansallismielinen. En ole rasisti enkä pidä valkoista rotua mitenkään parempana tai huonompana kuin mitään muutakaan rotua. Enkä preferoi mitenkään edes kristinuskoa. Tosin eräät islamin fundamentalistiset, myös Suomeen jo maahanmuuttajien myötä levinneet muodot eivät kyllä nauti ymmärrystäni. Minä en ymmärrä että meillä uskonnonvapauden nimissä pitäisi alkaa suhtautua myönteisesti tai vapaamielisesti burkan taakse itsensä peittäviin naisiin. Ja ihmettelen etteivät naisten emansipaatiota eteenpäin ajavat feministijärjestöt ole ottaneet asiakseen ajaa tuollaisen naisen alistamisen lopettamista. Niin, olen toki lukenut miten burkaa puolustavat islamistit verhoavat sen olevan tarkoitetun vain naisten "suojelemiseksi". Saattaisi se jossain puistossa jopa suojatakin naista joukkoraiskaukselta ;)
Mutta ymmärrän erittäin hyvin maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskriittisten huolenaiheet. Ja vaikka miten yritän rivien välistäkin lukea maahanmuuttokriittisten huolia en ymmärrä että he vastustaisivat työperäistä maahanmuuttoa mitenkään. Eli tulee tänne minkä värinen tai uskoinen tahansa tekemään töitä niin olen kaikkein kriittisimmissäkin puheenvuoroissa ymmärtänyt että tervetuloa.
Meillä pitäisi olla varaa kohtuulliseen huminataariseenkin maahanmuuttoon. Muistan miten meille Suomeen aikoinaan tuli Chilestä pakolaisia niin en muista mitenkään suurempaa vastarintaa nousseen täällä. Ja se uuskielessä kotoutumiseksi kutsuttukin ilmiö toimi kohtuullisen hyvin.
Eli kyllä pääministerinkin pitää ymmärtää järkipuhetta. Ei maahanmuutto- tai monikulttuurisuuskriittisyys synny tyhjästä vain jostain ihmisen alkukantaisesta ksenofoobisesta tunnereaktiosta vierautta kohtaan. Sille on on ihan rationaalisia syitä.
Sen toki myönnän että asioista keskusteleminen on vaikeaa kun pitää samalla yrittää välttää viattomien yksilöiden leimaamista. Jos sanon että ongelmia on erityisesti islamilaisista maista kuten Afganistanista, Irakista, Iranista ja Somaliasta humanitaarisista syistä maahan muuttaneiden kanssa niin se ei suinkaan tarkoita että ongelmat koskisivat jokaista yksilöä. No turha tätä tässä on erikseen luetella. Osa lukijoista ymmärtää ja osa ei halua edes ymmärtää. Minun mielestäni nämä jälkimmäiset peittävät silmänsä ja korvansa todellisuudelta.
15.1.2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti