10.12.2009

Yhteiskunnallista asiaa

En kuulu kirkkoon mutta luen säännöllisesti Espoon seurakuntien Esse nimistä lehteä. Lehti löytyy myös sähköisessä muodossa.

Viimeisessä numerossa 50 joka ilmestyi 10.12. oli pari mielenkiintoista kirjoitusta.

Ensimmäinen käsitteli eufemismejä eli kiertoilmaisuja. Minäkin olen kirjoittanut aiheesta nimikkeen newspeak alla.

Kirjoittaja käsittelee lähinnä tuollaisia poliittisesti korrekteja aiheita. Hän haluaisi edelleen nimittää autovarkautta varkaudeksi eikä juristien muotoilemaksi "auton luvattomaksi haltuunotoksi". Minun puolestani sopii ihan hyvin.

Mutta kirjoittaja unohti erään tuoreen kannanoton hyvin arvovaltaiselta taholta. Sen laajempi käsittely ei ehkä ole poliittisesti korrektia mutta minua ei sellainen tabu ole häirinnyt. Eduskunnan suuresti eräiden arvostama puhemies Sauli Niinistö moitti erästä kansanedustajaa ettei pääministerin valehtelemista sovi kutsua valehtelemiseksi. Pitäisi puhua erehtymisestä tai väärin muistamisesta tms.

Olen törmännyt aikaisemin vastaavaan: kun väitin erään apulaisnimismiehen syyllistyneen virkarikokseen tai kihlakunnantuomarin väärentäneen oikeudenkäyntipöytäkirjan ja poliisimiehen valehtelevan niin sellaista ei sovi sanoa ääneen tai julkisesti. Sain aikoinaan hienovaraisen vihjauksen sellaisista ilmaisuista niinkin arvovaltaiselta taholta kuin eduskunnan oikeusasiamiehen esittelijältä. Jopa "muunnettu totuus" olisi ollut sopivampi ilmaisu valehtelemiselle.

Toinen oli Essen pääkirjoitus otsikkonaan "Saako rikoksia valmistella?". Kirjoitus esitti mielenkiintoisia näkemyksiä, joista osaa pidin kuitenkin aika arveluttavana. Esimerkiksi rajan vetämistä siihen missä katsotaan rikosten valmistelua tehdyn. Osaan hyvin kuvitella entisen Ita-Saksan tai Neuvostoliiton kaltaisen yhteiskunnan jossa tuon kaltaiseksi teoksi vaivattomasti voitiin tulkita vaikka ei-sallitun teoksen säilyttäminen kirjahyllyssä kotona tms.

Muutenkin kirjoituksesta henki miten kansalaisten pitäisi osallistua rikosten torjuntaan entistä enemmän ja että jotenkin olisimme "ulkoistaneet" rikosten torjunnan ja selvittämisen pelkästään viranomaisille. Näinhän me järjestäytyneessä yhteiskunnassa olemme tehneet. Ei me oikein voida delegoida tuollaisia asioita pelkästään kansalaisille jonkun Villin Lännen tapaan. Kirjoituksen esimerkit olivat huonoja. Se että kansalaiset ottavat rikosten selvittämisen itse hoitaakseen ilman poliisia ei voi olla järjestäytyneen yhteiskunnan keino supistaa poliisin määrärahoja.

Tuli tuossa äsken havaittua Iltalehden uutinen miten pääministeri Matti Vanhanen oli vihdoin saanut myytyä Nurmijärven "laudattoman" talonsa. Voi olla ettei kukaan nova-tyylinen yhtiö ole uskaltautunut ostajaksi ainakaan suoraan mutta mielenkiintoista voisi silti olla tarkat tiedot kaupasta ja sen ehdoista.

Että siinä tätä tämän päivän antia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti