5.1.2010

Troijalainen myyrä tietokoneella

Eräs tuttavani soitti muutama päivä sitten ja pyysi neuvoani. Hänen kotitietokoneensa oli alkanut oireilla omituisesti. Hänen luona kylässä käynyt kokeneempi tietokoneen käyttäjä epäili että tietokone oli yritetty kaapata mutat ei kuitenkaan ollut itse asiantuntija.

Koneessa oli operaattorilta ostettu palomuuri- ja virustorjuntapalvelu. Mutta sieltäkään ei osattu suuremmin neuvoa asiakasta.

En osannut oikein antaa minäkään neuvoa minne koneen voisi viedä ongelman selvittämiseksi. Mutta totesin että voinhan minö tehdöä yhdistetyn kyläilyn ja sitten samalla vilkaista konettakin. Useinhan on niin että maallikot epäilevät viruksia paljon useammin kuin niitä koneilla on.

No menin sitten käymään. Mukaan otin omat työkaluohjelmat mitä töissäkin olen käyttänyt. No, piru soikoon. Olihan siellä useampiakin haittaohjelmia päässyt. Ja kylässä käyneen maallikon analyysi olikin ollut ihan oikea. Sanoinkin isännälle että soita nyt kaverillesi ja kerro että oli tehnyt ihan oikeat johtopäätökset. Varmaan ilahtuu siitä että oli tehnyt oikean analyysin.

Sinne oli päässyt tavalla tai toisella usemapikin troijalainen jotka yrittivät kaapata mm pankkitunnuksia. Sinänsä ihan tunnettuja haittaohjelmia mutta ihmeitä eivät virustorjuntaohjelmatkaan kykene tekemään kaikille nykyaikaisille tartuntatavoille. Tässä tapauksessa saatettiin uumoilla että hiukan ennen joulua kylässä käynyt perheen tytär oli "hengaillut" linjoilla päivittäin tuntikaupalla mm Facebookissa ja avstaavissa.

Työlästä oli saada paikattua. Jouduin käymään kotonani surffaamassa ja googlaamassa (kauheita nämä uuskieltä olevat verbit) korjausohjeita kun nuo virukset veivät koneesta kaikki tehot enkä rohjennut sitä edes kytkeä verkkoon ennen kuin saasteet oli poistettu. No, toisella käynnillä sain siivottua ongelmat ja palautettua koneen turvalliseen käyttökuntoon.

Mutta jäin miettimään minkälaiseen pulaan joutuu ihminen jolla ei ole tietokoneita ymmärtävää ystävää. Tiedän toki mitä maksullisia palveluja on markkinoilla olemassa yksityisillekin ihmisille mutta tiedän myös heidän korjausmenetelmänsä. Ne ovat liikeyritykselle kustannustehokkaita mutta eivät välttämättä käyttäjäystävällisiä.

Tässä yhteydessä pitää jatkuvasti muistuttaa kaikkia lukijoita: teetkö säännöllisesti turvakopioita esimerkiksi kaikista digikuvistasi? Niistähän ei ole entiseen malliin mitään negatiiveja sillä hetkellä kun tietokoneen kiintolevy sanoo toimintansa irti.

En puutu tässä suuremmin millä kaikilla tavoilla turvakopioita voidaan ottaa tehokkaasti. Mutta kovasti viime vuosina yleistyneet USB-väylään laitettavat muistitikut eivät ole riittävän luotettavia turvakopiovälineeksi. Minulla noita tikkuja tuhoutuu (sisältö vain häviää!) ainakin yksi kappale vuodessa - eli sen verran epäluotettavia ne ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti