11.10.2010

Muukalaisviha?

"Ainoan oikean totuuden" Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina 10.10.2010 Kelan tutkimusprofessorina toimivan Heikki Hiilamon mielipidekirjoituksen "Yhteiskunnan kahtiajako lietsoo muukalaisvihaa".

Mielipidekirjoituksessa voimakas kriittisesti eräisiin maahanmuuton lieveilmiöihin suhtautuva maahanmuuttokriittisyydeksi nimitetty aika laajalle kansan piirissä levinnyt virtaus on muuttunut käsitteeksi muukalaisviha tai muukalaisvastaisuus.

Kannattaa lukea itse kirjoitus ja siihen sisältyvät analyysi. Varmaankin paljon Perussuomalaiset puolueen kannatuksesta ja sen noususta johtuu Hiilamon analyysissään esittämästä kasvaneesta syrjäytymisestä ja syrjäytymisen pelosta.

Suosittelen lukemaan Homma ry:n (Hommaforumin taustajärjestö) keväällä 2010 teettämän mielipidetutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta maahanmuuttokysymyksiin.

Hiilamon analyysi on myös loogisesti virheellinen tuosta muukalaisviha-muukalaisvastaisuusnimittelystä johtuen mutta myös toisella tavalla. Muukalaisvastaisuus ja muukalaisviha ovat tietenkin kaikin puolin vastustettavia ilmiöitä kuten myös aito rasismi. Mutta kriittinen suhtautuminen eräisiin maahanmuuton lieveilmiöihin on ihan eria asia. Ja se lieveilmiö on meille ulkomailta tulevat meidän oloihimme sopeutumattomat, huonosti koulutetut ja huonosti työllistyvät. Ja joista melkoinen osa selvästi tulee sen vuoksi että meillä jaetaan anteliaasti erilaisia sosiaalietuuksia uusille tulijoille. Joskus jopa anteliaammin kuin oman maan vastaavassa asemassa oleville kansalaisille. Mutta en nyt sen enempää tässä analysoi mitä kansoja ja uskontokuntia nuo ryhmät edustavat. Sitä tietoa on riittävästi saatavissa netissä.

Mutta tuohon Hiilamon syrjäytymisselitykseen minulla on vastakkaista aineistoa. Itse kuulun maahanmuuttokriittisiin mutta muukalaisvihaa tai -vastaisuutta en tunnusta potevani. Sehän olisikin aika irvokasta kun olen etniseltä taustaltani maahanmuuttaja-pakolaisen lapsi. No nyt joku keksii tuohon kaikenlaisia piilotulkintoja että poden jotain ns Tukholma- eli panttivankisyndroomaa ja suhtaudun siksi kielteisemmin muukalaisiin kuin etnisesti 100% suomalainen.

Minun maahanmuuttokriittisyyteni on ihan pragmaattinen. Omat syrjäytyneet yms ongelmatapaukset olemme velvollisia hoitamaan mutta kun muutenkin jo elämme lainavaroilla koko maa ja sen sosiaaliturva ei meillä ole mitään järkeä että toimimme koko maailman runsaskätisenaä ja anteliaana avustus- ja sosiaalitoimistona.

Hiilamo ei ole ilmeisesti analysoinut kaikkea käytettävissä olevaa tietoa joka osin kumoaa hänen teoriansa että kyse olisi jostain huono-osaisten syrjäytymisestä ja epävarmuudesta.

Edellisissä kunnallisvaaleissa näytti perussuomalaisten kannatus kovasti lisääntyneen. Ja erääksi syyksi todella arveltiinkin että se oli ainoana puolueena nostanut puheenaiheeksi eräiden maahanmuuton kielteisten puolien kriittisen arvioinnin.

Helsingin ja miksei myös Uudenmaan vaalipiirit ovat mielenkiintoisia analysointikohteita äänestyskäyttäytymisestä vaalisalaisuudesta huolimatta. Voi olla että jossain muilla isoilla paikkakunnalla esiintyisi sama ilmiö. Mutta kun minä olen syntyperältäni helsinkiläinen en tunne muuta Suomea yhtä hyvin. Eli pääkaupunkiseidulla saadaan aika yksityskohtaisia äänestystietoja kun tulokset lasketaan ja julkistetaan äänestysaluekohtaisinakin. Äänestysalueet seuraavat aika tarkoin kaupunginosia ja eri kaupunginosien tiedetään olevan kovin erilaisia väestön sosioekonomiselta taustalta. Pääkaupunkiseutulaiset tietävät minkälaisia paikkoja on Westend, Kulosaari, Munkkiniemi, Kuusisaari, Lehtisaari, Kaskisaari jne - ei niillä alueilla kovin huonossa asemaa olevia syrjäytyneitä asu. Sotilashenkilöiden poliittista suuntautuneisuutta voi hiukan arvioida tutkimalla Santahaminan äänestysaluetta.

Halveksivasti rotu-tohtoriksikin nimitelty tohtori Jussi Halla-aho oli perussuomalaisten ehdokkaana kuntavaaleissa Helsingissä. Hän oli erittäin perusteellisesti tiedemiehen analyyttisyydellä kirjoittanut maahanmuutosta ja sen erilaisista ongelmista. Oli hän myös analysoinut maahanmuuton ongelmattomiakin puolia. Ja sai melkoisen henkilökohtaisen äänivyöryn kuntavaaleissa. Perussuomalaisen Tony Halmeen äänivyöry aikoinaan tuli Itä-Helsingin köyhiltä ja slummiutuneilta alueilta. Mutta nyt perussuomalaiset saivat Helsingissä melkoisesti ääniä myös noilta edellä kuvaamiltani "eliittialueilta". Se oli hämmästyttävää kun niitä lukuja analysoin. Ei niiltä alueilta aikaisemmin perussuomalaisia äänestetty.

Siinä Hiilamolle miettimistä että onko perussuomalaisten odotetussa menestyksessä vain syrjäytyneiden ksenofobiasta kyse.

Muuten olen Hiilamon kanssa sama mieltä että sosiaaliturvamme ei ole kaikilta osin onnistunut tehtävissään.

2 kommenttia:

  1. Ihan samalla tavalla kuin kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassa, myös tässä asiassa tapahtuu ns. diffuusiota, eli joku pieni porukkaa omaksuu asian ja suuremmat joukot sitten matkivat. Yksi klassisia diffuusion esimerkkejä on 80-luvun vesisänkymuoti, jossa ylempi keskiluokka otti kalliit ja erikoiset vesisängyt omikseen. Muu keskiluokka seurasi perässä ja parin vuoden sisään alentuneiden hintojen myötä jokaisessa tönössä tuntui olevan vesisänky.

    Suomalainen maahanmuuton arvostelu oli alusta alkaen asiallista. Ellilät, Halla-ahot ja muutamat muut bloggaajat esittivät kriittisiä argumentteja, joiden kumoaminen edellytti asiaosaamista ja tietoja. Näistä lähtökohdista keskiluokan oli sitten laajemminkin helppo hypätä mukaan. Kun vielä valtio ja poliitikot ovat kunnostautuneet holtittomalla taloudenpidolla, ei verot maksavan keskiluokan ärtymystä tarvinut paljoa herätellä. Kun keskiluokka on lisäksi varsin oma-aloitteista ja koulutettua, sitä loukkaa poliitikkojen ylimielinen rasisti-kortilla lätkiminen. Jos poliitikot edes osoittaisivat jonkinlaista kunnioitusta elättäjiään kohtaan, mutta ei.

    Lyhyesti sanottuna keskiluokka, joka ei ehkä itse pelkää omaa asemaansa niin vahvasti kuin työväenluokka, on kuitenkin solidaarinen työväenluokan peloille ja haluaa tukea suomalaista duunaria. Se on sitä konsensusta.

    VastaaPoista
  2. Rasismia pitää kavahtaa, mutta nuivilla on realismi puolellaan. Itse en ole rehtejä mamuja vastaan, jotka jo ovat Suomessa asuneet ja yrittävät pärjätä rehellisin keinoin.

    Maahanmuutto vain on 10x kalliimpaa kuin samojen ihmisten auttaminen kohdemaassa.

    VastaaPoista