Olen työelämässä viime vuosina osallistunut työntekijöiden edunvalvojana useisiin YT-neuvotteluihin, joissa on ollut tarkoituksena vähentää henkilökuntaa. Yhdessä YT:ssä olin minäkin muutosten kohteena. Se muutos kuitenkin kariutui kun työnantaja oli huonosti suunnittellut muutoksen. Lisäksi arvelin että muutoksen piilosisältönä oli jotenkin siirtää minut toisen senior kollegan kanssa eläkeputkeen. Pidin temppua aika tökerönä ja törkeänä ja sen seurauksena innostuinkin sitten luottamusmies-edunvalvojahommiin eläkepäiviä odotellessani.
Tuotannollis-taloudellisista syistä näyttää ihmisten työsuhteen irtisanominen aika vaivattomalta. Kunhan noudatetaan oikeita menettelytapoja ja muotoja näyttää irtisanominen aika vaivattomalta.
Minua on alkanut ihmetyttää mikä on se syy tai peruste miksi irtisanomista pidetään niin vaikeana.
Minä olen nähnyt vaikeaksi YT:nkin yhteydessä irtisanomiset joissa peruste ei todellisuudessa olekaan tuotannollis-taloudellinen vaan halutaan päästä eroon kun pärstä ei miellytä, kaveri on hankala tai liian kallispalkkainen kun työttömien armeijasta saa palkattua halvemmalla. Mutta sehän onkin ihan eri juttu. Kyllä irtisanominen silloin on yritettävä työntekijän suojelemiseksi tehdä aika hankalaksi. Ei minusta silkkaa mielivaltaa irtisanomistilanteissa ole suojeltava.
Tuo sanapari tuotannollis-taloudellinen kuulostaa hyvin juhlavalta mutta ne ovat ihan tyhjiä sanoja. Vaikka menisi kuinka hyvin niin tuotannolliseksi perusteeksi riittää että ollaa ryhtymässä uudelleenjärjestelyillä tehostamistoimiin. Taloudellinenkin peruste voi tarkoittaa että vaaditaan lisää tuottoja tai sitten varaudutaan tuottojen huononemiseen hyvissä ajoin etukäteen.
Olen lukenut erittäin mielenkiintoisia juttuja hankalistakin YT-neuvotteluista ja joissa on jouduttu kipeisiinkiin saneeraustoimiin mutta kun on avoimessa hengessä oman henkilöstön kanssa asioita hoidettu on kipeätkin leikkaukset onnistuttu hoitamaan jäljelle jäävän henkilöstön motivaatio säilyttäen. Tapaukset ovat kai aika harvinaisia koska minä en ainakaan ole viimeisten vuosine aikana lukenut kuin kahdesta reaalimaailman case esimerkistä.
Epäonnistuneista saa sitten lukea mediasta vaikka kuinka paljon. Minulle on 50 vuoden aikana työelämässä (jonka olen nyt jättämässä kun siirryn eläkkeelle) jäänyt kuva, että valitettavan useissa tapauksissa eniten ongelmia on aiheuttanut kyvytön johto. Nyt joku voi tähän sanoa, että hankaluuksiahan ajaa vain ammattijärjestöt joiden kanssa on niin kovin vaikeaa neuvotella. Minusta taas aivan yhtä hyvin voitaisiin esteenä nähdä luutuneet ja vanhakantaiset työnantajajärjestöt.
Uskon vakaasti että hyvin johdetussa yrityksessä on molemminpuoliset suhteet hyvässä kunnossa ja yhteistyö luistaa.
Vielä tulee mieleen miten kirjainyhdistelmää YT pelätään ja se ikäänkuin liitetään pelkästään työntekijöiden vähentämiseen. Hyvin johdetuissa yrityksissä yhteistyö pelaa oli sen nimi mikä tahansa. Nykyinen YT-laki antaa sille vain eräänlaiset oikeudelliset ja velvoittavat muodot. Eikä ne niin hankalat edes ole. Joutuu vain näkemään vaivaa niihin perehtymisessä.
Eräät työnantaja- tai yrittäjäjärjestöissä aktiiviset tuttavani varmaan kauhistelevat käsityyksiäni mutta heille voin vain suositella omakohtaista vilkaisemista peiliin.
Noin 2 viikkoa vielä jäljellä lomaa ennen siirtymistäni eläkesäätyyn. Töitähän en ole enää tehnyt lähes kuukauteen. Hiukan saattaa olo olla haikea mutta huomaan jo nyt miten hyvä on että olen harjoitellut useita vuosia osa-aikaeläkkeellä. Tietää hiukan minkälaista on olla eläkkeellä.
16.11.2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti