30.11.2010

Siirryin eläkkeelle!

Tänään oli viimeinen työsuhteeni päivä. Senkin tosin vietin lomalla.

Eli melkein 13 vuotta kestänyt työrupeama saman yrityksen palveluksessa ja yli 50 vuoden ajanjakso työelämässä päättyvät. Eli huomenna 1.12.2010 olen sitten eläkkeellä.

Yli puolet tuosta melkein 13 vuoden periodista olen ollut osa-aikaeläkkeellä. Sen etuja on sen jälkeen kun minä jäin osa-aikaeläkkeelle huomattavasti huononnettu.

Minäkin olisin saattanut jatkaa työsuhdettani muutamalla vuodella jos en yllätyksekseni olisi 65 v täytettyäni saanut kuulla eläkevakuutusyhtiöltä että osa-aikaeläkkeen erityisehdot loppuvat 65 vuotiaalle. Ns superkarttumaakaan minä en saa kun olen ollut osa-aikaeläkkeellä - vaikka siitä kuinka hehkutettiin. Jos en eläkkeelle jäädessäni olisi ehtinyt olla osa-aikaeläkkeellä olisi superkarttuma koskenut minuakin. Eli jäin 65 v vuotiaana työkykyisenä ja jopa haluisena eläkkeelle vain siksi, että eläke-ehtoni huononivat kertalaakilla 65 v ikään.

Sekavia nuo eläkejärjestelmät ovat. Tulevaisuudessa minua huolestuttaa eläkeasioissa kaksi asiaa:

Aktiivi-ikäisten piirissä tunnutaan jatkuvasti nostatettavan sellaista henkeä että me 60-lukulaiset jotenkin rohmuamme ahneuttamme kuormasta osaa, joka ei kuuluisi meille. Ikäänkuin emme olisi ansainneet. Tosiasia lienee että vakuutuspääomien hoitajat ovat itse sössineet rahat ja rohmunneet jättiläismäisiä ansioita itselleen kun homma on Paperiliiton Jouko Ahosenkin mielestä niin hirveän vaativaa. Kirjoitinkin aiheesta yli 4 v sitten täällä.

Toinen huolestuttava asia joka on tullut minulle entistä selvemmäksi on ns leikattu indeksi ja eläkkeen sitominen ansiotasoindeksin sijasta alhaisempaan. Eli jatkossa eläkeläiset tulevat koko ajan kurjistumaan suhteessa työssäkäyvään aktiiviväestöön.

Ja tottakai sitten tulevillekin eläkeläisille eläke-edut vuosi vuodelta tulevat käytännössä huononemaan. Ehkä kaikki aktiivi-ikäiset eivät vielä oivalla sitä. Minä kirjoitin keväällä juonikkaasta uudesta elinaikakertoimesta, joka tulee koko ajan alentamaan tulevien eläkkeiden tasoja.

Ja sitten vielä härskeimmät koko ajan paasaavat miten työuria olisi pakko pidentää. Ja viimeisimpänä täysin epäjohdonmukainen EK:n puheenjohtajan esitys miten eläkkeiden pelastamiseksi pitäisi myös vuosilomiakin lyhentää. Siinä oli käytetty perätöntä argumentointiakin että Suomesssa vuosilomat olisivat Euroopan kärkiluokkaa. Eräs lehti tekikin vertailun länsi-Euroopan maiden kesken, joka paljasti että vuosilomien pituudet olivat Suomessa korkeintaan eurooppalaista keskitasoa. Ilmeisesti mitä tahansa valehteluakin pidettään jesuiittamaisesti hyväksyttävänä jossain korkeissa työnantajapiireissä tai sitten kyse on vain tietämättömydestä ja tyhmyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti