17.5.2013

Julkisesta terveydenhuollosta

Asun Kauniaisissa, jonka terveyskeskusta olen moneen kertaan kehunut. Ei se täydellinen ole mutta palvelutasoltaan aivan yhtä hyvä kuin oli aikoinaan työssä olleessani työterveyshuoltoni. Kun useita vuosia käyttämän lääkäri lopetti Kauniaisissa valitsin suosituksesta oman lääkärini nuoremmasta ja uudemmasta päästä. Ilman suositusta olisin valinnut jonkun terveyskeskuksen vanhimmista lääkäreistä joiden luona olin käynyt ja asiallisiksi todennut. Terveyskeskuksen kanslisti ehdotti, että kun vanhimmat ovat kohta lähdössä eläkkeelle saan näin pitkäaikaisemman lääkärisuhteen.

Pidin neuvoa varteenotettavana ja valitsin nuorehkosta päästä. Palvelu ja yhteistyö on pelannut hyvin. Asiantuntemuskin on vaikuttanut hyvältä. Sydänongelmien vuoksi sainkin terveyskeskuksesta lähetteen erikoislääkärille.     
 
Kävin eilen erikoissairaanhoidossa erikoislääkärin vastaanotolla HUS sairaalassa. Palvelu oli hyvää. Vastaanottoaika viivästyi noin 10 min ilmoitetusta mutta sellainen viive on minusta aivan hyväksyttävää. Nuorehko (minun näkökulmastani ;) mies oli asiantunteva. Kyseli sopivasti sellaiset alkutiedot, jotka eivät näkyneet sairaalan papereista. Hänen määräämiensä laboratoriokokeiden tulokset näkyivät tietokoneelta. Sen jälkeen hän kuunteli tarkemmin sydäntä ja suoritti sydämen ultraäänitutkimuksen. Edellinen ultaäänitutkimus oli suoritettu samassa sairaalassa noin 3 vuotta aikaisemmin.

Sen jälkeen lääkäri kertoi tilanteeni hyvin perusteellisesti. Samoin kuin jatkotutkimuksista ja jatkohoidoista. Täsmensi nykyistä lääkitystä, siihen liittyviä ohjeita ja kertoi että kutsu seuraavaan jatkotutkimukseen ilmoitetaan tarkemmin lähiaikoina.

Hoitoketju Kauniaisissa terveyskeskuksessa ja sieltä eteenpäin erikoissairaanhoitoon toimii minun mielestäni juuri niin kuin sen pitääkin. En ymmärrä miten sitä tässä Kauniaisten tapauksessa voitaisiin millään sote-uudistuksella ainakaan parantaa. Nyt voi joillakin nousta joku vastustava käsitys, joka perustuu Kauniaista kohtaan tunnettuun ennakkoluuloon. Joku pitää Kauniaista jonain kultapossukerhona, ruotsinkielisenä ankkalammikkona tms. Minua eniten huvittaneen mielipiteen on esittänyt Vihreiden suurena ajattelijana pidetty kansanedustaja Osmo Soininvaara. Hän on antanut ymmärtää, että mm Kauniainen kuuluu niihin kuntiin jotka "valitsevat" asukkaikseen kauniit ja rohkeat ja siinä on kerrakseen syytöä liittää se johonkin isompaan kuntaan niin että sinne voidaan työntää köyhiä ja sairaita "tasapainottamaan väestöpohjaa". Ajatus lähtee jostain suunnitelmatalouden viitekehyksestä, jossa joku julkinen orgaani valitsee ketkä saavat ja ketkä eivät saa muuttaa kuntaan. Suunnitelmatalous kun tuntuu Vihreille hyvin luontevalta. Kyllä Suomessa vielä toistaiseksi tietääkseni valitsee kansalaisilla vapaus itse päättää mihin muuttaa. Poikkeuksen ovat pitkään muodostaneet yhteiskunnan  tukemana laitoksissa asuvat vanhukset, vaikka heidänkin oikeuttaan muuttaa esimerkiksi lastensa lähelle on parannettu. Minusta tuossa on ollut yksi suuri vanhempien kansalaisten vapautta rajoittava lainsäädös, joka tukeutuu kunnalliseen itsehallintoon.

Itse olen käynyt Kaunaisissa koko ajan terveyskeskuksessa työssäoloaikanakin. Muutamat satunnaiset tai pakolliset kerrat kävin työterveyshuollossa, mutta en huomannut mitään ihmeellisempiä eroja palvelutasossa. Minä olen muutaman kerran kuvannut terveyskeskusten kolmeksi suurimmaksi ongelmaksi ex-ministeri Häkämiehen tyylillä (Venäjä, Venäjä, Venäjä) mutta toisin sanoin "henkilöstö, henkilöstö, henkilöstö". Yli 50 vuotta työelämää tarkkailleena olen terveyskeskuksessa aistinut jonkinlaista pelkoa ja pakokauhua, kun ajatellaan pakkoliittämistä johonkin pääkaupunkiseudun ongelmallisista terveyskeskuksista. Ei sitä suoraan asiakkaille sanota, mutta kyllä sen aistii. Eräs suurimpia syitä Kauniaisten terveyskeskuksen korkeaan palvelutasoon on pitkäaikainen, laadukas ja hyvin viihtyvä henkilöstö. Sitä en lähde spekuloimaan kuinka paljon tuohon vaikuttaa myös asiakaskunta. Mutta se olisi jo ihan toisen keskustelun aihe ja siinä olisi hiven sellaista "oliko muna ennen kanaa vai päinvastoin" väittelyn makua.

Toisia ihmisiä ärsyttää jostain kumman syystä Kauniaisten sijoitus missä tahansa kuntavertailussa hyvin korkealle ellei peräti ensimmäiselle sijalle. Heitä varmaan lämmittäisi kun tännekin saataisiin levitettyä edes osa vaikka väkisin kaikkia pääkaupunkiseudulla esiintyviä epäkohtia ja ongelmia. Valitettavasti pääkaupunkiseudun muuttamiseksi kuntaliitoksilla yhdeksi isoksi metropolialueeksi pitää voimakkaasti sisällään myös tavoitteen, jonka muotoilen tähän hiukan alatyylisesti "paskaa pitää levittää tasaisesti koko pääkaupunkialueelle'. Mutta ei tietenkään Etu-Töölöön, Eiraan, Kaivopuistoon, Katajanokalle  eikä Munkkiniemeen. Paikkoihin missä kulkee Vihreiden suosima raitiotievaunu :).

2 kommenttia:

  1. Eräs suurimpia syitä Kauniaisten terveyskeskuksen korkeaan palvelutasoon on pitkäaikainen, laadukas ja hyvin viihtyvä henkilöstö.

    Tästähän se on kiinni koko terveyskeskuksen toiminta. Liian monessa tk:ssa nuoret lääkärit käyvät läpikulkimatkalla valmistumisensa jälkeen erikoistuessaan.

    Laajemmassa mitassa ns. sote-uudistus on kahden erilaisen ideologian törmäyspiste: eurooppalainen (tai sanotaanko ylikansallinen) ajattelutapa on että raha seuraa potilasta. Eli että potilas saa käyttää rahat missä tahansa haluamassaan hoitopaikassa. Sitten on suomalainen (siis nationalistis-sosialistinen) malli jossa potilas seuraa rahaa. Siinä julkinen sektori tuottaa monopolin turvin palvelut ja jos ne ei kelpaa niin sitten sopii käyttää omia rahojaan.

    VastaaPoista
  2. KT! Eihän julkisella puolella mitään monopolia ole? Työterveyshuollot tuntuvat pääsääntöisesti toimivan yksityisissä yrityksissä.

    Eikä tämä malli mikään erityisen suomalainen edes ole. Voi tietenkin vinoilla että se olisi DDR:stä kopioitu mutta samankaltaisia julkisia terveydenhuoltojärjestelmiä on useimmissa hyvinvointivaltioissa.

    Ja kun sanot, että "jos ne ei kelpaa niin sitten sopii käyttää omia rahojaan" niin eikös se ole ihan hyvä, että tuollainen vapaus on sentään sallittu?

    Kirjoitin oman puheenvuoroni ihan siksi, että minua aina välillä pännii kun räksytetään ettei julkisella puolella ylipäänsä kyetä hoitamaan kunnollista terveydenhuoltoa. Vielä 1970-luvullä terveyskeskukset toimivat Helsingissäkin ihan kivasti.

    Kuten sinäkin kirjoitat "Tästähän se on kiinni koko terveyskeskuksen toiminta". Eli ei siinä mikään sosialismin kauheus tai kapitalismin ihanuus ole vaikuttavana tekijänä vaan kuten kirjoitin "pitkäaikainen, laadukas ja hyvin viihtyvä henkilöstö". Ja se on usein johtamiskysymys: hyvä johto osaa ja onnistuu ja huono johto ei osaa eikö siksi onnistu.

    VastaaPoista