12.5.2013

Sukujuurista

Katselin ja kuuntelin eilen televisiosta Teema-kanavalta Pietarin uuden Marinski II teatterin avajaiskonsertin, joka pidettiin toukokuun alussa. Tuo esitys löytyy muutaman päivän ajan Ylen Areenasta.

Pitää tunnustaa. Pitkästä aikaa saatoin olla ylpeä puoliksi venäläisistä sukujuuristani. Tuntui hyvältä. Putinin puhekin kuulosti hyvältä vaikka en mikään miehen ihailija olekaan. Kun tänään vielä tulee televisiosta Moskovan Bolshoi teatterista Tshaikovskin baletti Ruusunen on taide-elämys kruunattu.

Kyllä meillä Suomessakin Kansallisooppera on tosi laadukas mistä osoituksena oli sen menestyksellinen vierailu jonkin aika sitten Moskovan Bolshoi teatterissa esittäen Igor Stravinskin baletin Kevään pyhitys. Mutta niinhän meidän kansallisella baletilla onkin pitkät sukujuuret Venäjällä. Tätini aviomies Alexander "Saku" Saxelin toimii 1930-1950 luvulla parikymmentä vuotta Kansallisoopperan balettimestarina. Hän oli valmistunut Pietarin Keisarillisesta balettikoulusta.

Tuli mieleen muutakin sukujuurista tässä yhteydessä. Isäni isoisä äitinsä puolelta rakennutti jugend-talon (Venäjällä kutsuttiin Jugendia Art Nouveau'ksi) 1900-luvun alussa Pietariin. Talo oli merkittävä nähtävyys jo omana aikanaan ja hyvin säilyneenä se on arkkitehtonisena muistomerkkinä nykyään suojelukohde. Eedellisestä linkistä näkyy myös lukuisia kuvia talon yksistyikohdista.Samainen arkkitehti K.K. Schmidt suunnitteli myös kuuluisan Faberge'n kultaseppäliikkeen toimitalon Pietariin. Oli saanut suosituksen arkkitehdista kaveriltaan isoisoisältäni.

Olen kirjoittanut tästä isoisoisästäni blogissani yli 6 vuotta sitten. Hän sai suomalaiselta teollisuudelta vallankumouksen jälkeen eläkkeen palkkioksi suomalaiselle teollisuudelle ennen vallankumousta tekemistään palveluksista.

Tuollaisia ajatuksia kirvoitti tuo minussa tuo Marinski II teatterin avajaiskonsertti.

Mutta kyllä minä jääkiekko-otteluissa Suomi-Venäjä annan vallan hämäläisille sukujuurilleni ja olen yhtä ylpeä niistä. Ehkä minuun sopii antiikin filosofi Sokrateen sanat: En ole ateenalainen enkä kreikkalainen, vaan olen kotoisin maailmasta.

5 kommenttia:

  1. Omien juurien tietäminen ja tunteminen on asia jota ei arvosta kovin nuorena eikä sellainen, kenen juuret ovat tiedossa. Tunnemme varmaan kaikki sellaisiakin, jotka eivät tiedä edes vanhempiaan, ja se on aika surkea juttu.

    Mitä palveluksia esi-isäsi teki suomalaiselle teollisuudelle?

    PS Voit olla ylpeä venäläisistä sukujuuristasi. Nythän paljastui, että venäläiset ovat lähtöisin suomalais-ugrilaisista heimoista eikä mistään itäslaaveista tai Keski-Euroopasta. Samoja tsuhnia ollaan koko joukko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoisoisälläni oli tsaarin Venäjällä suuri kansainvälinen kauppahuone-huolintaliike. Hän voitti vuosien määrätietoisen taistelun jälkeen suomalaisten päämiestensä puolesta heiltä väärin perustein Venäjän tullin liikaa perimät tullimaksut.

      Hänen toinen suomalaisia asiakkaita hyödyntänyt keksintönsä oli keksiä kuljettaa tavarajunat yöllä Pietarin kaupungin läpi raitiovaunukiskoilla (joilla on Suomesta poiketen junien raideleveys) ja saada vielä siihen kaikki tarvittavat luvat ja vielä suoriutua siitä talvenkin keskellä. Monet Leningradissa tai Pietarissa vierailleet tietävät, että Nevan ylittävät sillat kaupungissa ovat nostosiltoja ja ne avataan kellontarkasti öisin sallimaan laivaliikenne.

      Nuo asiat löytyvät tuolta kuutisen vuotta vanhasta kirjoituksesta johon olin laittanut linkin.

      Hän kuoli Ruotsissa vuonna 1954 96 vuoden ikäisenä.

      Poista
    2. Kumis, haluan viitteen venäläisten suomalais-ugrilaisuuteen. Tähän astiset geenitutkimukset onvat asettaneet venäläiset lähemmäksi saksalaisia kuin suomalaisia.

      Poista
    3. Tomi, tässä ainakin yksi Petroskoissa ilmestyvän Carelia lehden kirjoituksista:
      http://web.archive.org/web/20070224133159/http://carelia.onego.ru/2002-4/148.html

      Venäläiset sukujuurenikin ovat melkoinen sekamelska eri kansallisuuksia: isovenäläisten lisäksi siellä on ainakin saksalaisia, hollantilaisia, ranskalaisia ja gruusialaisia. Että en minä ihan puhdasrotuinen ole. Hämäläisen äitinikin puolelta minulla oli suomenruotsalainen isoisä.

      Mutta ihan miten tahansa niin olen asunut koko elämäni Suomessa ja pidän tätä kotimaana ja kaikkein rakkaimpana. Ja ennen kaikkea suomi on äidinkieleni.

      Mutta silti pidän ohjenuoranani noita edellä siteeraamiani Sokrateen sanoja: En ole ateenalainen enkä kreikkalainen, vaan olen kotoisin maailmasta.

      Poista
    4. Igor tuo ei ole tieteellinen teksti. Toiseksi siina lahestytaan kielitieteelliselta ja kulttuuriselta pohjalta. Kuitenkin kielitiede tai kulttuurinyhtalaisyydet eivat kerro mitaan sukulaisuudesta. Geenitutkimus on ainut, jolla sukulaisuus voi selvita.

      Poista