24.4.2014

Eläkeläisten kurjistaminen

Eläkkeisiin luotiin takavuosina ns taitettu indeksi. Sen seurauksena eläkkeiden nousua rajattiin suhteessa palkkatulojen nousuun.

Muutamana viime vuotena eläkeläiset ovat hiukan hyötyneet tuosta aikaisemmin epäedullisesta taitetusta indeksistä kun työehtosopimusten palkankorotukset ovat olleet tosi pieniä verrattuna elinkustannusten nousuun.

Ilmeisesti tämä on alkanut jossain harmittaa. Sitä en osaa arvioida olisiko tuo uusin leikkaus ideoitu valtionvarainministeriössä vai onko eläkevakuutusyhtiöt sellaisen lobanneet säästääkseen ulosmaksetuissa eläkkeissä?

Mutta eläkkeiden indeksisidonnaisuuden leikkaaminen uudelleen ja sen määrittely vuodelle 2015 vain 0,4%  on siivotonta vaikka se on prosenteissa sama kuin useissa työehtosopimuksissa vuodelle 2015 sovittu korotus .

Katselin tuossa nopeasti netistä tilastotietoja. Mediaanieläke oli v 2010 oli 1164 euroa kuukaudessa. Palkkatulojen mediaani oli samaan aikaan yli 3000 euroa/kk.  Tuosta mediaanieläkkeestä 0,4% korotus on 4.66 euroa kuukaudessa. Paljoa se ei ole mediaanipalkastakaan eli noin 1,2 euroa kuukaudessa mutta kuitenkin melkein kolminkertainen.

Vaikka tuo mediaanipalkkakaan ei ole tuon suurempi on siinä kuitenkin hiukan pelivaraa kestää pieniä hinnankorotuksiakin. Mutta tuolla 4,66 euron korotuksella ei ole varaa mihinkään hinnankorotuksiin ilman että eläkeläinen alkaa kurjistua.

Pahimmassa asemassa on pääkaupunkiseudulla vapaiden markkinoiden vuokra-asunnossa asuva yksinäinen eläkeläinen. Varsinkin jos sattuisi tupakoimaan ja autoilemaan. Kallistuneet alkoholijuomien hinnankorotukset pystyy sentään kompensoimaan siirtymällä Tallinnan viinakauppojen asiakkaaksi.

Olen viimeksi käynyt muutaman kerran Tallinnassa joitakin vuosia sitten. Itse juon alkoholipitoisia juomia sen verran vähän, että olen toistaiseksi raatsinut ostaa tarvittavat juomani Alkosta. Alkosta saa yllättävän hyviä rutikuivia kuohuviinejä, jotka ovat lempijuomiani. Tallinnan laivoilta tai Tallinnasta olen harvoin kantanut juotavia. Mutta ymmärrän pieneläkeläisiä, jotka mielellään tissuttelevat Tallinnasta tuomillaan edullisilla juomilla. Niillä voi nähdä kaksikin funktiota. Saa hyvää jumppaa kun raahaa niitä kantamuksia Tallinasta ja laivalta ja samalla säästää vähiä eurojaan. Haittapuolena ovat toki mahdolliset kielteiset terveysvaikutukset mutta mitä ei ihminen kestäisi jos pääsee siihen ihanaksi kuvittelemaansa humalatilaan.

Mutta pieneläkkeiden indeksisidonnaisuuden leikkaamista huonojen työehtosopimusten tasolle en pidä asiallisena.

Kun aikoinaan taitettu indeksi luotiin eläkkeisiin sitä perusteltiin, että luovutaan sidonnaisuudesta palkkojen nousuun. Nyt se kuitenkin tehtiin kun eläkkeet parina vuonna nousivat enemmän kuin työehtosopimuksilla säädetyt palkat. Tässäkin unohtuu sopimusvapaus. Erinomainen työntekijä voi sentään käyttää asemaansa neuvotellaakseen iselleen työehtosopimuksen turvaamaa minimiansiotasoa korkeamamasta palkasta. Todellisuus on sillä tavoin aika raaka. Vain työnantajaliittoihin kuuluvat isot työnantajat väittävät pitäytyvänsä  noissa sopimuksissa kun politrukit eivät sellaisesta tykkää. Mutta erinomaisten työntekijöiden suhteen "sorrutaan" liukumiin. Erityisesti tämä tietenkin koskee erilaisia johtohenkilöitä ja heidän kannusteitaan. Siellä vain taivas on rajana ;)  Mutta eläkeläisellä ei oikein ole millään perusteella mahdollisuutta neuvotella eläkeyhtiönsä kanssa eläkkeen rukkaamisesta ylöspäin vaikka olisi kuinka hyvä eläkeläinen ja olisi päättänyt kuolla hyvin nopeasti säästääkseen eläkeyhtiän varoja.

1 kommentti:

  1. Eläkekatto.
    Raja esim 2500€/kk ja ylimenevä osa eläkkeestä palautuu järjestelmään ja käytetään minimieläkkeiden tason korotuksiin.
    Tämä etenkin valtion, kuntien, seurakuntien ja leskeneläkkeisiin.

    Eiköhän ex-presidenttimmekin pärjäileisi 2500€/kk sen parinkymmenen tonnin sijaan (ja jos ei pärjää niin tervetuloa reaalimaailmaan, maailmaan jota olitte meille luomassa virassa pönöttäessänne)

    -Tvälups-

    VastaaPoista