7.5.2007

Eräs lempiajattelijani

Nokialta aikoinaan potkuissa muhkean kultaisen kädenpuristuksen saanut Kalle Isokallio on taitava kirjoittaja. Hauskojen huumorikirjojen lisäksi myös rohkea vastarannan kiiski asia-asioissa. Uskaltaa kirjoittaa rohkeita ajatuksia. Ehkä miljoonien tuoma riippumattomuus antaa sellaisen vapauden.

Tänään kolumnin aihe oli hauskasti otsikoitu "Eunukit seksiguruina?" ja käsitteli valtion osakkuusyhtiöiden hallituksisssa istuvia itseään "hallitusammattilaisiksi" kutsuvia. Mutta varmasti taas vahvaa asiaa. Siellä hallituksissahan pitäisi istua omistajan edustajia eli tässä tapauksessahan omistajia olemme me kansalaiset. Edustavatko nämä hallitusammattilaiset kansaa? Ehkä, ehkä ei. Mutta Isokallion argumentointi oli mielenkiintoista.

Muistankin tässä taannoin ihmetelleeni kun erään valtion yhtiön tytäryhtiössä vedottiin "omistajan" (käsittämättömiin) vaatimuksiin että kukas se omistaja täällä oikein onkaan - sehän oli Suomen kansa. Ei emoyhtiön johto oikeasti ole omistaja. Kyllä meillä on tästä nykyisin selvät konsernisäädökset. Päätösvaltaa voidaan ja toki pitääkin delegoida mutta omistajan etu viime kädessä ratkaisee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti