6.12.2007

Suomen 90 v itsenäisyyspäivänä


On hienoa elää itsenäisessä Suomessa. Tosin näin EU aikaan pitää aina muistaa tuon itsenäisyys käsitteen uusi sisältö EU jäsenenä.

Olen tätä monasti miettinyt ja päätynyt näkemään EU jäsenyyden jonkin näköisenä parisuhteeseen verrattavana suhteena. Muodostettuasi parisuhteen et voi enää olla samalla tavoin vapaa kuin jos eläisit yksin. Kyllä siinä molemmin puolin on otettava toinen ja hänen mielipiteensä huomioon. Eli et ole entisellä tavalla vapaa tai itsenäinen.

Tämä vertailu tuli mieleeni kun kuulin erään (nais)sinkun kertovan ettei häntä kukaan voi ”kahlita”. Hän tekee niin kuin haluaa. Ja sitten kuitenkin seurustelee. No, voi tietenkin ajatella ettei seurustelu voi olla kovin vakavaa jos ei toista pyri ottamaan huomioon. Tai sitten käsitys parisuhteesta on aika kielteinen, kuin kyse olisi kahleista. No kukin taplaa tyylillään.

Eri ajatukset risteilevät päässäni kun ajattelen itsenäisyyttä. On hyvä että sitä tulee aina välillä ajateltua. ettei se ala tuntua liian itsestäänselvyydeltä. Kyllä siitä on maksettu kovaa hintaa ihmishengillä.

Löysin pari päivää sitten kaapista vanhan stressinpurkuvälineeni – V I Leninin rintakuvan. Olen sen ostanut kymmeniä vuosia sitten jostain Moskovan matkamuistomyymälästä kuriositeettina. Mutta se palveli minua monia vuosia hyvänä stressinpoistovälineenä kun hivelin kämmenellä edestakaisin Leninin kaljua niin kummasti rauhoitti.

Kyllä meidän Suomessa kannattaa Leniniäkin muistella jonkinlaisella myötämielisyydellä, sillä ei hän ainakaan kukistetun tsaarin lailla vastustanut Suomen itsenäisyyttä, päinvastoin.

Jotta kukaan ei tästä saisi väärää käsitystä ajatusmaailmastani niin en ole missään yhteydessä ollut Neuvostovallan kannattaja. Gorbatshovia pidin monen muun tavoin sympaattisena vaikka aikamoisen kaaoksen Neuvostoliitossa saikin aikaan.

Mutta iloitkaamme ja juhlikaamme Suomen 90. vuotista itsenäisyyttä. Hurraa, hurraa, hurraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti