1.3.2011

EK:n vekkuli jälleen liikkeellä

Luin Uudesta Suomesta EK:n 'eläkeasiantuntija' Lasse Laatusen Ylen A-studiossa esittämää mielipidettä miten alinta eläkeikää pitäisi välittömäsri nostaa Suomessa vähintään 65 vuoteen ellei saman tien 67 vuoteen jollain hiukan hidastetulla aikataululla.

Pitää katsoa illemmalla Ylen Areenasta tuo haastattelu. Onneksi on tuo Areena.

No ei siinä mitään. Mielipide siinä missä joku muukin. Mutta aloin hiukan epäillä argumentointia "Laatunen muistutti, että useimmissa Euroopan maissa eläkeikä on 65 tai 67 vuotta. Vain Ranska ja Suomi ovat poikkeuksia. Suomessa eläkeikä on 63 vuotta."

Suomessahan 63 v iässä eläkettä on pienennetty siitä mitä se on 65 vuotiaana pitäisi minusta täsmentää.

Niinpä laitoin Googlen hakemaan tietoja ja löytyihän Wikipediasta asiapitoinen sivu otsikolla "Retirement" (=eläköityminen). Sieltä löytyy paljon eläkeikätietoja eri maista ja niinhän se oli kuten olin arvellutkin. Eläköitymisikä vaihtelee sen mukaan 55 ja 70 välillä ja ainakin noiden Euroopan maiden kohdalla oli sellainen käsite kuin "Early Retirement Age" (=suomennettuna jotenkin 'aikainen eläköitymisikä') ja se oli säännöllisesti alhaisempi kuin 65 v. Eli on ilmeisesti jotain samanlaista kuin tuo meidän kotoinen liukuva eläköitymisikä 63-68.

Olisin minäkin saattanut jatkaa vielä työuraani mutta kun yrityksessä vallitsi viimeisten vuosien aikana yhä huononeva (oikeammin pitäisi sanoa huononnettu - eihän se itsestään huonone!) henki ei ollut enää kivaa mennä maanantaisin työpaikalle alkamaan työviikkoa. Muutamaa vuotta aikaisemmin suurin osa kollegoistani oli minun tavoin puhkuneet maanantaiaamuisin intoa ja voimaa tarttua viikon töihin. Eli minäkin jäin hiukan yli 65 v eläkkeelle vaikka aivan hyvin olisin voinut työskennellä vielä muutaman vuoden jos työilmapiiri olisi ollut parempi. Eikä työpaikkani alkuunkaan ollut siitä kaikkein huonoimmasta päästä. Mutta kun oli koettu parempiakin päiviä samaisessa yrityksessä aiemman johdon aikana niin oli vertailukohtaa ja siihen nähden kehitys oli mennyt huonompaan suuntaan.

Kirjoitin muutama kuukausi sitten marraskuussa kun EK:n puheejohtaja vuorostaan puhui sekavia työurien pidentämisestä. Olettaisin Elinkeinoelämän Keskusliiton johtajien käyttävän jonkinlaista verifiointia kun lausuvat noita "totuuksiaan". Tulee ihan mieleen nykyaikainen sosiaalinen media (esim Facebook) jonne kuka tahansa voi kirjoittaa melkein mitä tahansa ja jotkut ihmiset uskovat että siellä on koko totuus.

Vai olisikohan EK:llakin käytössä natsi-Saksan Göbbelsin aikoinaan kehitttämä tiedotusstrategia. Kun riittävästi rummutetaan niin meneehän se valekin ihan hyvin perille totuutena.

2 kommenttia:

  1. Matalapalkkatyöntekijät kuolevat keskimäärin nuorempina kuin valkokaulusporukka. On hyvin mahdollista, että keski-iän nousu kasaantuu valkokaulusporukalle, joten heidän eläkkeittensä maksaminen vaatimalla työväkeä pidentämään omia työuriaan on kieltämättä moraalisesti hiukan ongelmallinen lähtökohta. Jos Suomessa saa jo nykyään niin paljon tukia epäsosiaalisella elämäntavalla että töihin ei ole pakko mennä, niin eikö sitten olisi järkevämpää palkita niitä, jotka työtä tekevät? Mallin rahoittaminen toki vaatisi työnantajien suostumuksen, mutta kaikessa verotuksessahan loppujen lopuksi on kyse vain arvovalinnoista. Jos ihmisen elämällä ei viranomaisten silmissä ole kuin mahdollisimman pitkään jatkuva verottaminen, niin onhan se aika kuvaavaa, mihin valtion kaikille osa-alueille ulottuva ohjaus perustuu. Arbeit macht frei - työ antaa oikeutuksen elää.

    VastaaPoista
  2. KT: kyllähän meillä palkitaan työtä pitkään tekevät jo nyt. Heidän eläkkeensä karttuu huomattavasti isommaksi kuin sellaisen joka eläköityy työkyvyttömänä paljon aikaisemmin. Aikaisemmin karttumisprosentti oli sama mutta olisiko ollut joskus 1990-luvulla vai 2000-luvulla kun karttumaa muutettiin. Työkyvyttömän tulevan ajan karttuma säädettiin pienemmäksi kuin työssäkäyvän. Se tarkoitti että samalla tulotasolla loppun asti työtä tehnyt saa parempaa vanhuuseläkettä.

    Mutta arviosi valkokaulustyöläisen paremmasta jaksamisesta eläkeikään saakka on varmaan tosiasia. Vaikka työ on kevyempää niin onko heillä pidempi keski-ikäkin on jo toinen kysymys.

    VastaaPoista