11.11.2011

Suomalainen somalikansanedustaja?

Olen joskus aikaisemmin ihmetellyt yhdistelmää Suomen kansalainen ja presidenttiehdokas Somaliassa. Nyt on ammuttu suomalainen somalikansanedustaja.
Tietoja tässä ja tässä.

Onhan se hirveää että ihmisiä murhataan tuolla tavoin mutta ei kai se mikään ihme ole jos tuollaisten syiden perusteella Suomesta haetaan humanitaarista turvapaikkaa.

Mutta että sitten ryhdytään TAKAISIN tuonne sotaisaan Somaliaan presidenttiehdokkaaksi tai peräti kansanedustajaksi tuntuu ihmeelliseltä erityisesti kun kyse on Suomen kansalaisesta eikä Somalian kansalaisesta. Tällä Somalian kansanedustajalla asui kuitenkin Suomessa vaimo ja kahdeksan lasta.

Mielenkiintoinen lisätieto oli, että nyt murhattu mies oli ilmeisesti ollut vihatun sosialistisen sotilasdiktaattori Siad Barren armeijassa eversti. Salaisen poliisin ja armeijan jäsenillä oli yleensä suuri hätä paeta maasta 1990-luvun alussa Siad Barren hallinnon tultua kaadetuksi. Kun Siad Barren aikaan Moskovaan oli solmittu läheisiä suhteita oli siellä iso määrä somalaisia mm opiskelemassa. Ja siellä keksittiinkin tuollainen sopiva ihmiskuljetus Somaliasta Moskovan kautta Suomeen. Kun hakija tuli Moskovasta ei Suomi voinut palauttaa heitä takaisin Moskovaan ja turvapaikkahakemus oli pakko käsitellä Suomessa. Jos hakija olisi tullut esimerkiksi Lontoon tai Frankfurtin kautta olisi tulijat voitu palauttaa niihin paikkoihin. Joku vetovoimatekijä tuntui Suomella silloin olleen.

Silloin Suomeen tuli pakolaisina Somaliasta sikäläistä vaurasta yläluokkaa, joilla oli varaa maksaa kaikkien väliportaiden vaatimat maksut. Jo silloin 1990-luvun alussa tiedettiin että salaisen poliisin ja armeijan henkilöstö oli kovasti edustettuna näiden Suomeen paenneiden joukossa. Jollain tavoin ymmärrettävää, sillä Siad Barren hallinnon kaaduttua olisivat aikaisemman hallinnon pakkovaltaa käyttäneet joutuneet teoistaan vastuuseen.

Myöhemmin on käsitykseni mukaan Somaliasta tullut Suomen paljon köyhempiä ja vähemmän koulutettuja vaikka hekin ehkä ovat olleet jonkinlaisen pakolais-salakuljetusliiketoiminnan maksajia. Ainakin tarinat kertovat että on myyty kokonaisia taloja, että on saatu kuljetus Suomeen järjestettyä. Ei tavalliset yhdensuuntaiset lailliset lentoliput sentään niin paljoa maksa.

Vastavuoroisesti olisi minusta aika erikoista jos Suomessa voisi hakeutua ja päästä kansanedustajaksi tai presidentiksi jos olisi esimerkiksi Somalian kansalainen?

Hiukan vastaavanlaista olen joskus ihmetellyt kun olen ymmärtänyt jonkun suomenjuutalaisen nuoren lähteneen Israelin armeijaan suorittamaan asevelvollisuutta. Ihan analoginen se tilanne ei välttämättä ole mutta voi sitäkin ihmetellä.

2 kommenttia:

  1. Veikkaan että kysymys on jonkinlaisesta kaksoiskansalaisuudesta.

    Minun mielestäni tuo puheena oleva henkilö on toiminut juuri niin kuin pakolaisen "pitäisikin" toimia: Kun pakolaisuuden välitön syy on kadonnut, on korkea aika lähteä takaisin kotiin rakentamaan yhteiskuntaa paremmaksi, jotta olojen vielä entisestään rauhoituttua perhekin voisi lopulta palata.

    Osaavia ja kyvykkäitä ihmisiä se jälleenrakennuskin vaatii.

    VastaaPoista
  2. Suomen kansalaisuuden hakeminen on ainakin minun mielestäni iso asia. Jos tarkoitus on joskus palata kotimaahan luulisi silloin että säilyttää oman maansa kansalaisuuden. No nämä on makuasioita.

    Mutta se ei ole makuasia, että Suomi on hyväksynyt kaksoiskansalaisuuden vasta 01.06.2003 lukien. Sitä aikaisemmin Suomen kansalaisuuden hakenut on Suomen kansalaisuuden saatuaan luopunut entisestä kansalaisuudestaan ainakin implisiittisesti.

    Presidenttiehdokas Faisal Ali Warabe oli saanut Suomen kansalaisuuden v 1999, jolloin kaksoiskansalaisuutta ei Suomessa tunnettu. Nyt tapettu Aden Bulle Mohamud on ollut ainakin v 2001 lukien Somalian väliaikaishallinnon kansanedustaja. Hiukan tässäkin tuntuu erikoiselta, että on jo 10 v hoitanut tuota tehtävää ja jossain välissä vain varmuuden vuoksi hankkinut Suomen kansalaisuuden.

    Sitä ymmärrän että pyrkii palaamaan alkuperäiseen kotimaahansa olojen siellä rauhoituttua.

    Minun mielestäni kansalaisuuden vaihtaminen on kannanotto kun päättää pysyvästi vaihtaa kotimaataan.

    Mutta aikana jolloin aviopuolison vaihto on yhtä helppoa kuin paidan on kai vain hyväksyttävä minunkin tuollainen helppo kansalaisuuspaidan vaihtaminen. Ehkä olen vain turhan hurskas.

    VastaaPoista