27.1.2013

Hakkeri ei ole krakkeri

Minua on alkanut taas pänniä kun media uutisoi kybersodankäynnistä, terrorismista yms ja nimeää hakkerit näiden asioiden pahiksiksi. Edesmennyt kirjailija-runoilijaystäväni Arto Kytöhonka, jonka olin vietellyt (aina välillä tunsin huonoa omatuntoa asiasta) tietotekniikan ääreen varmaan ihan ensimmäisten kirjailijoiden joukossa, oli hyvin tarkka näistä nimityksistä ja niiden eroista, Hän puolusti aina hakkeri nimitystä sen oikeassa merkityksessä eli miten se kuvaa intohimoista tietokoneharrastajaa. Tietotekniikkarikoksiin syyllistyvät pahikset ovat krakkereita.

Laitoin Googlen hakukoneeseen hakusanaksi 'hakkeri' ja sain lukemattoman määrän linkkejä kirjoituksiin jossa tietotekniikkarikoksiin syyllistyneestä käytettiin nimitystä hakkeri. Kuten esimerkkinä tässä, tässä ja tässä.

Mutta seassa löytyi yksi myönteinen ja ansiokas kuvaus 'Kuinka tulla hakkeriksi' Hakkeri on siis intohimoisesti tietotekniikkaan vihkiytynyt huippuosaaja. Ei mikään rikollinen. He ovat krakkereita.

Joskus tietotekniikkaurani alkuvaiheessa pidin itseäni lähes hakkerina. Sanon tuossa 'lähes' sen vuoksi että en vielä katsonut osaamistani niin huipputasoiseksi että olisin uskaltanut tuollaista kunnianimitystä itsestäni käyttää. Kun aloin havaita, että hakkerilla mediassa tarkoitetaan virheellisesti tietokonerikollisia aloin välttää koko sanan käyttämistä.

Myöhemmin ryhdyin käyttämään itsestäni nimitystä nörtti, joka pitää sisällään ajatuksen intohimoisesti tietotekniikkaan suhtautuvasta henkilöstä. Jotkut kollegani tulkitsivat nimityksen kielteisten sivumerkitysten vuoksi niin kielteiseksi, että loukkaantuivat kun kutsuin itseäni ja heitäkin nörteiksi. Nuo kielteiset stereotyyppiset merkitykset ovat usein sosiaalisesti rajoitteinen, ulkonaisesti hintelä ja eristäytynyt ja ruman näköinen jonka intohimo on niin yksipuolinen ettei hän ymmärrä mitään viinin, laulun ja naisien iloista. Nimittäessäni itseäni nörtiksi halusin vain kuvata intohimoista suhtautumista tietotekniikkaan ja myös koodaamiseen eli ohjelmointiin. Kas kun minullakin oli tapana vapaa-aikana koodata kaikenlaista kivaa ja mielenkiintoista ja kokeilla uusia juttuja yms ja ne usein tuottivat suurta tyydytystä. Ja vakka olen jo eläkkeellä niin tuottavat ihan vielä nytkin. Lopetin juuri muutaman kuukauden kestäneet testit Windows 8:lla ja asensin sen päälle Linuxin Ubuntu-distribuutiosta vaikka olenkin profiloitunut Windows asiantuntijaksi. Itse taidan pysyä vielä Windows 7:ssa ja jopa vanhassa, hyvin toimivassa Windows XP:ssä.

Siinäpä oli taas päivän epistolaa :)
       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti