11.4.2009

Moraalin evoluutio - homo sovieticus

Lisäys 29.4.2009!

Pitää täsmentää etteivät Neuvostoliitossa tai muissa sosialistissa maissa kasvaneet tuttavani loukkaannu tästä kirjoituksesta. Inhimillisessä elämän lainalaisuudet eivät ole fysiikan lakeja. Kyllä tiedän monia jotka ovat kyenneet joko alunperin vastustamaan tai ovat myöhemmin kyenneet voittamaan sosialismin aikaisen kasvatuksen aivopesun.

Laitan tämän myös tuonne kommentteihin. Ja sitten itse alkuperäiseen juttuun


Olen keskustellut ystäväpiirissäni mm venäläisyydestä. Siinä yhteydessä olemme sivunneet myös aihetta Neuvostoliiton muuttumista Venäjäksi ja Suomen tavoin markkinatalousmaaksi. Samoissa yhteyksissä olemme sivunneet myös aihetta ortodoksikirkko Suomessa ja Venäjällä. Näin pääsiäisen alla ihan aktuelli aihekin. Ja ortodoksityttäreni kautta olen saanut jonkinlaista käsitystä ortodoksisesta kirkosta Norjassa ja Yhdysvalloissa.

Minut on lapsena kastettu ortodoksiksi ja osallistuin koulussa ortodoksiseen uskonnon opetukseen. Ja vaikka olen jo nelisenkymmentä vuotta sitten eronnut ortodoksikirkosta tunnen sitä kohtaan sympatiaa. Nyky-Venäjällä on ortodoksikirkko selvästi saanut takaisin eräänlaisen valtionkirkon aseman. En tunne nykylainsäädäntöä Venäjällä jotta tietäisin onko se ihan oikeasti valtionkirkko. Joka tapauksessa näyttää että sekä presidentti että pääministeri esiintyvät julkisesti aika näyttävästi ortodoksikirkon tilaisuuksissa. Tosin kyllä minulle ystäväni muistutti että pääministeri Putin joskus presidenttiaikanaan olisi sanonut suhteensa kirkkoon olen kulttuurinen.

Vaikka minulle koulun uskontotunneilla korostettiin ortodoksikirkon säilyttäneen ainoana kristittynä kirkkona alkukirkon opit muuttumattomina niin nyt avarammin nähneenä ja kuulleena pitää kysyä retorisesti että minkähän maan ortodoksikirkko tuota alkuperäistä muotoa vaalii? Suomessa voi juutalaisen tai muslimin kanssa naimisiin mennyt saada papilta kirkon siunauksen liitolleen niin Yhdysvalloissa joutuu vastaavasta kirkon kiroukseen sikäläisissä täysin legitiimeissä ortodoksikirkoissa. Ja Suomessakin olen kuullut piispojen vastustavan samaa sukupuolta olevien parisuhdetta uskontoon perustuvilla argumenteilla. Kuitenkin yksittäiset papit siunaavat esimerkiksi homoliittoja. Ja jos olen oikein ymmärtänyt niin tuntuu Suomessa ortodoksikirkon liepeillä liikkuvan iso määrä antroposofejakin.

No siihen varsinaiseen otsikon asiaan. Venäjällä kirkko on ottanut jonkinlaisen arvojohtajuuden kaatuneen kommunismin jäljiltä. Ihmisiä ehdittiin yli 70 vuotta kasvattaa ja kouluttaa uusiksi kommunismin luomuksiksi ja uusiksi ihmisiksi - homo sovieticuksiksi. Tässä tullaan sosialistisen yhteiskunnan moraalikysymyksiin. Matkustin paljon Neuvostoliitossa n 30 vuoden aikana. Ja matkustin aika paljon neuvosto-Eestissä 1980-luvun loppupuolella kun olin tukemassa heidän ympäristöihmisiään heidän vapautumispyrkimyksissään.

Neuvostoihminen oli moraalisesti vapaa varastamaan omalta yhteiskunnaltaan niin paljon kuin kykeni. Lähes kaikki tekivät sitä. Eräskin tuntemani eestiläinen aktivisti jota pidin ihmisenä moraalisesti erittäin kunnioitettavana tunnusti kuitenkin että hän oli autoillut yli 20 vuotta omalla yksityisautolla mutta ei ollut koskaan tankannut bensiiniä omalla rahalla. Hän oli aina tankannut korvauksetta työnantajansa bensiinitankeista. Eräänlainen "luontaisetu". Usein tuota luontaisetua vielä käytettiin laajennettuna että tuttavasikin tankkasivat sinun työnantajasi bensiiniä ja sinä vuorostaan sait jotain mitä he "varastivat" työpaikaltaan luontaisetuna. Laitoin tuon sanan ihan tarkoituksella lainausmerkkeihin koska neuvostoihmiset eivät todella ymmärtäneet varastavansa. Kun kaikki "varastivat" samalla tavoin niin siitä muodostui eräänlainen vallitseva käytäntö, hyväksytty maantapa. Minulla on loputon määrä samanlaisia esimerkkejä neuvostoyhteiskunnasta. Omalla tavalla tuollainen "varastamisen" ympärille verkottunut yhteiskunta on varmasti ollut yhteisöllisempi kuin meidän länsimainen. Ja kaikin puolin erilaiset suhteet ovat olivat tärkeitä pärjäämisessä ja selviämisessä.

Sitten yhtäkkiä kommunismi romahtaa ja yhteiskunta muuttuu markkinataloudeksi. Kirkko astuu takaisin eturintamaan ja puolueen sijasta alkaa uudeksi arvojohtajaksi.

Muuttuiko neuvostoihmiseen vuosikymmenien aikana iskostunut moraali heti yön yli? Tuskin. Erään ystäväni psykiatrituttu oli todennut että tuollaisissa asioissa yksilön muuttuminen voi olla pitkän ja vaikean terapiaprosessin takana. Ilman yksilöterapiaa muutokseen saattaa mennä 1-2 sukupolvea.

Kun mediassa vieläkin ihmetellään Venäjän upporikkaita miljonäärejä niin muistelen kirjoittaneeni mietteitä äkkirikastuneista jo hiukan yli 3 v sitten täällä blogissa. Meidän Fortumin Mikael Lilius on köyhälistöä näihin Venäjän miljardööreihin verrattuna.

En tässä käsittele sen suuremmin miten nuo rikkaudet ovat Venäjällä syntyneet. Mutta aivan varmasti noiden rikkauksien siirtyminen valtiolta yksityisille muutamien vuosien aikana on taatusti edellyttänyt markkinataloudessa kasvaneen liikemiesvaistojen sijaan (tai ohella) todellisen homo sovieticuksen arvomaailman.

Eli olen kyllä vakaasti sitä mieltä että läntisen arvomaailman sisäistäminen ja omaksuminen vie yhden sukupolven. Ihan samalla tavoin kuin siirtolaisuus. Jos suomalainen muuttaa pysyvästi ulkomaille hän voi elää siellä ihan hyvin ja pärjätä mutta usein vasta siellä uudessa asuinmaassa syntyneet lapset ovat sopeutuneet uuteen yhteiskuntaan ja tuntevat sen kodikseen. Mutta kyllä he silti ovat vopineet saada vanhemmiltaan lähtömaan kulttuuriperintöä.

1 kommentti:

  1. Oma lisäykseni29.4.2009!

    Pitää täsmentää etteivät Neuvostoliitossa tai muissa sosialistissa maissa kasvaneet tuttavani loukkaannu tästä kirjoituksesta. Inhimillisessä elämän lainalaisuudet eivät ole fysiikan lakeja. Kyllä tiedän monia jotka ovat kyenneet joko alunperin vastustamaan tai ovat myöhemmin kyenneet voittamaan sosialismin aikaisen kasvatuksen aivopesun.

    VastaaPoista