Kirjoitin vajaa neljä vuotta siten miten lapsuudenkodissani harrastettiin mm klassista balettia. Rakkaus balettiin on jäänyt lähtemättömästi sieluun. Ehkä kauniin musiikin yhdistyminen taitavaan tanssilliseen liikehdintään on se maaginen vetoava yhdistelmä.
Televisiosta tuli loistava nauhoitus kun Kuuban kansallisbaletti esitti Pariisissa Ludwig Minkusin baletin Don Quijote. Minkusin musiikki on tanssillista ja siinä suhteessa hyvinkin nautittavaa. Mutta se on myös aika kaavamaista eikä ainakaan minun mielestäni edusta mitään hirveän musiikillista geniusta. Mutta klassisen musiikin ja baletin ystävälle tosi nautittavaa silti.
Mutta yksi asia minua on aina vaivannut klassisen baletin esityksissä. Ohuissa balettitrikoissa usein ikään kuin korostetaan miesten sukupuolielimiä. Ymmärränhän minä että ne ovat siinä jalkojen välissä eikä niitä poiskaan voida leikata. Mutta vartalonmyötäinen tiukka vaaleanvärinen trikoo ikään kuin korostaa näitä sukupuolielimiä. No kyllä minä sen kestän eikä se herätä minussa mitään homofoobisia tuntemuksiakaan. Ja hyvävartaloisia ja treenattuja nuo vartalot ovatkin ja silti sopusuhtaisia esimerkiksi kehonrakentajiin verrattuna. Kehonrakentajista minulle tulee mieleen enemmänkin kuuluisa rengasmerkki Michelinin tunnusukko.
Mietin moneen kertaan esityksen aikana miten Kuubassa on saatu klassinen baletti kehitettyä aivan huippuunsa. Vaikka melkoinen takapajula Kuuba oli ennen Fidel Castron tekemää vallankumousta vuonna 1959. Mutta en ryhdy tässä puimaan syitä ja seurauksia sen enempää. Hieno esitys.
Harmittaa ettei tullut keväällä ehdittyä balettiin katsomaan ja kuuntelemaan Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia balettia. Vaikka oli vakaa tarkoitus. Uusi eduskuntakin kävi juuri tuon Romeon ja Julian katselemassa ja kuuntelemassa. Viimeinen esitys oli vajaa viikko sitten. Eikä näytä syksyllä Romeo ja Julia jatkuvankaan. Sen musiikissa olisi ollut sitä jotain musiikillista geniusta. No on minulla se vanhoilla LP-levyillä. Pitkästä aikaa on minulla sitten levysoitinkin toiminnassa kiitos vanhemman poikani asennuksen.
28.5.2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vaikka melkoinen takapajula Kuuba oli ennen Fidel Castron tekemää vallankumousta vuonna 1959
VastaaPoistaRikkaat amerikkalaisethan siellä kävivät lomailemassa, joten ei se nyt ihan hirveä takapajula ollut vaikkapa nyt Kreikkaan, Espanjaan tai Portugaliin verrattuna. Hiukan kärjistäen voisi sanoa, että Kuuba on samassa tilassa nyt kuin se oli vuonna '59.
KT: Nykyään on Kuubassa kansalaisten terveydenhoito hyvä, lääkäritiheys on latinalaisen Amerikan korkeimpia ja luku- ja kirjoitustaito (ei mojitoja tarjoilemaan tai huoran töihin tarvinnut luku- ja kirjoitustaitoja) on aivan toisella tasolla kuin se oli 1959. Että kyllä se oli vuonna 1959 aikamoinen takapajula nykypäiväänkin verrattuna vaikka ei se elintaso ihmeellinen ole tänä päivänäkään.
VastaaPoistaEn vertailisi sitä noihin mainitsemiisi etelä-Euroopan maihin. Ei ne olleet edes vuonna 1959 silloisen Kuuban tyylisiä rutiköyhiä kehitysmaita.
Mutta kovasti ovat jopa siellä vierailleet konservatiiviystävänikin ihastelleet. Olin matkailualalla 1970-luvun alussa ja olimme enimmäisten joukossa alkamassa matkailun Kuubaan. Jo silloin käyneet olivat haltioissaan vaikka olot vielä alkeelliset olivatkin.
Ihmeellisen tiukassa on tuo kuvitelma, että Kuubassa olisi hyvä terveydenhoito. Luin äskettäin suomalaisen lääkärin kolumnin kokemuksistaan Kuuban terveydenhuollosta. En nyt jaksa mennä yksityiskohtiin, jotka olivat pöyristyttävän ja pelottavan välimaastossa. Jopa Wikipediassa todetaan, että
VastaaPoistaKuuban terveydenhuolto oli varsin kehittynyt jo ennen vallankumousta. Vuonna 1958 Kuubassa oli 128,6 lääkäriä 100 000 asukasta kohti, enemmän kuin Suomessa samaan aikaan. Samoin myös imeväiskuolleisuus oli varsin alhainen: 5,8 kuolemaa 100 000 lasta kohti, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa luku oli 9,5
Lisäksi imeväiskuolleisuus saadaan nykyään näyttämään pieneltä, kun sikiöt abortoidaan mikäli pientäkin vikaa saattaa ilmetä niiden kehityksessä – usein vastoin äidin omaa mielipidettä. Lisäksi vauvojen, jotka kuolevat muutaman tunnin päästä synnytyksestä, ei katsota olleen eläviä koskaan. On myös hyvä muistaa, että kaikki terveysjärjestöt, kuten esimerkiksi WHO, jotka tekevät raportteja Kuuban terveydenhuollon tilasta, eivät tutki näitä esitettyjä asioita Kuubassa paikan päällä itse, vaan ne raportoivat suoraan sen, mitä Kuuban hallitus raportoi.
Vertailun vuoksi kannattaa muistaa, että Välimeren maissa on edelleen paljon lukutaidottomia mummoja, koska köyhillä perheillä ei ollut varaa kouluttaa lapsiaan sotien jälkeen.
KT: Suomenkielisessä Wikipediassa on disclaimer: "Tämän artikkelin tai sen osan neutraalius on kyseenalaistettu."
VastaaPoistaEnglanninkielisessä Wikipediassa on samanlaisia rajauksia.
YK:n Human Development Reportissa Kuuba on yllättävän korkealla sijalla. Tuoreesta 2010 raportista puuttuu Kuuba kun ostovoimakorjattua kansantulotietoa ei ollut ajoissa käytettävissä. Vaikka muut Human Development Index'in laskemista varten tarvittavat tiedot (elinaikaodotus [sekin aika korkea] ja koulutus) olivatkin käytettävissä ei v 2010 indeksilukua voitu laskea.
V 2007 HDI antoi Kuuballe globaalisti sijaluvun 51 (Suomi keikkuu yleensä 12-18 sijoilla). Luvuilla pääsi kehittyvien maiden "high" ryhmään. En tähän hätään löytänyt v 2009 ja 2009 lukuja vaikka ne onkin julkaistu.
Oleellisin kysymys kuuluu, kuinka korkea elintaso siellä olisi, jos siellä ei olisi sosialistista hirmuhallintoa? Kuinka paljon ulkomaille paenneet kuubalaiset lähettävät rahaa kotisaarelleen? Kuinka paljon Venezuela avustaa Kuubaa ja niin edelleen.
VastaaPoistaVaikka tämä elokuva on fiktiivinen, sen voi kuvitella kuvaavan hyvin Kuuban vallankumouksen jälkeistä aikaa.
KY: Jos noita hypoteettisia ajatusleikkejä jatketaan niin voi myös kysyä minkälainen elintaso Kuubassa olisi jos ei olisi ollut melkein 50 vuotta kestänyttä Yhdysvaltain kauppasaartoa.
VastaaPoistaKuuban ja Venezuelan suhteiden lämpeneminen on vain hiukan yli 10 v vanha ilmiö. Sitä ennen Kuuba oli jo 40 v ollut Fidel Castron johtama. No voit heti tähän tietenkin lisätä että sitä ennen auttoi Neuvostoliitto-Venäjä tms. Tähän pitää todeta, että eikös ole hyvä kun on ystäviä jotka yrittävät auttaa kun on vihollisia jotka koko ajan yrittävät tuhota taloutesi.
Tottakai Hollywoodissa tuotettujen Kuuba-aiheisten fiktiivisten elokuvien Kuuban on oltava kielteinen. Omasta maailmankuvasta riippuen niitä katsoo joko hyväksyvästi tai kriittisesti.
Ylläolevat kannanotot eivät suinkaann tarkoita että pitäisin henkilökohtaisesti länsimaista markkinataloutta huonompana kuin jonkin sortin sosialismia. Mutta laissez-faire muodossa markkinataloudella on valitettavasti myös omat rajoitteensa.
Y ja T ovat tosiaan peräkkäin näppiksellä :)
VastaaPoistaminkälainen elintaso Kuubassa olisi jos ei olisi ollut melkein 50 vuotta kestänyttä Yhdysvaltain kauppasaartoa.
No mitäs ihmeen tekemistä sillä on minkään kanssa? Jos jenkit eivät halua myydä mitään Kuuballe syystä X, niin miten siitä seuraa, että syystä Y Kuuban taloudellinen sekasorto on jenkkien vika. Ihme logiikkaa.
Omasta maailmankuvasta riippuen niitä katsoo joko hyväksyvästi tai kriittisesti.
Katso se leffa, se on ihan puhtaasti leffanakin hyvä ilman mitään ideologisia painotuksia.
KT: Meinasin taas kirjoittaa KY. Minun motoriikkani halvaantuneella eli oikealla puolella on ollut erehtyväinen jo yli 10 vuotta.
VastaaPoistaOlen nähnyt sen leffan missä Andy Garcia [vaimoni ihaili kun oli niin latinonkomea] oli pääosassa. Ihan hyvä oli leffa.
Esität lauseen 'jos jenkit eivät halua myydä syystä X' aivan kuin jenkeissä olisi vain yksi toimija (=nimeltään "jenkit") hoitamassa kaiken myynnin (ja ostamisen!) tai että kaikki vajaa 200 miljoonaa käyttäytyisivät yksimielisesti kuin ennen neukuissa Brezhnevin äänestäjät :)
Eihän vapaa markkinatalous noin toimi.