15.6.2012

Hommaforum levittää älytöntä vihaa

Seurasin jo yli neljä vuotta sitten  Jussi Halla-ahon Scripta-blogia. Kirjoitukset siellä olivat selvästi älykkään ja kirjoitustaitoisen ja mielipiteet olivat taitavasti argumentoituja. Oli ilo lukea säkenöivää kirjoitusta monikulttuurisuudesta ja lähes kontrolloimatonta maahanmuuttoa seuranneista epäkohdista. Myös islam kritiikki vaikutti erittäin asiantuntevalta. Kirjoitusten loistava argumentointi olikin selvää kun huomasin, että Jussi Halla-aho on kielitieteestä väitellyt tohtori. Kyllä sen huomaa että kirjoittaja on tiedemies. Minulla on muutama väitellyt tohtori tuttavapiirissäni ja heidän kanssa keskustelu on useimmiten mielenkiintoista ja hedelmällistä. 

Scripta-blogissa oli keskusteluosio, mutta vaikka keskustelu oli vilkasta sen taso ei ollut alkuunkaan yhtä hyvä kuin Halla-ahon omat kirjoitukset. Monesta kirjoittajasta paljastui jopa samanaikaisesti tyhmyys ja yksinkertaisuus ja havaitsin joukossa pelkkiä rasisteja ja ksenofoobikkoja. Osa fiksuimmista esiintyi  kansallismielisinä enkä minä sitä välttämättä näe fasismina.

Halla-ahon kirjoitukset ja puheenvuorot olivat pääosin asiallisia. Joku puheenvuoro ei ehkä ollut ihan loppuun saakka harkittu mutta panin sen nopearytmisyyden tiliin.

Tuo keskusteluosio oli kasvanut hyvin laajaksi ja jotkut aktiivit päättivät aloittaa maahanmuuttokriittisen keskustelufoorumin ja Scriptankin keskustelu siirtyi sinne joskus v 2008-9 vuodenvaihteessa. Se sai nimen Hommaforum. Minäkin liityin Hommaforumin jäseneksi joulukuussa 2008.

En kuvaile kaikkia vaiheita miten Halla-ahon taakse yritettiin perustaa puolue ja minkälaisia kähinöitä siihen sisältyi.

Halla-aho havaitsi älykkäänä, että jonkun perinteisen puolueen kautta olisi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa ja ryhtyi Perussuomalaiset puolueen riippumattomaksi ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2008. Hän saavutti melkoisen henkilökohtaisen äänivyöryn Helsingissä. Myös muualla Perussuomalaiset pärjäsivät hyvin. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa perussuomalaiset räjäyttivät sitten melkein pankin ja pääsivät suurten puolueiden joukkoon.

Luen säännöllisin väliajoin Hommaforumin keskusteluja. Kyllä sivuston ylläpitäjät ja valvojat yrittävät pitää sivuston sisältöä asiallisena. Mutta se on silti muuttunut monelta osin aivan kuvottavaksi. Sieltä huokuu aivan liian monesta puheenvuorosta pääasiassa rasismi ja ksenofobia. Tuntuu ettei älyllinen keskustelu maahan muuttoon liittyvistä aidoista epäkohdista ja monikulttuurisuuden ongelmista onnistu sivistymättömien ja yksinkertaisten lähes vainoharhaisten  lynkkausilmapiirissä. Surullista.

En tiedä mitä pitäisi tehdä. Jotenkin vain kyllästyttää lukea sivukaupalla kiihkeitä, minusta aivottomia  vuodatuksia, jotka minusta muistuttavat Yhdysvaltain Klu Klux Klanin punaniskoja.

No. Tulipahan vuodatettua.

20 kommenttia:

 1. Minusta luonnehdintasi ei ole oikeudenmukainen, mutta siinä olet oikeassa, että mitään asiallista keskustelua siellä ei oikeasti ole.

  Tämä taas johtuu yleisesti keskustelufoorumi-tyyppisen sivuston ominaisuuksista. Erilaiset negatiiviset piirteet kuten trollaus ja älyttömät jankuttamiskiistat tekevät keskustelun mahdottomaksi. Foorumi on liian nopeatempoinen, jotta mitään oikeasti järkevää keskustelua syntyisi.

  Sen sijaan Hommafoorumilta käyvät nopeasti ilmi kotimaan uutiset ja tapahtumat, jotka liittyvät käsiteltävään aiheeseen. Tässä asiassa se palvelee tarkoitustaan. Tarjotuista aiheista on sitten kiva väsätä blogitekstejä, ja ainakin minulla tämä säästää aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä luonnehdintani ei todella ota huomioon tuollaiseen keskustelufoorumin sisältyviä rajoituksia. Pakko myöntää että siellä on myös nuo Vasarahammerin näkemät ominaisuudet.

   Mutta kun olen vuosikausia yrittänyt puolustella älyllistä keskustelua rönsyävän maahanmuuton ja monikulttuurisuuden epäkohdista ja lieveilmiöistä alkoi eilen taas ottaa päähän että joutuu kahlaamaan rasistien ja ksenofoobikkojen vihakirjoitusten keskellä löytääkseen jotain helmiä. On ihan itku kurkussa myönnettävä että monet vastustajat ovat oikeassa ja saavat helposti vettä myllyynsä vain avaamalla Hommaforumin sivuston ja lukemalla villeimmät kirjoitukset käsiteltävästä aiheesta.

   Sananvapauden nimissä on kai vaan hyväksyttävä lieveilmiötkin.

   Vasarahammer! Ensimmäinen virkkeesi sanoo minun olleen arvostelussani epäoikeudenmukainen mutta jälkiosassa sanot kuitenkin että siellä ei olisi asiallista keskustelua. Minä vain väitän että rasistinen ja ksenofoobinen kohina hämärtää seasta löytyvää asiallistakin keskustelua. Onneksi ihan kaikki eivät ole idiootteja.

   Poista
 2. Igor alkaa vihdoin ymmärtämään, että suurin osa persuista on älyttömiä mölisijöitä, vähän niin kuin minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka sanoi että nuo ovat persuja? Vaikka moni julkiperussuomalainen puhuisikin läpiä päähänsä en silti halua yleistää. Kyllä sekoja höyrypäitä löytyy muistakin puolueista. Otetaan ne yksittäistapauksina. Jos niitä on paljon ne aiheuttavat kohinaa mutta en silti meni lyömnään rasisteihin ja ksenofoobikkoihin jonkun määrätyn puolueen puolueleimaa.

   Poista
 3. Granpa, keskustelupalstoille kuuluu yleinen kohina, joka muodostuu mukahauskoista onelinereista, trollauksesta ja jankuttamiseksi muuttuvista väittelyistä. Sillä, että osa jutuista on rasistisia tai ksylofonisia ei ole merkitystä. Selkeästi rasistiset viestit sensuroidaan kyllä, jos joku niistä ilmoittaa ylläpidolle.

  Näitä mukahauskoja onelinereita ovat puheet "voimavaroista", "kultamunista" ja sen sellaisista.

  Keskustelupalstat ovat aina myös ajanvietettä, joten sisällöltään tyhjien viestien määrä ylittää aina kaiken muun. Jos väität tietäväsi keskustelupalstan, jonka kaikki viestit ovat lukemisen arvoisia, osaat varmasti löytää lentävän yksisarvisenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasara, olet toki oikeassa. Harva keskustelupalsta pysyy täysin lukukelpoisena kovin pitkään. Häiriköitä sikiää koko ajan lisää ehkä nopeammin kuin entiset viisastuvat.

   Sanot että "selkeästi rasistiset viestit sensuroidaan, jos joku niistä ilmoittaa." Paino pitää laittaa sanoille "selkeästi" ja "joku". Kunnioitan sananvapautta enkä viitsi niuhottaa. Sitä toivoo toimijoilta jonkinlaista itsekritiikkiä mutta ehkä se on liikaa toivottu nuoremmilta. Kai sitä pitää muistella minkälainen höyrypää itse oli nuorena :)

   En minä väitä enkä usko löytäväni lentäviä yksisarvisia. Eikä minulla ole foliohattuakaan.

   Mutta saahan sitä aina välillä haaveilla täydellisestä maailmasta ja purkaa turhaumiaan. Kohinaa sekin :) Ja tervehdyttävää.

   Poista
 4. Tomi: "Igor alkaa vihdoin ymmärtämään, että suurin osa persuista on älyttömiä mölisijöitä, vähän niin kuin minä."

  - Tomi alkaa siis vihdoin (vähän niin kuin) ymmärtämään, että hän on älytön mölisijä.

  VastaaPoista
 5. Alas nyt Valkea. Ei Julle muutu olevaksi vaikka kuinka minua haukkuisit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älkää nyt täällä toisianne panetelko vai onko kyse jostain sisäpiirijutuista? Tämä on rauhan miehen blogisivusto. Tapelkaa muualla. Peace!

   Poista
 6. Tomi jatkaa samalla linjalla.

  Rauha kanssasi, Igor!

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Tietääkseni Homma perustettiin "ilmoitustauluksi", jonka tarkoitus on julkaista maahanmuuttoon tavalla tai toisella liittyviä uutisia. Se julkaisee maahanmuutosta sellaisia uutisia joita muu media ei jostain syystä julkaise, ja siinä roolissa se toimii parhaiten. Se keskustelupalsta on lähinnä sivutoimi. Jos käyn Hommaa katsomassa, niin olen kehittänyt joitakin lukutekniikoita. Olen huomannut tietyt nimimerkit joiden juttuja viitsin lukea ja taas ne joiden yli hyppään saman tien.

  Täytyy muistaa että Homma on talkoopohjainen ja moderaattorit ovat talkooporukkaa. Päätoimiset palkatut ammattimoderaattorit pystyisivät tietysti valvomaan koko ajan 24 tuntia päivässä ja tekemään joka viestille ennakkotarkastuksen ennen kuin päästää sen näkyville. Täydellisen virheetöntä keskustelupalstaa ei taida olla missään.

  Sananvapauden hinta on se että joku ei tykkää siitä mitä toinen sanoo. Jos ei tykkää siitä mitä joku sanoo, ei sitä tarvi lukea eikä kuunnella, ja voi lähteä pois paikalta. Jos ylläpitää ikiomaa palstaa, niin saa vapaasti ajaa ulos kenet haluaa. Jos joku ei tykkää Igorin blogista ja sen jutuista, niin ei tänne ole pakko tulla. Igor voi myös häätää täältä pois kenet haluaa ja laittaa porttikiellon, koska tämä on Igorin blogi, ja blogin pitäjällä on oikeus siihen. Jos Igor ei anna julkaista jotain tekstiä täällä, niin saa perustaa oman blogin jossa voi totetuttaa sananvapauttaan haluamallaan tavalla.

  Netin paras ominaisuus on siinä että saa valita itse mille sivulle menee. Ja jos pitää kommenttipalstaa, niin palstan pitäjä saa päättää keitä siellä saa olla. Jos haluaa julkaista jotain niin voi perustaa oman blogin, sivuston tai palstan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieras on suurimmalta osin oikeassa. Jos ei pidä jonkun toisen mielipiteestä niin ei lue tai hyppää yli. Olen ihan samaa mieltä. Ja senkin ymmärrän että talkoovoimin ylläpidetyssä ei voi olettaa kaikkia samoja asioita kuin muualla. Ja sivuston ylläpitäjä voi määrätä linjan. Ihan selvää.

   Olen käyttänyt nettiä 1990-luvun alkupuolelta lähtien joten ymmärrän toki mistä on kysymys.

   Purnaukseni ei johtunut mistään tuollaisesta. Yritin sitä hiukan selvittääkin kirjoituksessani mutta ehkä tein sen huonosti.

   Käsitykseni mukaan Homman tarkoitus oli avata foorumi joka olisi avoin maahanmuuton ja monikulttuurisuuden kriittisillekin arvioinnille. Käsitykseni mukaan tarkoitus ei ollut avata foorumia rasimille tai muukalaisvihalle. Purkaukseni aihe oli yksinkertaisesti vain avoimesti eteeni monista Homman säikeistä paistava rasismi ja muukalaisviha.

   Poista
 10. Siis minkälaisia avointa rasismia Hommaforumilla tarkalleen ottaen oikein on, voitko antaa pari esimerkkiä? Muukalaiskammo taas on niin syvälle koodattu ihmisen vieteihin, että en oikein jaksa olla sellaisesta huolissaan. Se on asia, jota ei voi kieltää, kuten muitakaan viettejä. Ne voidaan piilottaa, mutta kun kakka lentää tuulettimeen, ne tulevat pintaa raaputtamalla esiin.

  VastaaPoista
 11. No kyllä tuon pitäisi selvitä ihan lukemalla. Mutta katson jos saisin jotain yksilöityä väännettyä tänne.

  Voin kuitenkin vakuuttaa itsekin nuivana ettei kyse ole mistään väärin ymmärryksestä. Tai etten ymmärtäisi ihmisiin sisäänrakennettua vierautta muukalaisuudelle. Muukalaiskammo, jos se manifestoituu Villin lännen tyyliseen lynkkausasenteeseen niin en oikein usko että sellainen olisi meidän vietteihin jotenkin syväkoodattu. Yleensähän lynkkaajat ovat ihmisiä, jotka kokevat itsensä jotenkin muita paremmiksi ja ikään kuin siksi olevansa oikeutettuja oman käden oikeuteen kun ei julkinen valta heidän mielestään pysty turvaamaan yhteiskuntaa.

  Kyllä sivistysvaltiossa, joka itseään myös oikeusvaltioksi nimittää voisi kansalaisetkin toimia muidenkin oikeusturvaa kunnioittaen.

  En koe näitä rasisteiksi ja ksenofoobikoiksi kutsumiani yhtään paremmiksi kuin heidän halveksimansa viherpiipertävät kukkahattutädit.

  Jos maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskriittistä keskustelua käydään samaan tyyliin kuin Jussi Halla-aho on kirjoitellut olen mielelläni mukana nuivassa porukassa.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Pahempaa kuin homman kiihtynyt mieliala, on valtamedian aivopesu ja sensuuri. Homma on tuonut paljon valheita julkisuuteen. Siksi myös media vihaa hommaa. Kannattaisi aina tarkistaa myös kolikon toinen puoli, ettei vajoaisi Suomen valehtelevan ja aivoja mädättävän poliittisen korrektiuden kelkkaan. Jos uskot liikaa mediaa, alat itsekin käkättämään Homman vihapuheista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvaitsematon: Lasken itseni nuiviin ja liityin heti hommaforumiin kun se perustettiin. Luulisin että se kirjoitinkin näkyviin. Olen täysin samaa mieltä kanssasi että ns valtalehdistö pimittää ja vääristelee. Olen toki tarkistanut myös kolikon toisen puolen. Mutta valitettavasti olen edelleen samaa mieltä että Hommaan on pesiytynyt myös aitoja rasisteja ja muukalaisvihaajia. Eikä heidän kirjoittelunsa lynkkaushenkinen taso ole alkuunkaan omiaan tekemään seassa olevia maahanmuuttokriittisiä kirjoituksia salonkikelpoisiksi.

   Homma ei ole valitettavasti vain erehtymätön vaikka alunperin ja edelleenkin on minunkin mielestäni myös hyvällä asialla.

   Poista
 14. Homma-foorumin pahimmat trollit kyllä aika tehokkaasti ja keskustelu on mielestäni tasokasta.

  Toki hommafoorumilla on rasisteja mutta he ovat ns. akateemisesti rasisteja jotka argumentoi kantansa hyvin, vai onko Matti Vanhasen isä Tatu Vanhanen muka jonkun sortin "evil nazi" vain sen takia että hän tieteellisesti tutkii rotujen älykkyyseroja. Ihan sananvapauden puitteissa hommafoorumilla pyöritään, vihapuheita näkee harvoin ja ne poistetaan nopeasti.

  VastaaPoista