16.8.2013

Sähkövero

Aloin tarkastella saamaani viimeisintä laskua sähkönsiirrosta. Asuinalueeni sähkösiirto on Fortumilla ja kuten tiedämme sähkösiirtoa ei pysty kilpailuttamaan vaan se on pakko ostaa alueelliselta toimittajalta heidän määräämäänsä hintaan.

Eräs tuttu yrittäjä, jonka yritys käyttää paljon sähköä esitteli minulle kerran, varmaan pitkälti toistakymmentä vuotta sitten, miten hän oli ostanut yritykselleen oman dieselvoimalaitoksen.

Minä tietenkin ajattelin maalaisjärjellä, että hän tuottaa dieselvoimalalla omalle yritykselleen sähköä silloin kun sähkön tuottajilla on huippukuormitus ja sen mukaiset energian huippuhinnat. Vastaus olikin häkellyttävä. Päinvastoin. Hän tuottaa omalla dieselvoimalalla sähkön peruskulutuksen. Ja syy siihen on, että hänellä ei ole mitään siirtokustannuksia kun energia tuotetaan hänen omalla tontillaan. Vaikka kilowattitunnin tuotantokustannukset ovat kalliimmat kuin kilpailutetuilla sähköntoimittajilla on energia silti hänelle halvempaa kun ei tarvitse maksaa mitään monopolihinnoiteltuja siirtohintoja. Energia tuotetaan siinä paikan päällä.

Minun kotitalouteni siirtolasku oli 3 kk ajalta  54,95 euroa. Mutta sitten aloin katsella laskun erittelyä ja havaitsin, että laskussahan on kaikenlaisia veroja 37%.

Herättää ihmetystä miksi jollain perusteella teollisuus maksaa sähköveroa melkein 60% vähemmän!
           .  

5 kommenttia:

  1. Nykyään tuolaista ei tehdä, koska kauppaopin mukaan tuo investointi generaattoriin pitää ottaa huomioon vaihtoehtoiskustannuksena ja laittaa se kuluna hankinnan päälle. Ei mikään ihme, että Suomessa ei mikään kannata.

    Tarvittaisiin oikeita maalaisjärjellä varustettuja yrittäjiä lisää ja tuotantotalouspellet voisi laittaa oikeisiin töihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en kyllä ymmärrä mitään. Investointi generaattoriin pitää ottaa huomioon ja laitta se kuluna hankinnan päälle? Eli siis mitä? Pitääkö hankintaa laskea jotenkin kahteen kertaan (eli yhteensä investointi + hankinta - eikös ne ole ihan samoja asioita eikä mitään vaihtoehtoiskustannuksia?)? Ei tuo hirveän järkevältä kuulosta, että tuollaista laskentaa jossain opetettaisiin. Minun tuntemani tuotantotalousinsinöörit Aalto yliopistosta ovat kaikkea muuta kuin pellejä.

      Poista
  2. Ei kannata vaihtaa minkäänlaisiin energiansäästölamppuihin kun puolet laskusta on veroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika marginaalistahan sähkön säästö on kotitaloudessa, joka ei lämmitä sähköllä.

      Mutta kyllä minä eläkeläisenä lasken jokaisen säästön vaikka verotulot pienenisivät. Tosin en ole ihan varma minkälainen on joidenkin energiansäästölamppujen kannattavuus. Lupaavimmilta näyttäisivät viime aikoina yleistyneet led-pohjaiset lamput jos niille luvatut käyttötunnit pitävät paikkansa.

      Poista
    2. LED-lamput taitavat olla se ainoa, joilla sähkön kulutus pienenee oleellisesti. Ovat vain käsittääkseni vielä joko kovin kalliita hankkia tai epävarmoja kestävyydeltään, yleensä molempia. Lisäksi sinä aikana vuodesta, kun lämmistystä tarvitaan, tuottavat normaalit hehkulamput sitäkin, joten sähkölämmitteisessä talossa ei vaihto lie kannata.

      Poista