9.1.2014

Hissiasiantuntijan vieressä hissiä odottamassa

Olin tänään sairaalassa saamassa sädehoitoa viime kesänä havaittuun eturauhassyöpään. Syöpäsolut on koepalojen perusteella keskiaggressiivisia  eivätkä ne olleet ehtineet tehdä etäpesäkkeitä.

Karkeasti yleistettynä hoito aloitettiin hormonipistoksella viime syyskuussa. Hormonipistoksen tehoaika on 3-6 kk pistoajankohdasta lukien. Sen pitäisi pysäyttää syöpäsolujen lisääntyminen ja sädehoidolla syöpäsolut on tarkoitus lopettaa.

Syöpähoitojen tuloksellisuutta arvioidaan  mm ottamalla verinäyte ja mittaamalla sieltä ns PSA-arvo. Tämä PSA-arvon mittaaminen ei kuulu normaaleihin miesten terveystarkastuksiin. Syytä en ymmärrä. Minunkin syöpäni löytyi kun vuotuisessa mittauksessa, jonka olen terveyskeskuksessa vaatinut, alkoi PSA arvo kohota. Se ei välttämättä vielä tarkoita syöpää mutta jonkinlainen indikaattori on kuitenkin kyseessä.

No niin. Kun palasin syöpäsairaalasta hissillä vieressäni oli todellinen osaaja. Kun olin ns 0 kerroksessa maanpinnan alapuolella painoin hissin kutsunappia nuoli-ylöspäin. Olinhan menossa uloskäynnille 1-kerrokseen. Alapuolella olisi ollut vielä 00-kerroskin. Tämä viisas mies vieressäni paljastuikin hissiasiantuntijaksi (ainakin omasta mielestään). Hän oli ehdottomasti sitä mieltä, että minun olisi pitänyt painaa nappia nuoli-alaspäin ja sitten kun hissi on tullut niin voin painaa suuntanappia ylöspäin.

Yritin selittää kaverille, ettei minun tehtäväni ole tietää missä hissi on vaan minun tehtäväni on vain ilmoittaa napin painalluksellani mihin suuntaan haluan lähteä hissillä. Kaveri suorastaan hermostui, että en noin yksinkertaista asiaa ymmärtänyt. Olihan hän sentään vuosikymmenet ollut tuollaisia vekottimia rakentamassa ja oman väitteensä mukaan jopa koodaamassa. Ja hän kertoi hyvin ylpeänä, että tietokone siellä hissin sisällä ne päätökset kuitenkin tekee. En kehdannut sanoa, että hänen koodaamaan hissiin en kyllä uskaltaisi edes astua.

Esitin kaverille pari loogista kysymystä: Miksi alimmassa 00 kerroksessa on kutsunapeissa vain yksi nappi - nuoli ylöspäin? Oikea vastaus oli kaverin mielestä tietenkin että kun sen alapuolella ei ole enää kerroksia. Ja katsoi minua nenänvartta pitkin kuin olisin entistä suurempi idiootti. Toista kysymystä en enää viitsinyt esittää kaverille kun hissimatka oli lyhyt, vain 0:sta 1:een. Olisin nimittäin kysynyt, että kun tuo on niin älykäs tuo tietokone niin miksi se hänen kutsumenetelmällään olisi ensin ajanut 00-kerrokseen alaspäin jos siellä kabiinissa olisi ollut valmiina sinne asti haluava ihminen. Me olisimme tämän viisaan kanssa saaneet ylimääräisen huviajelun tietokoneen ohjaaman. Enkä viitsinyt järkyttää kaveria enää väitteellä, että se hissihän tulee jossain vaiheessa joka tapauksessa riippumatta painoitko oikeaa tai väärää alas tai ylös nappia.

En jaksanut rehvastella kaverille, että olen koodannut työkseni erilaisia automaatteja tai robotteja pitkälti yli 30 vuotta kun havaitsin että kaveri on ihan pönttö ja minullakin alkoi jo kiihtymys nousta aivan turhan päiten.    

6 kommenttia:

  1. Vähän niin kuin siinä Speden sketsissä, jossa nainen näytti vilkkua oikealle kun kääntyi vastaantulijasta katsottuna oikealle.

    VastaaPoista
  2. Heh-heh! No, on sulla ollut mukavaa hissin odotus- ja hissimatka seuraa, Igor! - En muuten ryhtyisi sun kanssas koodausjutuista kinastelemaan, kun jotain tiedän kokemuksestasi. :D - Meikäläisen kokemus on aika rajoittunut; enimmäkseen Cobol ohjelmien koodaus taloushallinnollisiin sovelluksiin. Kaikkein vaativimpana ohjelmointitehtävänäni pidän edelleen joskus 80-luvun lopulla tekemääni Cobol ohjelmaa, jonka input oli ICL kassajärjestelmän tuottama aineisto ja outputtina oli useita erilaisia Stockmannin Cobol kielellä ohjelmoituihin taloushallinnon järjestelmiin menevä tieto. Ei se muuten mikään vaikea olisi ollut, mutta ei ollut dokumentteja siitä mitä ICL:n kassajärjestelmä tuottaa, vaan piti käydä testikassalla tekemässä tapahtumia ja tulostaa output. - Siitä ohjelmasta tuli kyllä sellainen makkara, että säälin jokaista, joka joutui sitä ylläpitämään. Ei ollut kovin strukturoitua koodia. Ihme kyllä se toimi kuitenkin. :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos Pekka kehuista. Lämmitti sydänalusta. Tuo hissiasiantuntija oli vain niin irvokas kokemus, että oli ihan pakko siitä avautua.Opettelin muuten minäkin Cobolia (ja Fortrania) ICL:n 2903 vai oliko 2904 minikoneella. Ja sitten koodasin Cobolia ruotsalaisella Ericssonin D16 koneella Vaikka pääosin urani on tapahtunut mikrotietokoneilla ja mikroverkoilla. En koskaan saanut oikein makua Coboliin ja noista vanhoista perinteisistä kielistä pidin Fortranista paljon enemmän. Kassapäätteet näytti olevan kaikilla valmistajilla huonosti dokumentoituja. Nokiallakin jokainen valmistuserä toimi eri lailla kuin edellinen. 1992 laman jälkeen alkoi näkymät koodareille olla huonot. Mietin pitkään että olisin ottanut vuosi 2000 Cobol ylläpitotehtäviä vastaan mutta sitten arvelin, että niiden tultua suoritetuiksi olisin yli 50 v ikäisenä jo ihan raakki. Sitten löytyikin "haastavampi" tehtävä, jossa mahdollisuus viimeiseen tekniikkaan. Niissä hommissa olin eläkeikään asti ja niissä hommissa me sinun kanssakin tavattiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinhän siinä kävi, että tavattiin, kun olit Elmalla töissä. No, ei se Pyry palkanlaskentaohjelman tekeminen Visual Basicilla ollut minulle mitenkään vastenmielinen homma. Itse asiassa se oli ihan kivaa. Visual Basicin opiskelin itsekseni kotona, kun olin työttömänä 90-luvulla. Se ensimmäinen VB versio oli 3.0, jonka sain itselleni yliopistossa silloin opiskelleen poikani, Jarkon kautta. Yksin sen opettelu Cobol pohjalta oli kyllä ajoittain aika tuskaista hommaa. Yksinkertaisen lausekielen jälkeen, ei ollut helppoa omaksua kaikkia uusia juttuja mitä Visual Basic toi tullessaan erityisesti käyttöliittymien osalta. No, kuitenkin ohjelmointikokemus edesauttoi ja opin sen. Mutta sitten kesällä 2000, kun menin Punctual System Service Oy:n palvelukseen ja piti hyvin lyhyellä ajalla omaksua dBase, niin olihan sekin homma, mutta onnistui. Sen opin lueskelemalla lähdeohjelmalistauksia ja kokeilemalla. Siinä firmassa sain työttömyyteni jälkeen parasta palkka ja koin olleeni hyödyksi, kun pystyin korjaamaan Suomen Messujen kassaohjelmiston niin, ettei firmalle langennut uhkasakkoja maksettavaksi. Aika hilkulla oli, mutta onnistui. Firman tj, oli vanha työkaverini Stockan ja ICL:n ajoilta. Firma oli aikamoisissa vaikeuksissa, kun väkeä oli lähtenyt ja keskeneräisiä projekteja oli. Kunnioitan muuten em. kaveria erityisesti siinä, että hän todella noudatti periaatetta "ellei firma tule toimeen tulorahoituksella, se saa kaaatua", eli hän ei suostunut hakemaan mitään avustuksia julkiselta sektorilta, vaikka olisi ollut mahdollisuuskin. No, joskus viime vuosikymmenen lopussa hän sitten antoi firman mennä konkurssiin, myi veneensä ja kesämökkinsä ja maksoi firman velat pois. Nykyään kaveri toimii osa-aikaisena talonmiehenä kerrostalossa, jossa vaimonsa kanssa asuu. Ja on tiettävästi ihan tyytyväinen elämäänsä.

      Muuten, tein minäkin Cobol ohjelmia myös ICL 2903 tai 2904 koneille, kun olin Turkistuottajat Oy:n palveluksessa 80-luvun alussa. Ja Datasaabin jollekin koneelle tein kyllä myös Cobol ohjelmia. Firma oli Korpivaara Oy. Se on muuten ainoa firma, jossa kieltäydyin ohjelmointitehtävästä. Olis pitänyt korjata/muuttaa yli 10 000 rivin Cobol ohjelma, jonka oli tehnyt äidinkieleltään ruotsinkielinen kaveri yrittäen käyttää englanninkieltä. Katselin sitä lähdeohjelmaa muutaman päivän ja sitten sanoin pomolleni "tähän minä en koske". :D

      Jos ei ollut strukturoitu se aiemmin mainitsemani ohjelma, jonka itse olin tehnyt, niin ei ollut strukturoinnista tietoakaan tuossa ohjelmassa. Se oli esimerkki tippaleipäohjelmoinnista. Siinä meni kyllä aivot solmuun. :D

      Poista
    2. Visual Basic oli aivan turhaan ja epäoikeudenmukaisesti halveksittu koodauskieli. Versio 5 myötä paljastui, että sen kääntäjä oli lähes 1:1 sama kuin Visual C:lla. Moni nenänvartta pitkin katsellut nyrpistelijä alkoi ihmetellä kun kerroin tuosta. Moni ei edes uskonut.

      Ai niin .Jossain vaiheessa yritin kaupitella Pohjoismaissa Ihannnematkoilta ylijäänyttä 2903-4 tietokonetta, jossa oli tilauslentoseuramatkojen paikanvaraukseen j amyyntiin soveltuva ohjelmisto. Mutta isoilla oli jo omat ohjelmat ja pienet firmat oli köyhiä.
      .

      Poista