29.1.2014

Olenko epäisänmaallinen?

Kirjoitin muutama viikko sitten arvonlisäverotuksen kummajaisista erityisesti ulkomailta tapahtuvassa nettikaupassa. Viime marraskuussa kirjoitin netistä ulkomailta ostamastani auton handsfree lisälaitteesta. En tosin siinä kirjoituksessa maininnut, että tilasin sen ulkomailta ja hinta jäi alle puoleen mitä se Suomessa olisi maksanut.

Joitakin aikoja sitten paljastui, että ruotsalainen nettikirjakauppa Adlibris kikkailee jollain veronkiertojutulla. Ja minä kun olen ollut sen kirjakaupan vakioasiakas kun heidän hintansa ovat niin edulliset eivätkä edes veloita erillisiä postikuluja.

Eilen sain postissa Sveitsistä tilaamani Nicer Dicer Plus kotikeittiön monitoimileikkurin ja -paloittelijan. Olin  monta kertaa ihaillut televisiossa sen kätevyyttä, mutta pidin Tvins nimisen tv-shopin 80 euron hintaa korkehkona. Sveitsistä tilattuna sen hinnaksi tuli 25euroa.

Eräät kirjoja harrastavat ystäväni maanittelivat minuakin tekemään Adlibris kirjakauppaan ostoboikotin kun he ovat epäisänmaallisia Suomen kannalta kun eivät maksaa tänne arvonlisäveroa.

Aloin oikeasti miettiä pitäisikö minun alkaa eläkeläisenä parantamaan tätä maailmaa maksamalla vapaaehtoisesti ylihintaa ostamistani hyödykkeistä? Eli pitäisikö minun jotenkin osoittaa moraalinen närkästymiseni vaikka sekä minun että näiden yritysten toiminta on aivan laillista.

Miksi tällaista verokiertomahdollisuuksia on jätetty säädöksiin tai miksi niitä ei ole tukittu kun ne on havaittu? Minä olen ostajana tähän mennessä olettanut, että jos ostan saman hyödykkeen jostain edullisemmin kuin jostain toiselta olen edesauttamassa markkinoiden hintakilpailua, joka on meidän kaikkien kuluttajien eduksi. Nyt alkaa paljastuakin, että edullisemmat hinnat eivät välttämättä johdukaan paremmasta hintakilpailukyvystä vaan paremmasta verolakien ja säädösten porsaanreikien hallinnasta.

Ennen puhuttiin avoimesti ja vieläkin maanitellaan vaikkei EU:n yhteisösäännöt sitä sallikaan, että ostaisimme kotimaista koska se lisäisi kotimaista työllisyyttä. Ja jäisihän se hyödyntämään rahana kiertoa ainakin osittain Suomen sisälläkin.

Eli pitäisikö kuitenkin jo alkaa tulkitsemaan että kotimaisen ostaminen on aina isänmaallista vaikka hinta olisi kalliimpi kuin vastaavan ulkomaisen hyödykkeen? Ja mitä jos sekoko raha ei menisikään suomalaisen työntekijän hyväksi vaan kvartaalijohtamista vetävien johtajien bonuksiin tai omistajien (ehkä jopa ulkomaisten?) hulppeisiin jättiosinkoihin samaan aikaan kun työläisiä pannaan kilometritehtaalle?

Tässäpä vasta pulma :)

2 kommenttia:

  1. Arvonlisävero, tuo 24 prosentin kummajainen aikaansaa käsitykseni mukaan mm. sen, että suomalaisen kuluttajan ei juurikaan kannata käyttää suomalaista työtä.

    Jos markkinataloudessa eletään kilpailu on kaikkien etu. Ehdottomina pidettävät säännöt markkinoille julkaistaan kansallisina lakeina ja EUssa kai direktiiveinä. Lait säädetään eduskunnassa puolueiden toimesta. Jos he eivät halua estää toimintaasi, tuskinpa haluavat sinua epäisänmaalliseksi leimatakaan?

    Sitä paitsi, kaupallisesti kotimaasi on EU, eikö? Jos siis ostat suomalaista kalliimpaa/huonompaa tuotetta edesautat ehkä sen kilpailukyvyn rapautumista.

    Jos kotimaiset verot ovat suomalaisten tuotteiden kilpailukyvyn este, olisi kai puolueiden syytä alentaa niitä? Niillä kun on asiassa monopoli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hakki, koen tämän kuin lestadiolainen: samanuskoinen antaa syntini anteeksi :) Kiitoksia. Nyt voin rauhassa elää kuten markkinataloudessa on tarkoitus.

      Poista