17.11.2008

Työehtosopimusten yleissitovuus

Olin eräässä AY-väen kokouksessa ja keskustelun aiheeksi nousi miksi palkkatyötä tekevien nuorten järjestäytyminen tuntuu vähentyneen.

Siinä tulikin keskusteluun kysymys ns vapaamatkustajista. Eli kun ammattijärjestöt neuvottelevat saavat myös järjestäytymättömät samat edut. Jos yleissitovuutta ei olisi ja liittoihin kuulumattomat eivät saisi liittojen neuvottelemia korotuksia niin se saattaisi kovasti lisätä järjestäytymistä. Sellaisia ajatuksia keskusteluissa tuli esiin. Eli onko ammattiyhdistysliike sahannut omaa oksaansa pitämällä tiukasti kiinni työehtosopimusten yleissitovuudesta?

Joku muistikin että TEHY edustikin sitä kantaa ettei heidän viimeksi neuvottelemansa edut kuuluneetkaan järjestäytymättömille. Ja asia on nyt jossain keskeneräisessä käsittelyvaiheessa ja ratkaisulla tulisi olemaankin iso ennakkopäätöksen merkitys.

4 kommenttia:

  1. Ymmärtääkseni melkein kaikissa töissä maksetaan jonkinlaista hyvänmiehenlisää, joten yleissitovuus saattaa olla enemmän virkasuhteiden ongelma, tiedä häntä. Sitä en tiedä, miksi nuoret eivät arvosta ammattiliittoja, mutta veikkaisin syyksi samaa kuin kuulumattomuutta kirkkoon. Oman elämän hallintaa ja itselle tärkeitä asioita ei haluta "ostaa" muilta. Kirkko ja ay-liitto ottavat myös voimakkaasti kantaa politiikassa - pääsääntöisesti ns. hyvinvointiyhteiskunnan puolesta - ja nuorille ns. hyvinvointiyhteiskunta ei tarjoa muuta kuin maksumiehen roolin. Moraalisesti isoin ongelma on se, että työntekijät antavat lakko-oikeutensa pois omista käsistään. Se on aikamoinen paradoksi, koska lakko-oikeus ei ole itsestäänselvä oikeus.

    VastaaPoista
  2. KT: kokemuksesi on näemmä aika "hyvistä" työnantajista. Kyllä fiksut työnantajat palkitsevatkin hyviä työntekijöitä.

    Ongelma ei silti ole mikään virkasuhteisten ongelma pelkästään.

    Selittäjiä voi olla kahdenlaisia. Työnantaja on oikein idiootti (olen törmännyt sellaisiinkin) tai sitten työntekijä on vuorostaan työnantajan mielestä lähes idiootti eikä ansaitse sitä hyvänmiehen lisää.

    Osittain olen noista järjestäytymättömyyden syistä samassa käsityksessä. Minusta tyhmää mutta ymmärrettävää kun ollaan nuoria ja voiman tunnossa.

    Tuosta pelkästä maksumiehen roolista en ole kuitenkaan samaa mieltä. Hyvin tuntuu nuorille kelpaavan vaikkapa opintotuet ja kunnalliset tuetut lasten päivähoidot vain eräinä esimerkkeinä. Ei me "vanhukset" niitä käytetä. Kyllä moni on noissa kohdin saamapuolella. Eivät vain ymmärrä tai huomaa sitä. On niin helppo ottaa mutta ikävä antaa ;)

    VastaaPoista
  3. Näin saattaapi olla. Ihmettelen silti, miksi kukaan menee huonoon työpaikkaan.

    VastaaPoista
  4. KT: Joskus sitä vain huomaa joutuneensa huonoon työpaikkaan. Luulit menneesi hyvään ja huomasit istuvasi huonossa.

    Joskus taas hieno työpaikka muuttuu huonoksi. Vaihtuu vaikkapa vetäjä.

    Jos tilanne on otollinen ei kai kukaan pysy pitkään huonossa työpaikassa jos vaihtoehtoja on tarjolla. Aina ei ole. Miksi ei ole on sitten jo toinen kysymys enkä ryhdy tässä luettelemaan kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja.

    Minun ikäinen voisi todeta vaikka iän esteeksi paikanvaihdolle. Edellisen laman aikaan oli tilanne ettei töitä yksinkertaisesti riittänyt kaikille. Melkein 50 kestäneen työurani aikana on tullut nähtyä kaikenlaista. Välillä on pitänyt itsekin työllistää itsensä.

    Että sellaista.

    VastaaPoista