11.6.2009

Kaikkien alojen asiantuntija

Tuli tänään mieleen Kirsi Pihan hienosta kolumnista Iltalehdessä jonka otsikko oli 'Kaikkien alojen asiantuntija'.

Minulla oli ystävä jonka yrityksen nimessä oli omituinen kirjainyhdistelmä. Kysyin kerran ihmetellen mistä tuollainen omituinen nimi hänen yrityksellään. Vastaus oli huvittava: sehän tulee lyhenteenä sanoista "kaikkien alojen asiantuntija". Hän nimittäin oli kyllä aikamoinen kaikkien alojen asiantuntija. Rumemmin jotkut puhuivat myös 'besserwisseristä' - en tiedä miten tuon suomentaisi - vapaasti 'hän-joka-tietää-kaiken-paremmin'.

Jos kaikki Kokoomuksessa olisivat Kirsi Pihan kaltaisia saattaisin joskus jopa harkita jopa äänestämistä jossain vaaleissa. Eli kirjoitus oli minun mielestä hyvä. Kolumni kritisoi hiukan tuoreen EU parlamentaarikon, Mitro Revon alias isä Mitron esiintymistä poliitikon sijasta asiantuntijana. Kirsi hiukan piikittelee että "jumalanko asiantuntijana?". Kysymys on ihan aiheellinen. Minkä alan asiantuntijana Mitro Repo haluaa esiintyä? Jumalan vai moraalinko? Jumalan asiantuntija hän voi olla mutta moraalin asiantuntijana esiintyminen on minusta jo hiukan arveluttavaa. Ymmärrän kyllä että moni hänen äänestäjänsä on ehkä ajatellut että hänellä olisi jotenkin parempi moraali kuin muilla kun on pappi eli tavallaan se hänen musta design muotoiltu papinkaapu olisi jonkinlainen takuutodistus korkeasta moraalisesta osaamisesta ja sen soveltamisesta myös EU päätöksentekoon. Siinä tavallaan unohtuisi että kyse on sittenkin ihan tavallisesta ihmisestä, ilmeisesti vielä kaikkine heikkouksineenkin, ainoana erona näkyvästi luotettavuuden mielikuvaa lisäävässä papinkaavussa.

Ortodoksien piispainkokous oli tavallaan minunkin mielestä oikeassa kieltäessään papin viran hoidon ja papin kaavun ja ristin näkyvän käytön tällaisissa selvästi maallisissa kirkon ulkopuolisissa tehtävissä.

Muistan itse miten eräs uskova tuttavani, entinen pyhäkoulunopettaja sanoi minulle kerran suoraan kun olin eräissä vaaleissa ehdokkaana ettei hän voi minua äänestää vaikka luottaa minuun suuresti ja haluaisikin. Kun hänen velvollisuutensa kristillisenä oli äänestää vain Kristillisen liiton (nykyisin Kristillisdemokraatit) ehdokasta. Ja jossain Kristillisen liiton sisäisessä tilaisuudessa kun minua poliittisena vastustajana moitittiin niin vielä puolusti minua voimakkaasti omassa puheenvuorossaan.

Kyllä demokratiassakin on ongelmallista kun papit, sotilaat ja julkisen vallan palveluksessa olevat virkamiehet asettuvat ehdolle. Mutta ihan samanlainen ongelma on kun ehdolle asettuu joku rakennusyritysten bulvaani tai kun edustajat saavat jättimäisiä vaaliraha-avustuksia joltain kehittyvien-maakuntien-Suomi järjestöiltä. Aino ero on että nuo rahalliset vaaliavustukset on pyritty piilottamaan kun sen sijaan papinkaavut tai upseerien univormut (vai uniformut?) pidettäisiin mielellään näkyvissäkin hiukan niin kuin takuutodistuksina.

Ja niin muuten Kirsi Pihan kirja äitiyden ja uran yhdistämisestä vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. En löydä linkkiä kirjaan mutta tässä on asiaan liittyvä haastattelu. En ole vielä siihen asti ehtinyt kun yöpöydälläni on iso joukko lukemattomia muitakin kirjoja eikä tuo ole ihan ensimmäisenä jonossa. Kas kun se nyt ei kuitenkaan suoraan kosketa minua miehenä vaikka aihe onkin mielenkiintoinen ja vaikka Timo TA Mikkosen Nina vaimo mitä sanoisi julkisuudessa. Eikä kai hänkään ihan täysin tarkoittanut että naisen asema olisi pelkästään "Küche, Kirche, Kinder" kuten Saksassa on tapana sanoa (saksaksi) eli vapaasti suomentaen "keittiö, kirkko, lapset". Ja vaikka ehkä kärjisti ja liioitteli niin en minäkään oikein usko "imettäviin koiraisiin".

Ja bonuksena että onhan tuo Kirsi Piha ihan nättikin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti