17.10.2011

Vallankumousmusiikkia

Viikonloppuna tuli Yleisradion Teema-kanavalta 1970-luvulla tehty musiikkiohjelma, jossa sen ajan vasemmistolainen laululiike lauloi mukaansatempaavia vallankumouslauluja.

Minä tunnustan pitäneeni aikoinaan kovasti noista lauluista ja kyllä ne sykähdytti nytkin sydänalaa. Laulut olivat mukaansa tempaavia eikä niiden sanoituksissakaan minusta mitään vikaa ollut. Kovin olivat ihanteellisia eikä siinäkään sinänsä mitään pahaa minusta ollut. Mutta ongelmallisena oli kokenut laululiikkeen takana olevat taistolaiset yms. Heidän poliittiseen ideologiaan en koskaan saanut oikein mitään tuntumaa. Vaikka tasa-arvo ja hyvinvointia kaikille olivat nekin ihan hyviä tavoitteita niin keinoista niiden saavuttamiseksi olin aina eri mieltä. Olin lukuisilla ulkomaanmatkoillani nähnyt ihan riittävästi sosialististen yhteiskuntien "ihanuuttaa" etten minä sellaista Suomeen olisi halunnut.

Mutta musiikki oli ihanaa ja kuuntelin sitä lumoutuneena muutaman tunnin. Ja televisio-ohjelman loputtua soitin vielä levyiltä Agit-Propin ja Kom-teatterin musiikkia.

8 kommenttia:

  1. Ohjelman nimi? Onko kenties nähtävissä YLE Areenassa?

    VastaaPoista
  2. Löytyyhän nuo Areenasta vielä huomenna 18.10. kun tuo eilinenkin oli uusinta (Kabaree! vuodelta 1970):
    http://areena.yle.fi/video/1318364556979
    ja osa 2
    http://areena.yle.fi/video/1318366410410
    mutta uusinta tulee vielä kerran
    la 29.10 Yle Teemalta klo 12:36 osa 1
    la 29.10 Yle Teemalta klo 13:35 osa 2
    tuleeko silloin uudestaan Areenaan ei ole tiedossa

    VastaaPoista
  3. Jos juopottelen omissa oloissani, kuuntelen aika usein juuri tuollaista musiikkia.

    VastaaPoista
  4. Sammalkieli: kokeilepa selvin päin - yllätyt :)

    VastaaPoista
  5. Aakke / Miltton Friidmantiistaina, 18 lokakuuta, 2011

    Siinä missä kapitalismi vetoaa järkeen erityisesti austro-libertaarisen koulukunnan kautta, vetoaa kommunismi tunteisiin musiikin ja taiteen kautta.

    Elämässä kuitenkin tarvitaan molempia - sekä järkeä että tunnetta. Jos jompikumpi puuttuu, tulee ongelmia. Oikean tasapainon löytyminen vain on perkeleen vaikeaa, ja voi kestää koko elämän.

    VastaaPoista
  6. Aakke valotti jännää näkökulmaa. En ollut koskaan ajatellut noin tuollaisella poliittisella akselilla. Mutta selittää hyvin viehtymykseni vallankumousmusiikkiin olematta varsinainen vallankumouksellinen. Pidän suuresti myös ortodoksisesta kirkkolaulusta. Minut on kyllä kastettu aikoinaan ortodoksiksi mutta olen eronnut kirkosta. Ehkä todella tasapainoilen tunteen ja järjen välimaastossa.

    Muistaakseni kirjoitinkin vuosia sitten tuosta järjen ja tunteen välimaastosta otsikolla 'Intuitio päätöksenteossa' http://granpaigor.blogspot.com/2007/09/intuitio-ptksenteossa.html

    VastaaPoista
  7. Aakke / Miltton Friidmankeskiviikkona, 19 lokakuuta, 2011

    Mutta selittää hyvin viehtymykseni vallankumousmusiikkiin olematta varsinainen vallankumouksellinen.

    Olen kuullut itsekin, että moni (suomalainen) pitää Agit Popin tuotannosta, vaikka ei tunne vetoa itse kommunismiin.

    Muistaakseni Lenin korosti vallankumouksen propagoimisessa tunteisiin vetoamista ja taiteita (musiikki, teatteri). Lenin tiesi, että ihmiset saa liikkeelle vetoamalla tunteisiin.

    Olen Jukan blogissa (Kansankokonaisuus) moittinut joitakin libertaareja kommentoijia siitä, että he eivät ymmärrä millä he saisivat ihmiset äänestämään itseään. Libertaarit ja libertarismi vetoaa järkeen, kun taas muut aatesuunnat ja puolueet vetoavat tunteisiin.

    Libertaarit eivät tunnu ymmärtävän taloustieteiden behavioristista puolta. Ja kääntäen: vasemmistolaiset eivät tunnu tajuavan taloustieteiden kylmää logiikkaa. Pohjimmainen syy tähän löytyy todennäköisesti aivojen erilaisuudesta - neurodiversiteetistä.

    Muistaakseni kirjoitinkin vuosia sitten tuosta järjen ja tunteen välimaastosta otsikolla 'Intuitio päätöksenteossa' http://granpaigor.blogspot.com/2007/09/intuitio-ptksenteossa.html

    Tieteellinen selitys "intuitiolle" on se, että vaikeissa päätöksissä on niin paljon muuttujia ja tekijöitä, ettei niitä pysty "järjen" avulla mallintamaan ja laskemaan todennäköisyyksiä. Intuitiota käytettäessä aivot "käyttävät" todennäköisesti alitajuista laskentakapasiteettia, jonka on arvioitu olevan ihmisen "tietoista ajattelua" paljon suurempi ja tehokkaampi.

    Siksi intuitio voi olla tehokas tapa tehdä päätöksiä.

    VastaaPoista
  8. Toisaalta Marxin ja Leninin varsinaiset teoriat olivat pikemminkin järkeen kuin tunteeseen vetoavia. Kysymys on nimenomaan objektiivisesta teoriasta. Leninin mukaan marxismissa ei ole tippaakaan moralismia ja Marxin mukaan kapitalistinen lisäarvon anastus [eli riisto] on täysin oikeudenmukaista.

    Pääoma on pitkä kirja. Jos Marxin ainoana ajatuksena olisi ollut sanoa, että kapitalismi on väärin, tuo lausuma olisi varmaan mahtunut pienempäänkin tilaan, esimerkiksi sanomalehden mielipideosastolle.

    VastaaPoista