8.10.2011

Vielä ns maalaisjärjen käytöstä

Kirjoitin maaliskuussa 2009 kirjoituksen Terve maalaisjärki amerikkalaisittain. Kirjoituksesta oli linkki tuohon Barry Schwartzin loistavaan esitelmään 'On Our Loss of Wisdom'.

Lokakuussa 2009 muistutin vielä asiasta kirjoituksella ja viittasin siellä vielä Barry Schwartzin toiseen videoluentoon 'On the Paradox of Choice'.

Vaikka olen jo virallisesti eläkkeellä minua edelleen kiinnostaa kaikki tavat millä yritykset pystyvät nostamaan itsensä keskinkertaisuuksien yläpuolelle ylivertaisiksi osaajiksi. Omille lapsilleni olen yrittänyt opettaa miten kilpailuyhteiskunnassa voi pärjätä 'puhtain asein' kunhan kuuluu oman alansa parhaimmistoon. Jos pysyt keskinkertaisena olet vaarassa hävitä kilpailussa. Olen nähnyt myös miten jotkut voivat pärjänneet myös machiavellimäisellä juonittelulla ja kyynärpäätaktiikalla, mutta samalla havaitsee, että he ovat saaneet sielulleen vammoja. Ainakin minun arvomaailmassa tuo ylivertainen osaaminen on ylivoimainen ja eettisesti tasokas tapa pärjätä. Ja sitten tietenkin aina tarvitaan vielä hiukkanen onnea.

Mutta minun piti kirjoittaa että nyttemmin näistä aiheista on ilmestynyt Barry Schwartzin kirjoittamat noiden videoesitelmien nimiset kirjat. Huomasin eilen Amazonista ja tilasin. Katsotaan onko yhtä herkullista luettavaa kuin oli videoesitelmien kuunteleminen.

9 kommenttia:

  1. "Omille lapsilleni olen yrittänyt opettaa miten kilpailuyhteiskunnassa voi pärjätä 'puhtain asein' kunhan kuuluu oman alansa parhaimmistoon. Jos pysyt keskinkertaisena olet vaarassa hävitä kilpailussa."

    Tarkoittaako tämä sitä että suurin osa häviää mielestäsi kilpailussa? Parhaimmistoonhan voi kuulua vain vähemmistö eihän se muuten olisi parhaimmistoa.

    T:Dorga

    VastaaPoista
  2. No en minä nyt ihan sellaista tarkoita että suurin osa häviäisi kilpailussa ja että vain joku parhaimmisto-vähemmistö pärjäisi. Mutta jos esimerkiksi nuorisotyöttömyys on 25% luokkaa niin kannattaa kuulua noiden loppujen 75% joukossa niiden parhaimmistoon. Vaikka johonkin yläkvintiiliin tai -desiiliin jos nyt tuollainen ranking otetaan huomioon. On helpompi pärjätä mitä parempi olet. Ja parhaimmistolla on joskus jopa ihan valinnan varaakin. Valitettavasti maailma on mennyt aika tylyyn suuntaan eikä edes hyvinvointivaltiot aina huolehdi heikoimmista. Enkä minä siitä suunnasta edes pidä mutta olen yrittänyt saada lapset näkemään mitä mahdollisuuksia on vielä jäljellä. Tosin olen lohduttanut että jos meillä on hyvä tilanne ja täystyöllisyys yms niin kyllä toimeen tulee hanttihommissakin ja ettei elämän onnellisuus noista asioista edes ole kiinni.

    Riittikö selvennys Dorgalle (joka ei vaikuta ollenkaan dorgalta!)?

    VastaaPoista
  3. No riittäähän tuo tottakai kannattaa olla niin hyvä kuin voi siis yksilön kannalta. Länsimainen yhteiskunta on taas mielestäni aina perustunut paljolti keskiluokkaan ja keskinkertaisuuteen, vaikka sitä ei aina myönnetä vaan puhutaan vain huippu osaajista jotka teitenkiin ovat myös tärkeitä. Keskiluokasta usein myös nousee huippu osaajat, vaikka ryytyistä rikkauksiin tarinat niin kiehtovia ovatkin.

    T:Dorga

    VastaaPoista
  4. Etukäteen kehumani kirja tuli sitten eilen Amazonista. Barry Schwartz ja Kenneth Sharpe: Practical Wisdom - The Right Way to Do the Right Thing, ISBN 978-1-59448-783-5

    Odotan yhtä herkullista luettavaa kuin oli loistavaa kuultavaa tuolla leipätekstissä esittämäni Barry Schwartzin TED-esitelmä 'On Our Loss of Wisdom'.

    Juuri ehdin saada pois alta suomalaisen ruoan kalleudesta kertovan pamfletin. Nykyään ei passaa pitää yöpöydällä kuin yhtä lukematonta kirjaa kerrallaan. Kai se on ikä joka jo vaivaa.

    VastaaPoista