27.2.2014

Mannnerheim elokuvaprojektin konkurssi

Hankkeen puuhamiehinä olivat ohjaaja Renny Harlin ja elokuvan tuottajana Markus Selin. Tuoreessa MOT ohjelmassa Ylellä Markus Selin oli hyvin vaitonainen Renny Harlinin osuudesta ja roolista mutta myönsi Renny Harlinin saaneen palkkiona 0,7 miljoonaa euroa, vaikkei elokuva koskaan valmistunut ja tuotantoyhtiö ehti tehdä konkurssin.

Mielenkiintoista on, että herrojen Harlin ja Selin kaveruus alkoi jo vuonna 1986 yhteisellä elokuvahankkeella "Jäätävä polte". Ja on kaveruus jatkunut ilmeisesti siitä lähtien ihan nykypäiviin.

Erikoista on mielestäni, että Harlinin ohjaajasopimus uusittiin tai muutettiin kun rahoituksessa oli jo ongelmia. Ja siitä oli hienosti tehty amerikkalaiseen tyyliin takuusopimus, että ohjaaja saa rahansa vaikka elokuva ei koskaan valmistuisikaan. Eli ikään kuin ohjaajan kalenteristaan varaama aika olisi näin työn tuloksesta riippumatta korvattavaa.

Kukahan noita tuotantoyhtiön rahajuttuja silloin hallinnoi ja miksi juuri Renny Harlin sai rahansa kun moni muu jäi nuolemaan näppejään.

Asetelma muistuttaa suuresti "Jäätävä polte" elokuvan jälkipyykkejä. Lehdissä kirjoitettiin aikoinaan pitkään miten laskut esimerkiksi filmauspaikoilla Lapissa järjestelmällisesti jätettiin maksamatta.

Muutenkin Markus Selin näyttää vetäneen kurveja suoriksi (ote Wikipediasta):

Huhtikuussa 2007 Markus Selin sai syytteet törkeästä velallisen petoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.[3] Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 5 640 euron oheissakkoihin ja maksamaan korvauksia 99 000 euroa 11. tammikuuta 2008. Oikeus katsoi, että Selin pimitti 1990-luvun lopulla omaisuuttaan velkojilta ja salaili sitä ulosotossa.[4][5]

En väitä että tässä Mannerheim tapauksessa olisi mitään epärehellistä. Mutta silti ihmetyttää miten vanha kaveri ehti rahansa saada hyvissä ajoin ennen konkurssia. 
        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti