Aika hurjan tuntuisia lukuja. Kun muualla puhutaan jo nollakorotuksista. Kuukausipalkkaan 450 euron korotus keväällä ja sitten samansuuruinen 450 ensi syksynä eli yhteensä 900 euroa kuukaudessa.
Ja nyt sitten on hirveä poru kun tuo kevään 450 siirrettäisiinkin syksyyn.
Ota nyt selvää tästä HS:n uutisesta mistä tässä on kysymys oikeasti. Mitä on jo sovittu? Sinänsä on härskiä ettei sopimuksia pidettäisi. Mutta herää kyllä myös kysymys kuka tuollaisia sopimuksia menee tekemään eduskunnassa ja millä valtuuksilla? Koko eduskunnan sisäinen päätöksentekokoneisto kansliatoimikuntineen pitäisi ottaa tarkkaan "läpivalaisuun".
Sauli Niinistö tekee hyvää työtä eduskunnan puhemiehenä ja hyvin samalla kansaa kosiskelevalla "populistisella" tyylillä millä Mauno Koivisto aikoinaan rakensi tiensä kansan suosioon ja tasavallan presidentiksi. Tosin hiukan ihmettelen että eikös se puhemies automaattisesti kuulu siihen eduskunnan kansliatoimikuntaan joka nuo palkankorotukset oli sopinut? Omat palkankorotuksensahan kansanedustajat ovat "häveliäästi" siirtäneet päätettäviksi vanhoille eläkeläiskavereistaan muodostetulle toimikunnalle.
Olen monta kertaa miettinyt (en muista olenko kirjoittanut blogissani) tuota populistiksi leimaamista. Mitäpä jos Sauli Niinistö ihan oikeasti edustaakin noita arvoja eikä vain esitä niitä (populistisesti ;)? Ja itse asiassa eikö ole aika inhimillistä että me kaikki yritämme tehdä vaikutuksen suosijoihimme? Ja eikö koko poliittisen toiminnan tehtävä ole tehdä sellaisia asioita jotka ovat hyväksi yhteiskunnalle ja miellyttävät äänestäjiä. Laitoin ihan tarkoituksella edellisessä lauseessa rinnakkain yhteisen hyvän ja äänestäjien miellyttämisen.
Olemmehan me törmänneet lukuisiin esimerkkeihin poliitikkojen puheista missä tylytkin saatetaan ottaa vastaan merkkinä poliitikon rehellisyydestä ja suorapuheisuudesta joita edelleenkin suuren yleisön piirissä arvostetaan. Eli ne lisäävät poliitikon kannatusta.
Muistan osallistuneeni kerran erääseen keskusteluun jossa eräät kansanedustajat olivat huolissaan kansanedustajien uskottavuudesta ja halusivat ryhtyä parantamaan omaa uskottavuuttaan erilaisten markkinointikonsulttien avulla. Minun kantani asiassa oli ja on edelleen aika selvä: aito asia on uskottava sellaisenaan ei siihen mitään vippaskonsteja tarvita. Mutta jos yrität ajaa vääriä asioita niin niiden uskottavuutta on yritettävä parantaa erilaisilla kyseenalaisuuden rajoja hipovilla kikoilla.
Taisi olla joku vanha sanontakin: jos konstit ei auta otetaan kikat apuun.
Toisaalta on meillä sellainenkin sanonta että "totuus on taruakin ihmeellisempi". Jos tämä jälkimmäinen sanonta pitää paikkansa totuus onkin silloin se tukea tarvitseva.
On tämä vaikeaa ;)
Tästä muistankin venäläisen trubaduuri Vysotskin loistavan laulun "valhe on totuus" jonka erinomaisen suomennoksen on tehnyt laulaja Turkka Mali. Kuunnelkaa tuo laulu tuosta edellisestä linkistä - sieltä löytyy sanatkin tekstimuodossa. Vysotski on kuulunut jo vuosikymmenet turbaduuri suosikkeihini kotimaisten Juice Leskisen, Irwin Goodmanin ja Ruikonperän Multakurkun Jaakko Tepon kanssa. Tiedä sitten pitäisikö Irwinin olla samassa listassa kun hänen sanoituksensa taisivat useimmiten olla Vexi Salmen tekemiä? Ai niin Vexi Salmi ei ole pitkään aikaan kirjoitellut kolumniaan Iltalehdessä. Niitäkin yhteiskuntakriittisiä tekstejä alan jo kaivata.
On muitakin trubaduureja joista pidän. Hiski Salomaa kuuluu suosikkeihini ja Simo Salmisen aikoinaan laulama Protestilaulukin oli aika iskevä.
Ai niin. Vysotskin ystävillä on peräti oma seurakin Vysotskin ystävät ry.
26.3.2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti