22.11.2013

Pitkät sähkökatkot

En ole säätieteilijä enkä ole kovin perehtynyt säätilan muutoksiin vuosikymmenien aikana. Ja nykyään olen entistä enemmän hämilläni kun tuttavapiiriini kuuluu ihmisiä molemmilta äärilaidoilta. Toisen äärimmäisen huolestuneita ilmaston lämpenemisen vaikutuksista ja toiset ovat sitä mieltä että ilmaston vaihtelu on kuitenkin normaalia pitkässä juoksussa. Ei se mitään jos kyse olisi vain uskomuksista mutta kun molemmat osapuolet vyöryttävät eteeni mahtavan määrän tieteelliseltä näyttäviä dokumentteja. Lisäksi on vielä sellaiset uskovaiset, jotka perustavat ennusteensa Raamatun Ilmestyskirjaan. Ja olen muuten tavannut erään galaktisiinkin ilmastoilmiöihin perehtyneen hyvin viehättävän naisihmisen.  

Uskoni tieteisiin romuttui hiukan kun avustin vuosia sitten erästä tiedemiestä hänen tutkimustensa julkaisemisen kanssa. Kun hänen tutkimuksissaan ei kaikki kentältä luonnosta kerätty mittausaineisto aivan täysin tukenut hänen hypoteesiaan niin mittausaineiston numeroja muutettiin niissä kohdin missä ne eivät sopineet käppyröihin - anteeksi epätieteellinen ilmaisuni tässä yhteydessä. Ja olen jossain ollut lukevinani, että IPCC eli Intergovernmental Panel on Climate Change'in alla julkaistuissa tutkimuksissa jotkut tiedemiehet olisivat tuollaisia samanlaisia filunkipelejä käyttäneet saadakseen käppyrät näyttämään paremmilta - tai ehkä tässä tapauksessa pahemmilta mutta hypoteesiin sopivammilta.

Tämän kirjoitukseni aihe on järkytykseni kun seurasin mediasta Eino-myrskyn seurauksia. Hyvin nopeasti uutisissa ilmoitettiin, että 230'000 taloutta on jäänyt myrskyn seurauksena ilman sähköä. Ja pelkästään Itä-Suomessa näitä talouksia olisi ollut 130'000 taloutta. Luvut vaikuttivat suurilta. Tarkistin tilastokeskuksen sivulta kuinka monta taloutta koko Suomen tasavallassa on niin tuo 230'000 taloutta on noin 8% koko maan talouksista.

Kun ajattelemme mistä kaikesta sähkökäyttöisestä nykyaikainen elämä ja talouselämä on kiinni niin kysehän on melkoisesta katastrofista. Jopa nykyaikaiset älypuhelimetkin ovat taas muuttuneet kaikkien mahdollisten hienouksien lisääntyessä melkoisiksi virtarohmuiksi. Suurin osa ihmisistä joiden tiedän käyttävän ns älypuhelimia itseni mukaan lukien valittavat kun akku pitää ladata päivittäin jos käytät puhelintasi. Aikaisemmin riitti parin kolmen päivän välein lataus.

Pitäisikö tavallistenkin kansalaisten alkaa hankkia sähköä tuottavia aggregaatteja ja kerrostalotkin varustaa sellaisilla? Sähkölämmityksellä varustettu omakotitalo voi olla ns haastava tapaus. Kun mietin aikoinaan omakotitalon rakentamista Savossa silloiselle asuinpaikkakunnalleni olin päätynyt esimieheni (kekseliäs DI) ratkaisuun maalämpöön. Hänen talonsa oli järven rannalla ja hän oli keksinyt sijoittaa järjestelmän pitkät putket järven pohjalle.No onneksi en ryhtynyt niin mittavaan hankkeeseen. Kunnan kaavoittamat järvenrantatontit olivat yleisessä haussa mutta kas kummaa kun ne olivat aina menneet jo samalla sekunnilla kuin hakuaika oli alkanut - tiskin alta jollain tavoin kunnan nimimiehille ja tutuille. Johonkin keskelle peltoa en taas halunnut rakentaa mitään. Ymmärsin ettei sellaista kovin helposti jossain pikkupaikkakunnalla realisoi jos pitää vaihtaa paikkakuntaa.

Muistan kun poikani kanssa juttelimme kesämökkimme huoltotoimenpiteistä ennen kuin suoritimme sukupolven vaihdoksen. Olimme yksimielisiä, että eräät puut olivat kasvaneet niin isoiksi että häiritsivät näköalaa järvelle mutta sen lisäksi niiden oksat alkoivat jo kovasti lähestyä tonttimme läpi kulkevia sähkö- ja puhelinjohtoja. Poikani oli selvittänyt että paikallisilla sähköyhtiöillä oli jossain metsuripalvelu. Sähkölinjoja uhkaavat puut tultiin tarvittaessa kaatamaan ennaltaehkäisevästi. Mutta palvelu oli lopetettu ja kiinteistöjen omistajat joutuivat kaatamaan puunsa omin kustannuksin.

Kun näitä sähkölinjojen katkeamiset ovat tulleet laajoiksi ja ihan jokavuotisiksi niin minä uskon selityksen olevan vain, että on luovuttu tai ainakin vähennetty ennaltaehkäiseviä  huolto- ja ylläpitotoimenpiteitä. Kun sähkökatkoista maksettavat korvauksetkin ovat aika pienet niin näin säästämällä saadaan tuottavuus paranemaan ja osingot paremmiksi.

Ihme ettei valtiovalta ole ponnekkaammin ryhtynyt huoltovarmuuden nimissä vaatimaan ennaltaehkäisevien huoltotoimenpiteiden palauttamista käytäntöihin. Nyt on vain joku hyvin sallivainen pitkän tähtäimen suunnitelma siirtää kaapelointi maan päältä maan alle. Systeemi on kallis ja se kerrotaan koko ajan kansalaisille eli maksajille toistaen kalleutta. Kallista se varmaan onkin mutta ylenmääräisellä toistamisella uskon, ettö sillä paremmin muokataan mielipidettä hyväksyvämmäksi sähkön js sen siirron hinnan nostoille.

4 kommenttia:

  1. Syy sahkokatkoihin on se, etta myrskyt tulevat aikana jolloin maa ei ole roudassa. Talloin kuuset kaatuvat helposti ja katkovat linjoja.
    Katkot venyvat, koska sahkoyhtioilla on liian vahan linjamiehia. Vahat miehet eivat hetkessa korjaa vahinkoja.

    Myrskyjen maara tuskin on merkittavasti lisaantynyt, mutta nahtavasti roudan tulo on viivastynyt ilmastonlampenemisen johdosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kiistä etteikö nuokin voi olla syitä. Mutta. Metsuriapu on lopetettu ja proaktiivisia toimenpiteitä vähennettuy. ja sitä myöten tietenkin niitä linjamiehiä tarpeettomina. Kaatuuko puita luonnonolosuhteiden radikaalin 20-30 vuodessa muuttumisen vuoksi noin paljon on minun asiantuntemukseni ulkopuolella. Että esimerkiksi Itä-Suomessa roudat olisivat loppuneet kun yli puolet kaikista sähkökatkotalouksista on siellä ei oikein mahdu minun käsityksiini pitkään Kuopiossa asuneena ja siellä edelleen talvisin kyläilevänä. Osaselitys se voi olla. .

      Poista
  2. Julkaisin juuri jälkipohdintoja kolmen suuren poliittisen filosofian/ideologian vertailuuni.

    Jälkipohdintoja konservatismin, liberalismin ja libertarismin vertailuun

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Seuraan blogiasi ilman ilmoituksiasikin :).

      Poista