28.5.2009

Hoitotestamentti

Muutamat ihmiset lähipiirissäni ovat tiedustelleet minunkin mielipidettä ns hoitotestamentista. Samoissa yhteyksissä käytetään myös nimitystä hoitotahto kuvaamaan miten kyseinen henkilö haluaa itseään hoidettavan.

Olen kirjoittanut aihetta sivuavasti puolisen vuotta sitten. Lainaan tähän kirjoituksestani:

Amerikanjuutalainen väitellyt tohtori-vävypoikani on muotoillut aika mielenkiintoisesti juutalais-filosofisen näkemyksen omalle kohdalleen: hänen henkensä eteen on sairastapauksessa tehtävä kaikki mahdollinen. Sillä jos noita rajoja aletaan asettamaan niin kun kerran on alettu asettamaan rajoja niin rajan siirtäminen asteittain on enää vain pikku juttu ja ollaan hyvin nopeasti tilanteessa joka muistuttaa 30-luvun Saksaa.

En tiedä oikein olenko vain ikäloppu konservatiivi joka pelkää itse jäävänsä ilman hyvää hoitoa. Kenties sellaiset asiat panevat miettimään enemmän noita asioita kuin jos olisin 30-40 v nuorempi.

Olen lukenut useita erilaisia hoitotahdon ilmaisuja ja erilaisia valmiita hoitotestamenttipohjia. Minusta niissä lähes kaikissa on ollut yksi oireellinen yhteinen piirre. Melkein kaikissa halutaan kieltää tai estää elvytykset tai erilaiset muut hengissä pysymistä edistävät hoitomuodot. Yhteistä näille kiellettäville hoitomuodoille on se että ne ovat kalliita ja lääketieteen kehittyessä keksitään koko ajan lisää yhä tehokkaampia mutta myös kalliimpia hoitoja.

Ne hoitotestamenttia miettineet ihmiset joiden kanssa minä olen keskustellut haluavat kuolla arvokkaasti eivätkä halua tulla ns vihanneksina pidettyä keinotekoisesti hengissä jne. Toive on varmasti ihan hyväksyttävä ja oikeutettu. Nuoremmilla ihmisillä voi ajatuksena taustalla olla myös tarvittaessa testamentata omia elimiä siirrännäisiksi. Vanhusten (mistä muuten alkaa vanhuus?) elimiä tuskin ollaan halukkaita siirtämään. Kaikki nuo ovat hienoja ja kunnioitettavia tavoitteita.

Sitten tullaankin siihen mutta-osioon. Viittaan myös linkkiin aiempaan kirjoitukseeni. Olen kirjoittanut vanhusten hoidosta mutta myös suoraan eutanasiasta.

Luepa ajatuksella eutanasiaa ajavan Exitus ry nimisen yhdistyksen hoitotahtolomake. Useimmat hoitotahto/testamenttilomakkeet tarjoavat juuri samoja vaihtoehtoja.

En voi väittää olevani terveydenhuoltojärjestelmän asiantuntija mutta olen lukutaitoinen ja osaan lukea myös rivien väleistäkin. Ja olen harrastanut aika pitkään tiukkaa mediakritiikkiä. Ja jonkin verran on jo kokemusta lähipiiristäkin.

Aika monesta kirjoituksesta on ainakin minulle paistanut esiin että tärkeä "hoidon intensiteettiä" määrittävä raja on se onko hoidettava henkilö työelämässä vai jo eläkkeellä. En voi ymmärtää tuollaiselle jaottelulle mitään muuta kuin taloudelliset kriteerit. Ja minusta sellaiset kriteerit ovat aika vaaralliset. Kun muistaa itsekin miten 30-40 vuotiaana tuntui 60-70 vuotiaat kovin vanhoilta niin nyt siinä ikäryhmässä en ollenkaan enää tunne samoin. Totta kai realistina ymmärtää ettei jäljellä ole todennäköisesti yhtä paljon elinaikaa kuin 30-40 vuotiaalla mutta en koe että elämäni olisi jotenkin vähempiarvoisempaa pelkästään iästä johtuen. No tosin minähän olen vielä työelämässä eli yritän toteuttaa pääministeri Vanhasen toivetta ja viivyttää eläkkeelle lähtöä.

Ai niin. Alkoi mennä jutustelu tapojeni mukaan jo rönsyilyn puolelle.

Eli siitä hoitotahdosta/testamentista. Minä koen eri paikoissa näkemäni mallilomakkeet nykymuodossaan suorastaan eutanasiaan johdatteleviksi. Yhdessäkään lomakkeessa en ole huomannut että vaihtoehtona olisi hyvin muotoiltua maksimaalisen tehokkaan hoidon vaativaa sanamuotoa. Eli nykymuodossaan näyttää siltä että näillä hoitotestamenteilla haetaan enemmänkin lääkäreille ja muulle hoitohenkilökunnalle lupaa jättää esimerkiksi elvytys tekemättä. Kas kun vain lääkärin tekemänä DNR-päätös voi aina päätyä jälkikäteen arvosteltavaksi mutta potilaan itse tekemänä sitä on omaistenkin kunnioitettava - se ikään kuin vapauttaa lääkärin vastuusta.

Vaikka en yleensä pidä Suomi24 keskustelupalstoja mitenkään autoritatiivisina oli siellä ihan asiallinen keskustelu aiheesta.

Miettikääpä itse kukin noita asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti