9.3.2014

Päivän mietelause

Takkirauta blogissa on usein joku tuollainen lyhyt päivän mietelause. Arvostan hänen blogiaan ja luen sitä säännöllisesti mielenkiinnolla.

Tänään olen lukenut jos jonkinlaista tekstiä Venäjän presidentti Vladimir Putinista erilaisissa asiayhteyksissä. Putiniin on yhdistetty jos jonkinlaisia demonisia ominaisuuksia ja se on meiltä täällä Suomessa onnistunut nopeasti. Vaikka monessa asiassa saattaa olla perääkin niin kaikenlaiset huhut ja juorutkin uppoavat Suomessa ja muuallakin lännessä ihan täydestä.

Minulle tulikin mieleen, että lasten kasvatukseen voitaisiin ottaa peikkojen ja mustalaisten sijaan avuksi esimerkiksi joku panostava julistus, jos lapset eivät syö puuro- tai murolautastaan: "Syö nyt äkkiä tai Putin tulee ja vie puurosi!"

Tuosta olisi hyötyä kahtaalla. Olisi hyvä uusi poliittisesti korrekti pelote pikkulapsille. Ja lapset saisivat samalla tarpeellista asennekasvatusta, etteivät alkaisi liian myönteisesti kuvitella itänaapuristamme. Onhan näyttelijä Ville Haapasalo saanut jo aivan liikaa sijaa televisioruudusamme Venäjän asiantuntijana matkustellessaan ympäri naapurimaata ja lähialueita lämpimän joviaalisti esiintyen. Eihän sellainen sovi. Mitä lie vääräoppeja saanut Venäjällä opiskellessa ja leffoja tehdessä.

Eli "Varo nyt ettei Putin tule ja vie soppalautastasi".  Soppalautanen sanan voit toki korvata omaan demonisointiisi sopivammalla ilmaisulla.
         

8 kommenttia:

  1. Etkö pitänyt, kun Putinia verrattiin Hitleriin Takkirauta-blogissa ja vaadittiin Neuvostoliittoa takaisin?

    Kieltämättä Putinin tavasta suojella ulkovenäläisiä tulee mieleen Tshekkoslovakia 1938 ja sen sudeettialueet. Toisaalta Putin ei ole Hitler ja on ainakin muodollisesti demokraattisesti valittu. Itse olen sitä mieltä, että Putin luultavasti voittaisi rehellisetkin vaalit.

    Toisaalta hänen toimintansa on ollut poikkeuksellisen härskiä, ja neuvostotyylisessä valehtelussa on kaikuja menneiltä vuosikymmeniltä. Hyvin perustein voi kysyä, menikö hän tällä kertaa liian pitkälle ja ajoi itsensä tilanteeseen, josta hän ei voi perääntyä kasvojaan menettämättä. Lisäksi hänen toimensa voivat laukaista vastareaktion, jolla on potentiaalisesti vaarallisia seurauksia ihan riippumatta siitä, kenen syytä Ukrainan ongelmat ovat.

    Viikonlopun Iltalehdessä Putinin suomalaiset kaverit saivat kertoa miehen persoonallisuudesta ja mielestäni näissä Juhani Lepän ja kumppaneiden luonnehdinnoissa miestä ei mitenkään demonisoitu vaan lausunnoista näki, että Putinin tuntevat arvostivat häntä ja pitivät jopa kaverina.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasara, en ole Putinin ystävä enkä ihailija. Hän on tyypillinen homo sovieticus hyvine puolineen ja vikoineen vain jonkin verran kiillotettuna. Mutta tiedän, että hän on yllättävän suosittu Venäjällä. Ja kun hänet on kuitenkin valittu naapurissa heidän presidentikseen niin näkisin mielellään kunnioittavaa suhtautumista. Sokeaksi minä en ketään kehota ryhtymään. Mutta turha minusta meidän on täällä pienessä Suomessa ryhtyä elämöimään. Yhtälö on vaikea.

      Poista
  2. Virallisen Suomen ei pidä ryhtyä elämöimään mutta kansalaiset saavat toki päästellä höyryjä. Kekkosen myllykirjeitä ei tarvita.

    Puolustusministeri Carl Haglundin protestointia punakeltaisella kravatilla pidän lapsellisena ja hyödyttömänä. Teko on verrannollinen Paavo Arhinmäen sateenkaarilipun heilutteluun Luzhniki-stadionilla eikä kerro miehestä itsestään mitään hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun ulkoministeri Tuomioja heilui kuin mikäkin linssilude ulkoministeri Kerryn takin helmoissa Pariisissa otetuissa televisiokuvissa niin mies ei suinkaan ole tavallinen kansalainen höyryjään päästelemässä. En minäkään Kekkosen myllykirjeitä takaisin haluaisi - vaikka niillä oma vakauttava ja rauhoittava vaikutus olikin ;) - olihan jo Paasikivi katsonut tämä kansan sellaista tarvitsevan. En minä ymmärrä miksi meidän Suomessa pitäisi istuttaa perseemme tuleen jonkun EU:n ääneksi - pankoot sinne tuleen omansa jos haluavat elämöidä. Ehkä tylsää sanoa tässä mutta kyllä suomalaiset huippupoliitikot voisivat enemmän tutkailla Machiavellin oppeja. Ne ovat vastenmielisiä mutta poliittisille johtajille kullanarvoisia.

      Poista
  3. Taisipa tuo Hitlerkin olla varsin demokraattisesti valittu?

    Kun itsekin olen jo alentunut kutsumaan Volodjaa Putleriksi, lienee tarkennettava miksi? Kukaan ei tiedä mikä on tulevaisuus. Sen paremmin meidän, Ukrainan, Krimin kuin Putininkaan. Tämä ja hänen aikaisemmat operaatiot osoittavat, että kyseessä on ainakin selkeään visioon ja tahtotilaan pohjautuva perusteellinen suunnitelma, jota myös tehokkaasti toteutetaan. Tämä tapahtuu sellaisella nopeudella, että demokratiat (if any) pakosta joutuvat sivusta katsojiksi. Ainakin riittävän pitkäksi aikaa. Mikä aika sitten on riittävä, sen tietää vain Putler. Varmaa kuitenkin on, että seen koittaessa on jo liian myöhäistä. Fait accomplit.

    Samaa politiikkaa noudatti puolinimikaimansa noin 80 vuotta sitten. Reininmaan ja Saarlandin palautettiin osaksi kolmatta valtakuntaa 1936. Sitten aloitettiin harjoittelu Espanjan sisällissodassa. Itävällan Anschluss tapahtui keväällä 1938, Münchenin kokous takasi pääsyn Sudeettialueelle syksyllä, Prahaan hän pääsi seuraavana keväänä ja syksyllä olikin sitten Puolan vuoro. Ei riittänyt rauha meidän ajallemme.

    Jos lähdetään siitä, että vaikkei Transnistrian itsenäisyys ilmeisesti ollutkaan Putlerin ohjaamana tapahtunut, se muodostaisi Rein- ja Saarlandin Venäjän silmissä, ei liene kovin vaikea vetää yhtäläisyysmerkkejä Venäjän harjoittamaan politiikkaan? Vaikka vetäjä ehkä onkin vaihtunut, strategia toimii.

    Sen sijaan meidän suomalaisten pitäisi pitää näppimme tässä asiasta niin kaukana kuin mahdollista. Siihen sekaantuvaat voivat vain hävitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hakki, olet oikeassa. Hitler valittiin demokraattisesti ensi alkuun. Enkä minä väitä, että demokratiassakaan ihmiset viisasti äänestäisivät. Näkeehän sen meilläkin vaikkein vielä omaa hitleriämme ole saatu.

      Mutta viimeisestä kappaleestä lienemme samaa mieltä. Pidetään näppimme erossa. Ja olen kanssasi myöäs siitä samaa mieltä että pidetään huolta omasta puolustuksestamme. Turha meidän on elätellä kuvitelmia että hädän hetkellä tukijoita olisi ovella jonossa.

      Poista
  4. Unohtuipa tuosta aikaisemasta kommentista, monen muun tärkeän asian ohella, ainakin yksi. Meidän kaikkien kannalta on keskeistä kuitenkin se, että Putlerin strategian toteuttamiselle saadaan piste mahdollisimman nopeasti. Muussa tapauksessa on vaarana, että myös vuoden 1939 jälkeiset kuusi vuotta toistuvat, enemmän tai vähemmän samanlaisina.

    Toivottavasti nyt onnistuisimme pitämään näppimme erossa.

    VastaaPoista
  5. "Kun ulkoministeri Tuomioja heilui kuin mikäkin linssilude ulkoministeri Kerryn takin helmoissa Pariisissa otetuissa televisiokuvissa niin mies ei suinkaan ole tavallinen kansalainen höyryjään päästelemässä."

    Tänään taisin jossain nähdä otsikon, jossa sanottiin Suomen olevan "EU:n vanki". EU oli aikanaan turvallisuuspoliittinen ratkaisu, jolla pyrittiin sitomaan Suomi länteen. Nyt nähdään tämän turvallisuuspoliittisen ratkaisun todellinen luonne.

    Tuomioja on internationalisti ja moralisti, joka luottaa liikaa kansainväliseen yhteisöön. Todellisuudessa "kansainvälinen yhteisö" on koodinimi lännelle ja sen rakentamille kansainvälisille instituutioille. Venäjä ei välttämättä ole täysillä sitoutunut "kansainväliseen yhteisöön" vaan käyttää sitä hyväkseen silloin, kun se sille sopii. Tuomioja ei ole ratkaisu ongelmaan vaan osa sitä.

    Suomen edun kannalta mitkä tahansa Venäjään kohdistuvat talouspakotteet ovat yksiselitteisesti haitallisia. Tämä on kylmä tosiasia, johon ei "Putlerin" pahuus tai hyvyys vaikuta pätkän vertaa. Suomi voi joutua EU:ssa mukaan pakotteisiin, joista on Suomelle haittaa ja joihin Venäjä voi reagoida Suomen kannalta negatiivisesti.

    VastaaPoista