25.3.2014

Sote uudistus

En ole kirjoittanut kovin paljoa sote uudistuksesta. Enkä nytkään ajatellut mitenkään pitkään kirjoittaa. Mutta jotkut asiat ovat mietityttäneet ja mietityttävät edelleen.

Yksi asia on alun alkaen ihmetyttänyt ja ihmetyttää koko ajan. Miksi sosiaalitoimea ja terveydenhoitoa yritetään väkisin ympätä samoihin raameihin? En ymmärrä mitä synergiaetuja noiden kahden lohkon yhdistäminen tuottaa.

Ymmärrän, että terveydenhuollossa lääkärit ovat avainasemassa. Mutta en ymmärrä mitä erityisosaamista lääkärit tuovat sosiaalitoimeen. Molemmat ovat valtavia lohkoja julkishallinnossa. Mutta ne ovat erilläänkin minun mielestäni niin isoja lohkoja, että virtaviivaistettuinakin pystyisivät kantamaan omat hallintokustannuksensa. Onko tässäkin taustalla vain usko kaavamaiseen suuruudeen ekonomiaan? Jos näin on niin olisihan mukaan voinut laittaa koko koulutus- ja tutkimussektorin. Olisi tullut vielä lisäsäästöjä.

Jos koko sote rakennetaan 5 yliopistosairaalan ympärille saadaan helposti aikaan samanlainen soppa kuin Tampereella, jossa terveystieteen tohtori  (ylihoitaja) pantiin lääkärien pomoksi. Näen sieluni silmissä miten jossain yksikössä johtoon nimitetäänkin lääkärin sijasta joku sosiaalipolitiiikan asiantuntija. Siitäpä soppa syntyisi.

Kun nyt on päädytty yliopistosairaalavetoiseen järjestelmään ja näitä sairaaloita on vain viisi on rakennelma todella harvainvaltainen ja todennäköisesti kaikkea muuta kuin läpinäkyvä tai valvottavissa. Miten tuollaista harvainvaltaa voidaan ylipäänsä valvoa? Vaikka en ole mikään poliitikkojen kannattaja ovat he sentään poliittisessa vastuussa äänestäjilleen. Yliopistosairaaloiden korkeat virkamiehet olisivat helposti kokonaan julkisen kontrollin ulkopuolella. Vaikka poliittinen vastuukin on käytännössä olematon se on kuitenkin paremmin olemassa kuin virkavastuu.

Lääkärit ovat tehokkaasti järjestäytyneet. Jos kehitys siirtyy entistä enemmän lääkärijohtoiseksi voi minun mielestäni vaarana olla, että primäärisesti lääkärien taloudellista asemaa kohennetaan entisestään.

Kokonaisuutena vaikutelmaksi on minulle jäänyt, että tämän uuden sote-ratkaisulinjan ovat päättäneet politikoinnin asiantuntijat todellisten manageroinnin osaajien sijasta.

Lohdullista on, että tässä on silti minusta vähemmän haihattelua kuin kaikissa muutaman viime vuoden aikana esiin tulleissa suurkunta yms vaihtoehdoissa.  Uskoisin, että tämä valittu linja sentään toimii eikä sisällä mitään niin uhkarohkeaa että joutuisimme ojasta allikkoon. Kurotaanko tällä umpeen kestävyysvajetta on sitten ihan toinen juttu. Mutta jos nyt tällä ratkaisuvaihtoehdolla ei kuitenkaan ihan täystörmäystä tehdä vaikkei säästöä saataisikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti