25.6.2007

Kirjaston lainaustiedoista

Olen melko kaikkiruokainen lukutottumuksiltani.

New Yorkin syyskuun 11. tapahtumien jälkeen tuli uudestaan mieleeni kun joskus 80-luvulla maalasin tulevaisuuden kauhuskenaarioita George Orwellin, Aldous Huxleyn tai Ray Bradburyn tyyliin, miten IsoVeli alkaa meitä valvoa.

Tämä tapahtui joskus 80-luvulla, jolloin kirjastot eivät vielä olleet nykyisellä tavalla tietokoneistettuja ja netin piirissä, mutta ensimmäiset kirjastojärjestelmät olivat jo käytössä ja jonkinlaisen tietoliikennelinjankin ulottuvissa.. Aloin jo epäillä yksityisyyden asteettaista murenemista.

Lainasin pienellä maalaispaikkakunnalla kirjastosta samalla lainauskerralla Libyan Muammar Gaddafin Vihreän kirjan ja Iranin ajatollah Khomeinin kirjoittaman kirjan, jonka ranskankielestä versiosta Armas J.Pulla oli sen suomentanut.

Enää ei olisi puuttunut sarjasta kuin kuin joku Fidel Castron teos, Mao Zedongin Punainen kirja
ja sitten vielä Kim Il-Sungin Juche aatetta ylistävä eepos.

Silloin ei vielä ollut myöhempää Turkmenistanin presidentti Saparmurat Nijazov
kuuluisaa Ruhnama kirjaa

Minkälaisen persoonallisuusprofiilin olisi tuosta joku Supo tai Homeland Security tyyppinen turvallisuusviranomainen luonut?

Nyttemminhän yksityisyyden suoja on Suomessakin ohentunut vain lähes läpinäkyväksi seitiksi, jossa kuitenkin kaikki tiedot ovat avoinna eri viranomaisille. Ja ilman asianmukaista valvontamahdollisuutta tuollaisistakin nippelitiedoista voitaisiin muodostaa vaikka miten vaarallisia ja paikkansapitämättömiä luotettavuuslausuntoja.

Ai niin. Muammar Gaddafin kirja oli ihan mielenkiintoinen ja miksei nuo muutkin olivat lukukelpoisia. Ajatollah Khomeinin kirja en suosittele kenellekään, sitä ei länsimainen kristillisessä viitekehyksessä kasvanut ihminen voi oikein ymmärtää edes sen verta akuin noita muita. Suuri osa kirjaa oli muistikuvani mukaan uskonnollisia sääntöjä jotka liittyivät sukupuolielimiin, -elämään, hygieniaan ja ulostamiseen.

Nijazovin Ruhnaman englanninkielistä versiota olen muutamia otteita kerran lueskellut netissä (osoite edellä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti