3.8.2011

Eläkerahastot ja väestöpyramidi

Olen mietiskellyt vakavasti olisiko ylipäänsä mahdollista että eläkerahastoja ryhdyttäisiin purkamaan? Rahakirstujen päällä kun istuu niin moni työntekijäjärjestönkin edustaja. Saavat sieltä mukavia "pieniä" sivutuloja ja tarvittaessa eläkejärjestelmän piiristä löytyy mukava, isopalkkainen suojatyöpaikkakin. Noiden rahakirstujen hallinnoija on hyvin lähellä samaa asemaa kuin toisista isoista rahavirroista päättävät pankkiirit. Kuka vallastaan haluaisi luopua? Ilman jättiläismäisiä rahastoja ei valtaa enää olisi entisellä tavalla.

Ikäluokat pienenevät, muuten yllättävän vähän sittenkin, kun siirrytään suurista ikäluokista nuorempiin mutta ei siellä vanhemmassa päässäkään kaikki loputtomiin hengissä selviä.

Kallista on pitkään maksettavat työkyvyttömyyseläkkeet. Tosin niitähän on ajat sitten muokattu huonommiksi. Nuorena työkyvyttömäksi tullut saa huomattavasti huonompaa eläkettä kuin täyden työuran tekevä vanhuuseläkeläinen.

Olen jo aikaisemmin kiinnittänyt myös huomiota blogissani eläkejärjestelmiin lisättyyn elinaikakertoimeen. En sinänsä purnaa tuollaisen elinaikakertoimen ottamista mukaan eläkejärjestelmiin. Olen vain yrittänyt kiinnittää huomiota siihen epätasa-arvoiseen tosiseikkaan, että naiset ehtivät nauttia vanhuuseläkettä kaksinkertaisen ajan miehiin verrattuna pidemmän elinaikaodotuksena johdosta.

Yritin selvittää muutenkin muutamia kuukausia sitten eräiltä eläkejärjestelmiemme asiantuntijoilta miten rahastointi on eläkejärjestelmissämme ylipäänsä määritelty ja missä. Yllättävää oli, että esimerkiksi Työeläkevakuuttajat - TELA ry ei useammista yhteydenotoista huolimatta vastannut ollenkaan sähköposteihini. Vaikka he mainostavat nettisivullaan:

TELA eläketiedotuksen tehtävä on jakaa vakuutetuille tietoa maamme työeläkejärjestelmästä ja vakuutettujen eläketurvasta sekä siihen kiinteästi liittyvästä lakisääteisestä sosiaaliturvasta.


Sen verran vaikutti ilmeisesti aralta aiheelta.

Eräältä työeläkevakuutuksen huippuasiantuntijalta sain erinomaisen selvityksen. Jätän asiantuntijan nimen tässä mainitsematta ettei hän saa vaikeuksia työelämässä vakuutusmaailmassa.

Ei ole mitään selkeitä määräyksiä rahastoinnista. Eläkevakuutusyhtiöt, myös meitä edustavine luottamushenkilöineen päättävät yhdessä ajoittain näistä rahoituksen periaatteista ja siunauttavat päättämänsä sitten ministeriöllä ja tarvittaessa käytetään eduskunnassa. Eduskunnassa ne menevät usein läpihuutojuttuina kun siellä uskotaan että jos työnantajat ja työntekijät yhdessä hallinoivat tuota järjestelmää ja ovat asiantuntijoina päässet sopimukseen ei heillä voi olla mitään huomautettavaa - kai ne tietävät mitä ovat sopineet. Rahastointi on siis vain muodollisesti valvontaviranomaisten ja eduskunnan valvonnassa.

Tietääkseni Suomen eläkerahastot ovat BKT:hen suhteutettuna tällä hetkellä Euroopan suurimmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti