21.2.2006

Äkkirikastuneista

Eksyin netissä surffaillessani tarkastelemaan maailman rikkaimpien ihmisten nimilistoja. Ulkomaiset talouslehdet ovat tehneet hyvää taustatyötä ja useimpien kohdalla rikkauksien lähdekin oli esillä. Oli siellä ainakin kolme Microsoftinkin myötä rikastunutta ihan top 100 listalla.

Erityisesti kiinnitti huomiota entisen Neuvostoliiton äkkirikastuneet. Yhteistä näytti suurimmalle osalle olleen rikastuminen öljyllä, kaasulla tai erilaisilla muilla raaka-aineilla kuten teräs ja alumiini. Ja ne kaikki olivat vielä puolentoista vuosikymmentä sitten kansallistettuja.

Tuli heti mieleen meidän suomalaisten Fortum ja sen optiomiljoonat. Jonkinlaista yhtäläisyyttäkö? Energiaa ja yletöntä rikastumista? Pitäisiköhän eläkepäivillä perehtyä tarkemmin Adam Smithiin tai David Ricardoon, jos vaikka rikastuisi?

Muutenkin olen vuosikymmeniä tarkkaillut kun monopoli- tai määräävän markkina-aseman omaavat yritykset "menestyvät" ja sitten johtajat kertovat miten paljon ja ahkerasti he ovat työskennelleet menestyksen edestä.

Usein mediasta tuollaisia johtajahaastatteluja lukiessa pudistelen päätä kun haastateltavat uskovat omaan kaikkivoipaisuuteensa. Kun mukaan mahtuu haastateltava joka kertoo mukana menestyksessä olleen hyvää tuuria ja sattumaa nostan realismin tajulle arvostuksesta hattuani.

Ulkomailla luonnonvaroilla äkkirikastuneista voi toki joku muistaa sanoa, että sattui vahingossa olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja tehneensä silloin oikeita päätöksiä tai syntyneensä oikeaan perheeseen. Tuollaisen haastattelun antaja saa sympatiapisteitäni, jos sillä nyt mitään merkitystä on ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti