26.6.2012

Nokian kuolinkellot?

Muistan kuinka mietin, että sijoittaisinko pienet silloin ylimääräiset roposeni Nokian osakkeisiin, kun niiden kurssi laski alle 4 euron. Mutta sain 1992 laman jälkimainingeissa sen verran paljon näpeilleni osakekaupoissa, että katsoin parhaimmaksi myöntää etten osaa. Vaikka olin konsultoinutkin erästä miljonäärituttavaani meni hänenkin minulle antamansa neuvot pieleen.

Nyt olen onnellinen että en sijoittanut edes niitä vähiä roposiani Nokiaan. Sain tuhlattua ne rahat itsekin omaksi hyväkseni kun yritin sopeutua eläkkeelle pienentyneillä tuloilla.

Mutta nyt alkoi minulla todella hälytyskellot soida kun lukaisin Uuden Suomen uutisen 'Microsoft iski Nokian Lumiaa kuolettavasti'.

Koin melkein déjà-vu elämyksen. Ihme että en älynnyt ajatella vaihtoehtoa aikaisemmin. Olen seurannut Microsoftin uraa melkein sen alusta lukien (seurantani alkoi v 1979). Tuohan on Microsoftin kauan soveltamaa raakaa linjaa raivata tietä eteenpäin ja laajemmille markkinoille. Ensin tehdään allianssi jonkun alan johtavan asiantuntijayrityksen kanssa ja imetään siltä kaikki osaaminen. Sen jälkeen kumppani on hyödytön ja vähän ajan kuluttua julkaistaan oma ohjelma tai tuote joka perustuu suurelta osalta aikaisemmalta kumppanilta kupattuun tietotaitoon. Käytin tässä ihan tarkoituksella kansankielistä sanaa kuppaaminen sillä en halunnut ottaa oikeudellista kantaa asioihin.

Allianssi Nokian kanssa antoi Microsoftille mahdollisuuden päästä puhelinvalmistuksen sisäisiin saloihin. En usko, että kukaan kiistää Nokian mahtavaa osaamista kännykkäliiketoiminnassa. Myymällä pelkästään Windows käyttöjärjestelmää esimerkiksi Samsungille ei olisi koskaan saanut samanlaista sisäpiiritietoa.

Nyt vaan määrittelemään opittujen tietojen pohjalta oma Microsoftin älypuhelin kilpailemaan iPhone'in kanssa ja sen teettäminen jollakin sopivalla alihankkijalla, jota Nokiakin on joskus käyttänyt.

Nokian jatkuvuuden uskottavuus on onnistuttu juuri sopivasti tärväämään niin ettei Lumiaa voidakaan päivittää viimeisimpään versioon.

Tietokoneiden kaupassa on käynyt ihan samoin. Kun uuden Windows käyttöjärjestelmäversion markkinoille tulo julkistetaan puolikin vuotta ennen varsinaista ilmestymistä hidastuu ellei peräti hyydy uusien vanhenevalla käyttöjärjestelmällä varustettujen  tietokoneiden myynti välittömästi. Kokeneet tietokonevalmistajat tiesivät tuollaisen riippuvuuden ja siksi lisättiinkin paketteihin heti  mahdollisuus päivittää ilmaiseksi uudempaan käyttöjärjestelmään. Nokiahan ei voi tätä lisätä pakettiin kun Microsoft ilmoittaa itse ettei nykyisiä Lumia malleja voida päivittää.

Ei ihme että Nokian osakkeen hinta tippui eilen Helsingin pörssissä yli 11%.

Onko Elop ollut vain Microsoftin troijalainen hevonen tuollaisen strategian toteuttamiseksi ei ole minun eikä kenenkään ulkopuolisen tiedossa. Mutta taitava ei kaveri Nokian näkökulmasta kyllä näytä olleen. 

Toivon ihan vilpittömästi ettei tuo déjà-vu olisi kuitenkaan totta Nokialle. Jos on niin olisi nopeasti vaihdettava johto jos nyt enää mitään olisi pelastettavissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti