6.11.2012

Rahan keruu sotainvalideille

Ihmettelin kovasti kun näin vastikään televisiossa mainoksen, jossa kerrottiin rahankeräyksestä sotainvalideille. Mitä?????? Sotainvalidien tukena on olemassa kaksi isohkoa ja vaurasta järjestöä. Niiden yhteenlaskettu varallisuus on huomattava. Vielä elossa olevia sotainvalideja on todella vähän. Muistelen lukeneeni lähiaikoina jossain analyysia miten lopuille elossa oleville sotainvalideille voitaisiin kustantaa vaikka minkälaisia herkkuja näiden yhdistysten nykyisilläkin varoilla. Ja silti jäisi vielä paljon varoja yli viimeisenkin sotainvalidin kuoltua.

On mielenkiintoinen kysymys mitä sotainvalidien hyväksi kerätyllä varallisuudella tehdään tulevaisuudessa. Sen käytöstähän on säädetty säätiöiden ja yhdistysten säännöissä. ja käyttötarkoituksen muuttaminen edellyttää  noiden sääntöjen muuttamista. Ymmärrän että näissä järjestöissä on paljon palkattua henkilökuntaa ja he tuskin haluavat lopettaa työpaikkojaan mutta tuskin järjestöjen tehtävä on vain elättää henkilökuntaansa. Mutta se on jo toinen juttu.

Mutta en vieläkään ymmärrä tätä rahankeräystä televisiomainoksilla kansanryhmälle. joka on kutistunut kovin pieneksi.

3 kommenttia:

 1. Jotenkin jää kuva, että veteraanijärjestöjen pomot haluavat järjestää itselleen hyvät palkat ja eläkkeet.

  VastaaPoista
 2. Joku utkiva journalisti voisi tehdä hieman jalkatyötä ja etsiä kaikki erilaiset sotaveteraanien järjestöjen tapaan nimettyjen "perinnejärjestöjen" taloutta. Tulee mieleen ainakin http://fi.wikipedia.org/wiki/Tammenlehv%C3%A4n_perinneliitto , Voisin lyödä vetoa, että veteraanijärjestöjen omaisuutta on jo veivattu sinne ja erilaiset toiminnanjohtajat ja puheenjohtajat tekevät hyvän tilin.

  VastaaPoista
 3. Kyllähän ainoa oikeudenmukainen tapa olisi realisoida kaikki järjestöjen omaisuus ja tuolla rahasummalla kustantaa kaikki mitä ikinä voivat tarvitakaan jäljellä oleville veteraaneille. Ja jos yli jää, niin sitten varat jollekin muulle hyväntekeväisyyssäätiölle. Esim. Mannerheimin Lastensuojeluliitto voisi olla hieno kohde enkä usko kenenkään veteraanin moista vastustavan. Jonkinlainen rahasto myös perinneliitoille voisi olla paikallaan. Uskon kuitenkin, että hommassa valitettavasti käy niin, että viimeisenkin soturin viimeisen iltahuudon jälkeen järjestöt jatkavat toimintaansa, ihan vain siitä syystä, että asioista päättävät henkilöt toki haluavat jatkaa itsensä työllistämistä.

  Mutta loppuvatko veteraanit tai invalidit sittenkään, Suomihan käy sotaa Afganistanissa.

  VastaaPoista