14.5.2013

Miksi kaupat viitsivät huijata asiakkaitaan?

Kävin lauantaina eräässä tunnetussa maanlaajuisessa halpahallissa, jonka pääomistajalle muutamia vuosia sitten haluttiin hakea peräti vuorineuvoksen arvonimi.

Olen ostanut sieltä säännöllisesti C-vitamiinitablettini. Nyt huomasin hyllyssä Gefilus nimisiä maitohappobakteereja ja muistin että ne olivat kotona loppu. Noita Gefilus-maitohappobakteereja näytti olevan kahdessa paikkaa luontaistuotehyllystössä. Toiset olivat pahvipaketissa ja hinta 11,90 € 50 kpl pakkauksessa. Alahyllyllä oli  kymmenisen kappaletta muovipurkkeja ja päällä tarrassa hinta 10,- €. Kun en  pahvipaketilla tee mitään ostin tuon halvemman vaihtoehdon sen enempää ajattelematta.

Kotona havaitsin illalla, että muovipurkin kyljessä oli parasta ennen leima, jossa oli huhtikuun 2013 päiväys. Välittömästi älysin miksi ne olivat ilman pahvipakkausta. Pahvipakkauksessa oli ilmeisesti ollut vanhentunut Parasta ennen päivämäärä ja joku neropatti kaupassa oli keksinyt ottaa muovipurkit pois pahvipakkauksesta.

Kävin tänään reklamoimassa. Kävin ensin varmistamassa kaupan sisällä, että hypoteesini piti paikkansa. Pitihän se paikkansa. Pahvipakkauksessa oli Parasta ennen päiväys.

Vasta tämän jälkeen kävelin kassalla toimineen myymälänhoitajan luokse. Kerroin asiani, että näistä maitohappobakteereista oli Parasta ennen päivä mennyt umpeen. Myymälänhoitaja katsoi pakkausta hiukan hämmästyneenä kun havaitsi siinä todella olevan erääntyneen Parasta ennen päiväyksen, mutta esitti sujuvasti hämmästyneensä, että 'voi niinhän se on'. Vasta tässä vaiheessa kerroin hypoteesini, että nuo muovipakkaukset oli poistettu pahvipakkauksista juuri sen vuoksi, että Parasta ennen päiväys oli erääntynyt. Mutta ei oltu huomattu että siinä sisällä olleessa muovipakkauksessakin oli Parasta ennen päiväys. Jos olisi huomattu olisi hyllyn reunassa lukenut joku huomautus umpeutuneesta päivämäärästä.


Myymälänhoitaja oli häpeävän näköinen ja sanoi heti 'minä palautan teille rahat' enkä minäkään sen enempää viitsinyt asiasta rähjätä.

En minä kaikista tuotteista tuijota orjallisesti parasta ennen päiväyksiä. Kyllä maitohappobakteerit säilyvät kohtuullisesti. Mutta tuollaisten gelatiinikapselien sisälle pakattujen säilyvyys on rajallinen.

Tuo samainen Tarjoustalo niminen halpahalliketju näyttää muissakin pisteissä huonosti hoidetulta. Missään muualla en ole nähnyt niin paljoa puuttuvia hintamerkintöjä.

Tuollaisesta asiakkaiden huijauksesta kirjoitin 3,5 vuotta sitten otsikolla 'Onko tämä laillista'. Silloin oli kyse tehtaassa muovipakatuista kaloista ja  lihajalosteista, jotka poistettiin paketeista ja laitetettiin kaupan tuoretuotetiskille.

Onko rehellinen kaupankäynti näin kovin vaikeaa kauppiaille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti