8.9.2013

Ulkomaalaisten työttömyys

Meille kansalaisille hehkutettiin monesta tuutista joskus alkuvuoden puolella miten meille maahanmuutto on ollut kokonaisuutena katsoen hyödyllistä, edullista ja on tuottanut plussaa. Joku valtion elin oli tehnyt sellaiset laskelmat. Laskelmia en muista nähneeni missään.

Nyt Yleisradio kertoo kummia. Jutussa kerrotaan miten ulkomaalaisten työttömyys on Kymenlaaksossa maan korkeimpia ulkomaalaisten työttömyyslukuja ja oli heinäkuussa 53,5%. Nyt pitää muistaa, että työttömyysastetta laskettaessa mukaan lasketaan työikäiset ja -kykyiset ja ilmeisesti myös työttömiksi rekisteröityneet. Kotona lapsia hoitavia kotiäitejä ei lasketa työttömiksi ja tiedetään, että monista erityisesti muslimimaista maista tulee suurperheitä, joiden äidit ovat lisäksi huonosti koulutettuja ja jopa lukutaidottomia.

Mutta ei ongelma ole mikään pelkkä Kymenlaaksolainen ongelma. Koko maan ulkomaalaisten työttömyysaste oli uutisen mukaan sekin 34,6%. Eli yli joka kolmas työikäinen ja -kykyinen ulkomaalainen oli työtön.

Käytin edellä ilmaisua työikäinen ja -kykyinen mutta joukosta pitäisi ilmeisesti poista nuo em kotiäidit ja  opiskelevat nuoret sekä aikuiset.

Minä en kyllä oikein ymmärrä minkälaisiin laskelmiin ja minkälaisiin tulevaisuuden ennusteisiin perustuu arviot, että maahanmuutto olisi ollut meille kannattavaa. Tuollaisilla luvuilla alkaa huoltosuhde näyttää ulkomaalaisten suhteen jo nyt yhtä huolestuttavalta kuin  kantaväestön osalta joskus 10-20 vuoden kuluttua. ja ulkomaalaisten maahanmuuttoa aiotaan vielä lisätä kerrotaan meille julkisen vallankin taholta.

Minua säälittää tänne paremman elämän toivossa muuttaneet ulkomaalaiset, joita me olemme ihan itse tänne houkutelleet. Huhut maahan tulijoille meillä tarjottavasta muhkeasta sosiaaliturvasta on levinnyt puskaradion kautta eri puolille maapalloa ja kaikenlaiset epämääräiset välistä vetäjät ovat kehittäneet tästä jopa oivan liiketoiminnan.

Maahan tulee sellaiaiakin ihmisiä, jotka oikeasti haluaisivat töihin, mutta kun töitä ei ole kantaväestöllekään riittävästi on heillä tänne tullessaan epärealistiset ja liian suuret odotukset. Ja sitten on joku osa sellaisiakin, jotka eivät halua töitä vaan tyytyvät runsaaseen sosiaaliturvaamme. Vanhuksetkin saavat ns takuueläkkeen 3 vuoden Suomessa oleskelun jälkeen.

En minä ihmettele, jos tällainen meno synnyttää muukalaisvihaa. Maa kituuttaa koko aja velkaantumalla lisää lainarahalla ja kantaväestöltä revitään koko ajan entistä enemmän selkänahasta. Ja sitten he suuntaavat ärtymystään ulkomaalaisiin maahanmuuttajiin, jotka periaatteessa ovat itse ihan syyttömiä tähän hurlumhei meininkiin.

Minua naurattaa ja itkettää samanaikaisesti kun jostain mediassa yritetään meille kansalaisille syöttää jotain ajatuksia jostain impivaaralaisuudesta ja halusta eristäytyä kaikesta yhteydenpidosta ja vuorovaikutuksesta ulkomaalaisten kanssa ja yritetään samalla kertoa kansalaisille miten rikastuttavaa on näihin asioihin liittyvä monikulttuurisuus. Jännää on todeta, että aika harva minun tuntemistani ihmisistä vierastaa maahanmuuttajia, jotka ovat tulleet maahamme työtä tekemään ja ovat myös työllistyneet. Suurin osa vierastaa asemilla ja ostokeskuksissa hengailevia ulkomaalaisia joilla selvästi tuntuu olevan aikaa ja rahaa viettää aikaansa vain muiden saman maalaisten kanssa seurustellen.

No, kirjoitukseni pääasia oli kuitenkin nuo järkyttävät kantaväestön työttömyyslukuja huomattavasti korkeammat työttömyysasteet - täysin riippumatta mistä se johtuu. .

18 kommenttia:

 1. Onhan tämä nyt klassikko ja kertonee paljon:

  http://www.city.fi/ilmiot/piitu+kauppi/1465

  “Totta kai. Olemme paljon vähemmän monikulttuurinen kuin muut Euroopan maat. EU ei, kuten aikaisemmin sanoit, näy katukuvassa, eikä se näy myöskään ihmisinä. Helsingin keskustassa voi edelleen pyöriä koko päivän näkemättä yhtään mustaihoista ihmistä!

  VastaaPoista
 2. Kun media käsittelee kantasuomalaisten työttömyyttä, koulutuksen vähäisyys on yksi syistä työttömyyteen. Puhutaan syrjäytyneistä. Olen itse ihmetellyt, kun kantasuomalaisillekin työn löytäminen on vaikeaa, niin miten paljon vaikeampaa se on, jos ei ole koulutusta eikä osaa kieltä?
  Oma isoisoisäni muutti monen muun pohjalaisen tapaan Amerikkaan sata vuotta sitten ja palasi tienattuaan talorahat. Ei osannut kieltä, mutta osasi metsätöitä, joita siellä riitti. Ei ollut mitään kotouttamista, ei ilmaista asuntoa, eikä toimeentulotukea. Silti pärjättiin. Tuet passivoivat sossun asiakkaaksi. Se tässä pahinta onkin, jos ei koskaan opita ottamaan vastuuta omasta elämästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amerikkaan muuttaminen oli aika eri asia kuin tulla Suomeen. Amerikassa on ollut töitä tarjolla eikä sinne ole ketään houkuteltu hyvillä tukiaisilla.

   Kirjoitukseni kritiikin kärki oli nimenomaan tuo meidän tekemä houkuttelu, jota emme edes älyä tehneemme.

   Erilaisilla tuilla on todella ei-haluttuja sivuvaikutuksiakin.

   Mutta miten otat vastuuta jos ei kantasuomalaisillekaan riitä työtä? Tuo vastuun ottaminen on hiukan vaikeaa jos ei ole mahdollisuutta tehdä työtä. Ihan oikein mainitset puutteellisen koulutuksen ohella myös puutteellisen kielitaidon.

   Poista
  2. Isoisäni kertoi, että kyllä sinne houkuteltiin, miten muuten hänen isänsä olisi osannut lähteä Winnipegiin, Amerikka on hyvin suuri. Houkuttelijoina olivat jo sinne muuttaneet oman kylän miehet, jotka olivat metsätöissä työnjohtajina. Helppo oli houkutella, kun palkat olivat moninkertaisia Suomeen verrattuna.
   Varmaan Suomeenkin tullaan oman kylän miesten houkuttelemina, ainakin osa, perheenyhdistämisen kautta. Miltton on aivan oikeassa, maahanmuutto olisi aivan erilaista, jos tapahtuisi samoilla ehdoilla kuin 1900-luvun alun Kanadaan.

   Poista
  3. Kari on ihan oikeassa. Mutta noissa houkutteluissa on erilaisia painotuksia. Rapakon taakse houkuteltiin tekemään työtä ja työtä löytyikin. Ihan samalla tavoin kuin takavuosina houkuteltiin naapurimaahamme Ruotsiin. Töitä sinne mentiin tekemään.

   Suomeen tuskin suuremmin houkutellaan 'tulkaa tänne työtä tekemään'. No ehkä Eestistä houkutellaan rakennusalalle, jonka eestiläiset näyttävät jo vallanneenkin. Eestiläisillä on suurena etuna että 80-luvulla eestiläiset lapset, jotka asuivat Eestin pohjoisrannikolla, oppivat suomea jo Suomen television Pikku Kakkosesta, joka näkyi hyvin Eestin pohjoisosissa.

   Kari ja Miltton ovat toki molemmat oikeassa. Jos meillä ei olisi mitään tukiaisia tarjota maahan tulijoille olisi hyvää sosiaaliturvaa etsiviä paljon nykyistä vähemmän tulossa. Eli sellaista houkuttelevuustekijää ei olisi.

   Poista
 3. Huoltosuhdepommi ja eläkepommi ovat median valheita, jotka eivät koskaan toteudu suomalaisten osalta, mutta huoltosuhdepommi on jo nyt arkipäivää maahanmuuttajien osalta.

  Maahanmuuttajia on jo liikaa. Maahanmuuttajien kanssa toimiminen on negatiivista. Maahanmuuttajat eivät ole rikkaus. Maahanmuuttajien myötä kaikki standardit heikkenevät (siisteys, osaaminen, aikatauluissa pysyminen, koulutus, asioiden hoitaminen, tunnollisuus, väkivallan ja rikollisuuden määrä, jne.) Sanon tämän pitkäaikaisen kanssakäymisen kokemuksella ja asioihin perehtyneenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kirjoitat "maahanmuuttaja" saatat tarkoittaa vain osaa eräistä maahanmuuttajaryhmistä, joiden kansallisuutta ja uskontoa ei saa vain mainita koska se olisi poliittisesti epäkorrektia. Eikä sinänsä kanallisuutta ja uskontoakaan saisi käyttää leimaamaan kaikkia koska nuo kertomasi ominaispiirteet eivät sovi sentään ihan kaikkiin noistakaan maahanmuuttajaryhmistä. Voi syyllistyä rasismiin.

   Noilla edellä mainitsemillani rajoituksilla olen muuten kanssasi samaa mieltä.

   Yhtenä kritiikkini kohteena on myös meille puputettu väite että maahanmuutto on meille kannattavaa. Noin huonolla huoltosuhteella mitä nuo ulkomaalaisten työllisyysluvutkin osoittavat ei voi olla kannattavaa. Ellei sitten suureksi hyödyksi lasketa näiden 'eräiden' maahanmuuttajaerikoisryhmien kotouttamisesta ja paapomisesta työtä saavien työllistymistä.

   Poista
 4. Nyt, nyt Igor! Lopetahan tuollainen täysin siekailematon julkirasismi, tai joudut vielä Illmanin eteen!

  VastaaPoista
 5. Suomalaisen maahanmuuton perusongelma on siinä, että se on valtiovetoista. Toisinsanoen valtio subventoi sitä voimakkaasti. Lisäksi useimmat maahanmuuttoon ja vähemmistöihin liittyvät positiot ovat vasemmistolaisten poliitikkojen ja virkamiesten miehittämiä.

  Esimerkiksi Yhdysvaltojen 1800- ja 1900-lukujen maahanmuutto on ollut subventoimatonta, ja siksi toimivampaa. Tottakai 1700-luvun orjakauppa rumentaa asiainkuvaa.

  Myös se, ettei suomalainen yhteiskunta voimakkaasti vaadi maahanmuuttajia integroitumaan suomalaiseen elämänmenoon vaikeuttaa maahanmuuttaneiden "kotoutumista", mm. työnhakua. Itse asiassa julkiset instituutiot sallivat erottelevat politiikat maahanmuuttajille, kuten erilliset uimavuorot miehille ja naisille, perinneasusteiden käytön työssä (burkha, sikh-turbaani...), ramadan-aikataulut maahanmuuttajien asuntolassa jne.

  ---

  Jotta maahanmuutosta saadaan toimivampaa, on sen subventiot poistettava, ja julkisen sektorin on vaadittava maahanmuuttajia integroitumaan voimakkaammin yhteiskuntaan, ja kiellettävä vieraskulttuuriset käytännöt ja asusteet julkisissa instituutioissa.

  Käytännössä tämän toteuttaminen vaatii oikeistolaisempaa politiikkaa, koska esimerkiksi samalla on puututtava valtaväestön saamiin subventioihin rasismi-leiman välttämiseksi.

  Jotta maahanmuuttajilta voidaan poistaa subventiot, pitää ne poistaa myös suomalaisilta. Olenkin argumentoinut:

  Maahanmuuttokeskustelu ilman hyvinvointivaltion kritiikkiä on tuloksetonta ajanhukkaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milttonin vakioratkaisu kaikkiin mahdollisiin ongelmiin on aina yksi sama. Eli poistetaan vaan kaikkinainen julkisen vallan säätely niin ongelmat hoituu sillä kuin taikatempusta.

   Milttonkin puhuu kollektiivisella yleisnimikkeellä maahanmuutto. Minä olen vakavasti sitä mieltä ettei pelkkä ulkomaalaisten maahanmuutto ole varsinainen ongelma. Mutta kun Miltton jo arvelee minun alkaneen julkirasisti niin lienee turha kirjoitella enempää ettei tule totaalisen väärinymmärretyksi.

   Poista
 6. Tuo sinun rasismisi Igor on todella julmaa. Etkö yhtään mieti mitä muut sinusta ajattelevat? Mielestäni tämä sinun blogisi suunta on menossa todella äärirasistiseen suuntaan missä millään ei ole enää mitään rajaa. Illmanin aitio kutsuu sinua pian, Igor.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä Miltton yrität jo lukea jotain rivien välistä mitä siellä ei lue.

   Olen itse maahanmuuttajan lapsi ja kärsinyt lapsena ryssänvihasta. Mutta olin 20 v töissä matkailualalla ja olen nähnyt vaikka minkävärisiä ihmisiä.

   Mutta en vain ymmärrä miksi velkaisesta Suomesta ikään kuin oikein tarkoituksella haluttaisiin tehdä koko maailman sosiaalitoimisto. Jos sinä tulkitset tällaisesta aiheesta kirjoittamisen julmaksi äärirasismiksi niin en ymmärrä. Mutta se on myönnettävä että en muutenkaan aina ymmärrä aivoituksiasi.

   Poista
 7. Nyt kyllä rasismisi menee niin riekottomaksi ettei enää mitään järkeä. Illman syö sinut kuin suupalan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö höpö. Ensinnä uskoisin että Illmanillakin on varmasti joku tolkku. Toiseksi on minua ennenkin kuviteltu suupaloina syötäväksi siinä kuitenkaan onnistumatta.

   Poista
 8. Tästä blogista on näköjään kasvamassa kaikkien rasististen mustapaitojen ja fasistien käärmeenpesä Suomessa. Igor, viestini sinulle on yksinkertainen, mutta tosi: LOPETA RASISMI, NYT!

  Rasismi - ei enää koskaan.

  VastaaPoista
 9. Päivää blogin isännälle!
  Tuossa yleisradiossa kuului juuri toiseen mutta vanhempaan täältä lukemaani seikkaan tuleva parannus koskien ajo-opetuksen hinnan kohtuullistamista, ajokorttilaki meni ns. uusiksi.
  Hyvin joutikin, mitä sitä sellaisella.
  Ettei vaan olisi tätäkin blogia luettu, kehveliläinen.

  Ulkomaalaisten työttömyyteen kyllä olen näperrellyt sellaisen jotensakin paksun jutun mutta enpä tiedä, taitaapa olla turha ruutia aivan kaikenlaiseen tuhlata kun olen tuota blogin kirjoittelua itselleni ajatellut suositella. Siinä kehittelemässäni jutussa on kyllä huumorinpuoli otettuna huomioon, että nokkikoon pahalainen jos en kohta laittelekin sitä jonnekin mutta uhkailematta paras.

  Näitä isännän julkaisuja lukee oikein mielellään.
  Hymyä huuleen ja sen sellaisia tarpeellisia vahvistuksia!

  VastaaPoista