8.5.2015

Suomen velkaantumisesta ja puheenjohtaja Juha SipiläEräs fiksuna pitämäni poliitikkokaveri kirjoitti Facebook päivityksessään miten kalliiksi mm työttömyys tulee kun työttömyyskorvauksia varten joudutaan lainaamaan ulkomailta miljardikaupalla lainarahaa.

Jo kerran aikaisemmin on mielessäni käväissyt sama ajatus kuka ja missä on korvamerkinnyt, että tuota lainarahaa otetaan  työttömyyskorvauksien  ja toimeentulotuen rahoittamiseksi?

Vai onko tuota mantraa ryhdytty Göbbelsmäiseen tyyliin toistamaan oikeiden tosiasioiden peittämiseksi?

Tässä viime päivinä joku arvovaltainen tunnusti, että Nokia klusterin kasvaessa räjähdysmäisesti useita vuosia peräkkäinen tuli rahaa julkiselle vallalla ovista ja ikkunoista määrät  jotka olivat Suomessa koskaan aikaisemmin kokemattomat. Ja kaiken muun mukana virkakoneistoa kasvatettiin ja laajennettiin joka puolella kun sitä rahaa tuli lähes taivaasta satamalla.

Kun Nokia klusterissa alkoi huima kierre alaspäin oli vaikea sopeuttaa  virkakoneistoa uusiin taloudellisiin oloihin.  Eikä tulorahoitus riittänyt olemassa olevan koneiston maksamiseen.

On tietenkin totta, että siinä alamäessa työttömyys lisääntyi joka aiheutti uusia ylimääräisiä kustannuksia.

Mutta minusta on hävytöntä syyllistää  työttömiä maamme velkaantumisesta. Eihän yksityistaloudessakaan laiteta velkaantumisen syyksi pelkkiä ruokaostoksia kun muuten eletään kuin sika pellossa ja tuhlataan rahaa ymmärtämättä ettei sitä ole loputtomiin. Se Visa kortin piikkihän sulkeutuu ja jos sen jälkeen vielä  jatkaa pelehtimistä pikavipeillä yms ovat seuraukset katastrofaaliset.

Samanlaista ajattelemattomuutta vai onko peräti ymmärtämättömyyttä esitti minusta hallitustunnustelija Juha Sipilä yrittäessään rakentaa yhteiskuntasopimusta 5% tuottavuushyppäyksen saavuttamiseksi. Ei tainnut ymmärtää, että hän oli ryhtymässä aika yksipuolisesti ajamaan EK:n jo pidempään aika avoimesti ehdottamaa lomarahojen, pekkaspäivien ja kunnallispuolen pitkien lomien poistamista  ilman mitään korvauksia. Eli kyse olisi ollut raa’asti palkkojen alentamisesta korvauksetta mutta vain niiltä, joilla nuo etuudet olivat.  Ehdotus oli leivottu muotoon, että viikottaista työaika lisättäisiin 2,5 tuntia. Eli monella alalla siirryttäisiin ikään kuin viikottaisesta 37,5 tunnin työajasta täyteen 40 tunnin työaikaan.

5 kommenttia:

 1. Bruttokansantuote, suuruusluokka n. 180 mrd€
  Palkkatulot, eläkkeet ym suuruusluokka n. 120 mrd€
  Pääomatulot suuruusluokka n. 11-12 mrd€

  Tässä Suomen talouden pohjalukuja. Ensimmäinen muistinvaraisesti, 2 ja 3 kohta vuoden 2013 verotiedoista. Jos kiristää pitää niin eipä tuo paljoa tulkinnan varaa anna.

  Kaikki me olemme, pahemmin protestoimatta vastaanottaneet valtion ja kuntien velanottoon perustuneen väljyyden elintasossamme. Kauniisti sanottuna olemme olleet, hm, ajattelemattomia. Jokaisen olisi kuitenkin pitänyt tietää että lainat on maksettava. Nyt on sitten tullut narunpää vetävän käteen. Olemme joka iikka yhtä syyllisiä, kukin yhteiskunnallisen asemansa mukaan.

  hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt nimimerkki hh tekee sitä samaa ja syyllistää ikään kuin me kaikki olisi jotenkin kollektiivisesti syyllistyneet yli varojen elämiseen velkarahoilla. Olen voimakkaasti eri mieltä. Jos halitus/hallitukset, joilla on ollut parhaat makrotalouden asiantuntijat käytettåävissä ei ole osannut tai halunnut vetää jarrusta ja hillitä hulvatonta menoa kun ovat havainneet, että tulot ehtyvät kiihtyvällä kierteellä (Nokia ja metsäteolisuusklusteri) niin kyllä siellä ne syylliset ovat ja teot ovat olleet jopa tahallisia. Ongelmien ratkaisua on vain lykätty eteenpäin lainaamalla koko ajan lisää. Jokainen rivikansalainen paitsi ihan pöljät ja huijarit tietävät tietenkin että lainat on maksettava. Mutta en kyllä myönnä ainakaan suoraan osallistuneeni itse isälainoitukseen elintasoani pönkittääkseni. Epäsuorasti olen sitä saattanut tehdä kun olen tuollaisia vekkuleita äänestänyt eduskuntaan ja valtuustoihin. Mutta kyllä vastuu silti on tekijöillä tai niillä jotka ovat tekemättä jättäneet ei asiodien todellisesta aidasta tietämättömällä vaalikarjalla.

   Poista
  2. No mutta Igor! Niinhän tuossa sanoin, kukin on vastuussa säätynsä mukaan.

   Rautalangasta väännettynä: Meillä on oikeus äänestää, nostaa asiasta meteliä mediassa, blogeissa ja kadullakin tai tuttavia tavatessa. Kovin vähän olen edellämainituissa huomannut velalla otettavaa lisärahaa tai-palkkaa vastustettavan. Kovin vähän jos sitä vertaa kaikkeen siihen mitä on sanottu vielä puuttuvan!
   Olemme kansalaisia. Siihen kuuluu vastuu. Vastuu myös siitä ettei oteta vastuuta koko maailmasta vaan hoidetaan omat asiat ensin.

   Sama elintasohurmos vallitsi oli 80-luvun lopulla kunnes saatiin Ahon/Viinasen hallitus kun oli tultu kuilun reunalle. 80-luvun yli-innostuksen voi jotenkin ymmärtää mutta nyt meillä on juuri tuo aika ollut esimerkkinä siitä miten ei pidä tehdä!

   Suu säkkiä myöten. hh

   Poista
 2. Ja varmuuden vuoksi, julkinen velka on siis yli 100 mrd€.

  hh

  VastaaPoista
 3. Ei aika mennyt koskaan palaa sanoi laulaja jo aikoinaan. Eikä Suomea enää leikkaamalla tai sisäisen devalvation keinoja käyttämällä enää tolpilleen saada. Jo yksin ihmisten koulutustason kasvu pitää huolen siitä, kansalaiset ymmärtävät tasapainoisen kulukurin toteuttamisen mahdottomuuden globaaliksi hajonneessa maailmassa.

  .http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2015/08/yhteiskuntasopimuksen-kieroutunut.html

  PS.

  Olen sen tainnut aiemminkin jo todeta ja monta monituista kertaa todistaa, että ongelmamme - kuten myös demokratian ongelmat yleisemminkin - ovat puhtaasti johtajuuden puutetta ja loppu-osiltaan rakenteellisia. Kansalaisen ainoa mahdollisuus vaikuttaa menossa olevaan vedätykseen on JOKU MUU. Siis ihan oikean kapinan vaihtoehtona.

  VastaaPoista