18.2.2006

Onko "ryssä" sallittu haukkumasana?

Minua on pitkään ihmetyttänyt, että ilmaisut neekeri, mustalainen yms on julistettu pannaan rasistisina ja leimaavina mutta ilmaisua ryssä alettiin Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen viljelellä laajasti julkisuudessa.

Etunenässä ryssitttelyä käytti kunnianarvoisa, edesmennyt kenraali Adolf Ehrnroth. Odotin useamman kerran hänen alettua esiintyä palvottuna sankarina julkisuudessa että tämä mitä ilmeisimmin sivistynyt aatelismies olisi myös osannut käyttäytyä aateluuden velvoittamalla tavalla sivistyneesti ja olisi osannut unohtaa vanhan sodanaikaisen viholliskuvan.

No ymmärsin vielä, että sodan kauhut eläneelle rivimiehelle oli nauha saattanut jäädä päälle mutta kenraalilta olisi jotenkin odottanut enemmän.

Mutta sitä en ole ymmärtänyt että niin hyvin muuten itsesensuuria harjoittava lehdistömme ei ole osannut hillita tuota ryssittelyä. Neekeri ja mustalainen ilmaisut kun on onnistuttu kitkemään halventavina.

3 kommenttia:

 1. Hyvä! Kerrankin joku uskaltaa ottaa tuon puheeksi. Ihan samaa mieltä täällä. Kaikenlainen ryssittely on ikävää. Yhtä ikävää kuin muukin rasismi.

  VastaaPoista
 2. Suomettumisen historia siihen oli syynä. Oli olevinaan rohkeaa käyttää sanaa. Sivistymätöntä se minunkin mielestäni oli. Muutenkin silloin 90 luvulla ärsytti Ehrnroth hypetys.
  Tosin syyllistyt itsekin siihen kirjoittamalla että hänen pitäisi käyttäytyä kuin aatelismies. Tasavallan kannattajana ajatus on mielestäni hölmö.

  VastaaPoista
 3. Tuo aateluuden jalouteen viittaaminen oli ehkä tarkoitettu lieväksi piruiluksi. Olen toki tasavallan kannattaja mutta sattuneesta syystä pidän silti aateluutta ainakin moraalisesti velvoittavana.

  VastaaPoista