5.8.2006

Nurinkurista: elintaso nousee ja köyhyys lisääntyy vai lausuvatko toimittajat pelkkää roskaa?

Kuuntelin Ylen uutisia tänä aamuna.

Hurja luku iski tajuntaani. Uutisen mukaan tällä hetkellä Suomessa saa 400000 ihmistä toimeentulotukea. Luku on mielestäni järkyttävä sillä tarkoittahan se jotain 8% koko kansasta.

Laitoin Googlen hakemaan tietoja toimeentulotuen saajista ja löysin luotettavalta vaikuttavan KELAn julkaisun , jossa toimeentulotuen saajiksi ilmoitettiin KELAn tutkimusosaston toimesta

lainaus:
• Vuonna 2003 sai
• 97 000 pelkkää kansaneläkettä ja täyttä kansaneläkettä
sai 103 000. Kun otetaan huomioon 1.9.2006 tapahtuva
kansaneläkkeen tasokorotus, on kansaneläkkeen
reaalimuutos vuodesta 1993 vuoteen 2006 arviolta 4 %.
Samaan aikaan reaaliansiotaso on noussut arvioilta 31
%.
• 299 000 työttömän perusturvaa, näistä
työmarkkinatukea sai 255 000.
• 31 000 vähimmäispäivärahaa
• 260 000 toimeentulotukea

Eli toimeentulotuen saajien lukumäärä olisi muutamassa vuodessa noussut melkein 50%!

En oikein tiedä mihin nyt uskoa, mutta kirveellä olisi töitä :) Joko toimittajille pitäisi saada joku vastuu antamiensa tietojen oikeellisuudesta tai sitten julkinen valta pitää saada vihdoinkin tekemään jotain köyhien puolesta.

Olen paraikaa yrittänyt auttaa erästä sairauksien johdosta elämän hallinnan menettänyttä eläkeläistä toimeentulotukiasioissa ja havainnut että toimeentukiasioita käsittelevät toimihenkilöt suorastaan simputtavat köyhiä ja avuttomia. Olisin mielelläni mennyt tämän avustettavani mukana sosiaalitoimistossa käymään, mutta asun toisella paikkakunnalla. Tässä auttamassani tapauksessa harkitsen tällä hetkellä vakavasti rikosilmoituksen tekemistä sosiaaliviraston toimihenkilöista avuttoman kansalaisen heitteillejätöstä niin tylyltä asenteet vaikuttavat.

Vihreiden Soininvaaran ollessa ministerinä luotiin sosiaaliasiamies instituutio apua tarvitsevien kansalaisten turvaksi, mutta tuntuu siltä että koko sosiaaliasiamiestoimintaa on yritetty pitää pimennossa ja muutenkin sosiaaliasiamiehet tuntuvat suhtautuvan aika lepsusti sosiallitoimistojen kansalaisia nöyryyttävään simputus-kohteluun. Käsitykseni on muotoutunut muutaman kanssa käymiini puhelinkeskusteluihin. Seiltä sosiaalkoneistostahan heidät on rekrytoitu.

Jos toimeentulotuen tarkoitus on muodostaa pysyvä toimeentuloturva lähes 10% väestöstä on sosiaalitoimistojen toimeentulotukea jakaville toimihenkilöille saatava pikaista asennekasvatusta ja yleisönpalvelukoulutusta. Ja asiattomista käyttäytyvien ohjaamista oikealle tielle pitäisi tehostaa sosiaalitoimistojen johdossa.

Muistelen joskus 1970-luvun alkupuolella käyneeni virkamieshallituksen sosiaaliministeri Alli Lahtisen (varsinainen virka hänellä oli sosiaalihallituksen pääjohtajana) luona viemässä laatimaani muistiota varusmiesten perheiden sosiaaliturvasta (oli silloin omakohtaista kokemusta). Silloinen ministeri myönsi yllättävän avoimesti virkamiestensä asennevammat. Tuntuu vain ettei mikään ole muutunut yli 30 vuoteen ainakaan parempaan suuntaan. Pikemminkin huonompaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti