10.3.2007

Terveydenhuollon parantamisesta

Törmäsin aivan hämmästyttävän inhorealistiseen näkemykseen.

Valtioneuvoston kanslia on julkaissut v 2007 selvityksen Terveydenhuollon menojen hillintä , ja siellä sivulla 27 kerrotaan:

"Terveydenhuollon erityispiirteiden tarkastelusta nousevat esille seuraavat terveydenhuollonmenokehityksen ja rahoitustarpeen hallintaa koskevat suositukset:

1 Terveydenhuollon kokonaismenojen säätelyn tulisi ensisijaisesti kohdistua palvelujentarjontaan, koska tarjonnan määrän säätely on keskeinen keino vaikuttaa terveyspalvelujenkysyntään, terveydenhuollon kokonaismenoihin ja rahoitustarpeeseen."

Tuo väitehän on inhorealismissaan omalla tavallaan aivan mieletön.

Kun vähennetään terveydenhuollon palvelujen tarjontaa saadaan kustannukset alenemaan ja kokonaismenot alenevat sen seurauksena. Jos julkinen terveydenhuolto toimisi markkinoilla vapaassa kilpailussa olisi tarjonnan vähentämisen seurauksena vain myyntihintojen nousu. Ja siinä voisi taas julksihallintoa syyttää johtavan markkina-aseman väärinkäytöstä.

Mutta pitenevätkö jonot ja huonontuuko jäljelle jäävä palvelutaso ? Voi tietenkin ajatella darvinistisesti, että jos jonot ovat pitkät ja palvelutaso huono säilyvät vain vahvat tai rahakkaat hengissä eloonjäämistaistelussa. Rikkaat ovat siirtyneet yksityispuolelle ja heikot ja köyhät kuolleet. Ja väestön laatu paranee.

Muistan kuinka joku kerran kertoi alkoholismiongelmaankin yksinkertaisen ratkaisun: pannaan viinan hinta niin halvaksi, että kaikilla siihen taipuvaisilla olisi mahdollisuus juoda itsensä hengiltä. Sen jälkeen sitä ongelmaa ei ainakaan samassa mitassa enää olisi. Ja terveydenhuollossakin säästyisi melkoiset määrät rahaa. Onhan suurin tapaturmien yksittäinen aiheuttaja tuksimusten perusteella alkoholi.


Näin siis kustannuksia saadaan alennettua. Raa'alla mutta tehokkaalla tavalla.

Tuoreessa Suomen Kuvalehdessä 10/2007 kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapääällikkö kysyykin hyvin tuon em teesiin viitaten:

"Mitä tämä tarkoittaa? Pitääkö vanhustenhuollossa panna lappu luukulle?"

Näin eduskuntavaalien kynnyksellä herää kyllä kysymys minkälaisen hallituksen aikana olemme tuollaisia selvityksia teettäneet. Huhuh. Minä ainakin haluan muutosta koko ajatuskuvioon.

Ja erilaisissa tutkimuksissakin on jatkuvasti selvitelty, että kansalaisten arvomaailman ykkössijoilla on ollut vanhusten ja terveydenhuolto jopa verojen nostamisen kustannuksellakin.

Kyllä nyt on kirveellä töitä. Ja se "kirves" on meidän kansalaisten käsissä vaaliuurnilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti