16.4.2007

Oletko narsistisen persoonallisuushäiriöisen pauloissa tai uhri?

Oletko koskaan joutunut narsistisen persoonallisuushäiriöisen uhriksi tai pauloihin?

Olen muutaman kerran elämässäni törmännyt ihmisiin, joiden olen myöhemmin arvellut potevan narsistista persoonallisuushäiriötä. Vasta törmättyäni netissä n 6 vuotta sitten kahteen erinomaiseen kirjoitukseen ymmärsin mitä olin aikaisemmin kohdannut.

Myös eräs tuttuni oli joutunut jopa tällaisen narsistisen persoonallisuushäiriöisen uhriksi. Hänen järkytyksensä oli suuri mutta hän onnistui siitä jotenkin selviämään vaikka järkyttävät muistot jäivätkin.

Ensimmäisen aihetta koskevan kirjoituksen löysin vahingossa. Kirjoittaja oli Suomen Raamattuopiston Raimo Mäkelä. Teologitaustasta huolimatta kirjoitus oli mitä asiantuntevinta psykiatriaa/psykologiaa. Tässä linkki asiaan:
http://www.narsistienuhrientuki.info/index.php?alasivu=124&valikko=3
Löytäessäni kirjoitus oli kokonaisuudessaan verkossa. Nyt sitä myydään 14 € hintaan, mutta vakuutan että se on hintansa väärtti, jos asia tuntuu kiinnostavalta.

Siihen aikaan en kovin paljon aiheesta löytänyt suomenkielellä. Englanniksi löysin uskomattoman mielenkiintoisen kirjan jonka israelilainen Sam Vaknin niminen filosofian tohtori oli kirjoittanut. Kirjan nimi oli ”Malignant Self Love”. Nyttemmin kirjasta on suomennettukin osia, jotka löytyvät täältä
http://www.healingeagle.net/Fin/Vaknin/Vaknin.html

Tämä jälkimmäinen oli siitä mielenkiintoinen, että Sam Vaknin on huippuälykäs ja pitkälle koulutettu ja itse narsistista persoonallisuushäiriötä poteva. Hänen oma lyhyt elämänkertansa oli kerrassaan uskomatonta luettavaa.

Lisää aiheeseen liittyvää löytyy tätä nykyä myös osoitteesta
http://www.narsistienuhrientuki.info/
ja hyvä linkkilista aiheeseen löytyy tästä
http://www.kolumbus.fi/jyrki.vartiainen/persoonallisuus.htm

Minulle nuo kirjoitukset olivat melkoisia ahaa-elämyksiä ja ne selvittivät muutaman erityiskysymyksen joka kuvasi tai selitti minullekin näiden ”hurmaavien paholaisten” (sallittakoon tällainen ilmaisu) taustat.

Teologina Raimo Mäkelä on käsitellyt näitä asioita myös uskonnollisten yhdyskuntien näkökulmasta, joihin niihinkin näitä narsistisia persoonallisuushäiriöisiä on eksynyt.

Minun tapaamani henkilöt, joiden näin jälkeenpäin olen arvellut olleen tällaisia narsistisia persoonallisuushäiriöisiä, olivat viehättäviä ja älykkään tuntuisia. Tietäviä, mielenkiintoisia ja suorastaan lumoavia keskustelukumppaneita.

Ensimmäinen heistä oli vain täysin patologinen valehtelija, mutta hän teki sitä taitavasti vuolaana virtana ja aina kun oli joutua kiinni valeesta löytyi joku äärettömän uskottavan tuntuinen selitys. Jossain vaiheessa jopa aloin uskoa, että hän eli niin täysin omat juttunsa että hänen oli kai lähes pakko uskoa niihin itsekin. Muutaman ”hurmaavan petkutuksen” jälkeen minun uskoni loppui aikanaan. Kaverin kohtaaminen oli joskus harvakseltaan senkin jälkeen ihan mielenkiintoista vaihtelua jos ei pitkään tarvinnut sitä show’ta seurata.

Toisen narsistiseksi persoonallisuushäiriöiseksi arvelemani tapasin muutaman kymmenen vuotta myöhemmin. Uskomattoman viehättävä, älykäs, radiossa ja televisiossakin esiintynyt julkisuuden
henkilö, myös menestyksekkäänä yrittäjänä toiminut. Muutaman vuoden tuttavuuden jälkeen jouduimme kuitenkin eräiden tämän henkilön järjestämien hyvin provosoivien tapahtumien vuoksi suoranaisiksi vihamiehiksi.

Minäkin havahduin tajuamaan vasta törmättyäni näihin nettikirjoituksiin, että tällä ihmisellähän ei ollut ollenkaan tunteita. Se selitti myös tämän miespuolisen henkilön vuosien takaiset lukemattomat, ilmeisesti häikäilemättömän tunteettomat seksiseikkailut lähes kaikkien naispuolisten työntekijöittensä kanssa. Eräänlainen robotti-Casanova ;)

Seuraava oli erään keski-ikäisen naispuolisen tuttuni tapaama, lipeväkielisen hurmaava sulhaskandidaatti, jonka persoonallisuushäiriö kulminoitui eräiden lähes dionyysisten seksiorgioiden väkivaltaisena jälkiseurauksen vapaudenriistonkin käsittelyn tuomioistuimessa. Tilanne oli tuttavalleni vaikea, mutta luettuaan minun hänelle toimittamani Raimo Mäkelän kirjoituksen hän löysi rakastetustaan lähes kaikki Mäkelän kuvaamat tunnusmerkit. Mutta myös Raimo Mäkelän ohjeet miten tuollaista narsistista persoonallisuushäiriöistä voi vastustaa tehokkaasti purivat kaikki lähes 100%.

Myös työelämässä olen muutaman kerran tavannut ihmisiä, joihin nuo narsistisen persoonallisuushäiriön tunnusmerkit ovat enemmän tai vähemmän sopineet. Mitään diagnoosia tuskin noista tunnusmerkeistä voi tehdä, mutta noiden em kirjoitusten neuvojen avulla olen löytänyt tavan sekä ymmärtää että selvitä asioinnista tuon kaltaisten ihmisten kanssa. Pääsääntö toki silti on, että pyri väistämään kaukaa jos vain mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti