19.4.2007

Osmo Soininvaaran haastattelu ja perustulomalli

Oli ilo kuunnella eduskunnan jättäneen Osmo Soinivaaran haastattelu eilen illalla Ylen Punaisessa langassa (linkki YLE:n sivulle). Kyllä "Ode" on omaa luokkaansa poliitikkona. Sääli, että noin fiksu mies jätti eduskunnan.

Puolessa välissä haastattelua (n 21:30 min kohdalla) Ode suoraan ihmettelee miksei media ole kirjoittanut mitään muutaman vuoden takaisesta eläkeläisten etuuksien huomattavasta leikkauksesta eduskunann toimesta.

On vihreissä muitakin fiksuja poliitikkoja, mm Heidi Hautalaa pidän fiksuna ja äärettömän taitavana, "Susi"-Pulliainenkin osoittautui arvostettavaksi. Olin itsekin aikoinaan mukana vihreissä, mutta erosin kun vihreissäkin esiintyi muille poliittisille puolueille tyypillisiä epätoivottavia piirteitä, ahneutta, selkään puukottamisen kavaluutta. Liike-elämässäkin toiminta on rehdimpää. Erityisen selvästi tätä havaitsi muista puolueista vihreisiin loikanneissa, ilmeisesti entisissä puolueissa opittuja maneereja. Vihreiden yhteiskunnallisia näkemyksiä mielestäni kavensi työläisten ja yrittäjien aliedustus. Ja aivan liian moni johtava vihreä oli hallinnollisen establishmentin jäsen ja sai siis elantonsa julkisista varoista, valtiolta, kunnilta, yliopistoilta, valtionapujärjestöiltä tms. "Sen lauluja laulat jonka leipää syöt" ;)

Minusta on käsittämätöntä, että Oden pitkälle selvittämä perustulomalli ei vaan tunnu kelpaavan uudistusten pohjaksi. Vaikka kuinka puhutaan koko ajan kaikenlaisista työnteon estävistä lainsäädännön tulo- ja kannusteloukuista niin vastavoimana uudistusten tiellä ilmeisesti ovat poliittisessa toiminnassa yliedustetut virkamiehet. Perustulomallin yksinkertaisuus poistaisi melkoisen määrän virkamieshallinnointia, joka vuorostaan vaarantaisi virkamiesten työllisyyden. Eli onko kyse vain N-I-H (=not invented here, suom: ei-täällä-keksitty) periaatteesta, jossa idea on hyvä mutta vain esittäjä on väärä(npuolueen mies) vai onko tässä niin kova uhka virkamiesten valta-asemalle, että he boikotoivat asiaa. Loppuisihan esimerkiksi toimeentuloluukkujen pikku-hitlereiltä valta kontrolloida ihmisten elämää (ja ehkä koko työkin).

Minusta oli mielenkiintoista havaita Iltalehden kolumnistina kirjoittavan miljonääri (?) Kalle Isokallionkin hiukan ennen vaaleja ehdottaneen kaikkien puolueiden ja pääministerin sitoutumista uuden perustulomallin taakse. Olen aikaisemminkin kirjoittanut täällä blogissa ihailevasti Kallen kolumneista.

Yksinkertainen ja virtaviivainen uudistus. Miksi se ei kelpaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti